• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

2 Top Congolese recepten: Kip Moambe + Congolese Tomatensaus

Zin om lekker exotisch te eten? Maak dan dit heerlijk Congolese recept voor kip moambe. Met 8 makkelijk te vinden ingrediënten. Bonus: Congolese tomatensaus...

Onskookboek.be » Kip » 2 Top Congolese recepten: Kip Moambe + Congolese Tomatensaus

Laat een Reactie achter

Zin om eens lekker exotisch te eten? Ga dan aan de slag met dit makkelijk Congolese recept voor kip moambe. Met slechts 8 ingrediënten, die je makkelijk in je keuken zal terugvinden.

Bonus recept: congolese tomatensaus.

Moambe - noix de palme sauce with chicken

Inhoud

  • 1 Congolese recepten
  • 2 Wat is echte kip moambe?
  • 3 Congolese Kip Moambe maken, met gekende ingrediënten: Lekker
    • 3.1 Ingrediënten
    • 3.2 Bereiding 
  • 4 Congolese Tomatensaus : met bonen – Madesu
    • 4.1 Congolese tomatensaus ingrediënten
    • 4.2 Hoe Congolese Tomatensaus Maken

Congolese recepten

Congolese recepten klaarmaken

In Nederland weet en eet iedereen wat er in hun vroegere kolonie aan Indische gerechten te eten valt. Rijsttafels alom. Wat winkels betreft: toko’s alom, waar je makkelijk de ingrediënten van Indonesië kan terugvinden.

In België is de band met de oude kolonie veel moeilijker te vinden. Het merendeel kent nauwelijks een Congolees gerecht. Een Congolees restaurant vinden is ook niet evident. Ingrediënten van ginder zijn meestal alleen in speciaalzaken in grote steden te vinden.

Duidelijk een gemiste kans op culinair vlak. De vader van Piet Huysentruyt is naar Congo getrokken om koffie te telen. Piet heeft daarom wel wat recepten van ginder meegekregen. In Piet’s restaurant – in Frankrijk weliswaar – kan je nog steeds kip moambe eten.

Congo is behalve voor zijn koffie plantage’s het meest bekend voor palmolieproductie.

Manioc is voor de Kongolezen wat aardappelen zijn voor ons. Verder produceren ze:

  • zoete aardappels,
  • plantaan,
  • maïs,
  • rijst,
  • yam,
  • tomaten,
  • taro,
  • pompoen,
  • allerlei noten en
  • peulvruchten.

Er is weinig literatuur te vinden over de Congolese keuken… Niet omdat het niet lekker zou zijn. Maar wel omdat de recepten vooral via mondelinge overlevering werden doorgegeven.

In Congo is koken het “voorrecht” van de vrouwen. “Een man mag zich daar niet mee moeien”. Sla je erin om met de vrouwen mee te koken, besteed dan vooral aandacht aan de hoeveelheden van de gebruikte ingrediënten, want hoeveelheden worden afgemeten “naar smaak”.

Wat is echte kip moambe?

Makkelijke Kip Moamne

Kip moambe is het nationale gerecht van Congo.

Er zijn natuurlijk vele variaties van dit gerecht en de variant hieronder werd gekookt in Amerika.
De typische pinda’s worden dan ook vervangen met wat voor de Amerikanen goed voorhanden is: pindakaas.
Of pindaboter zoals ze in België zeggen. Zeer lang gemalen pindanoten dus, tot het een pasta geworden is.

Volgens sommige bronnen betekent Moambe “8”. Dus geeft aan dat er voor dit recept slechts 8 ingrediënten nodig zijn.

De echte betekenis van Moambe is echter de naam van de typische saus, gemaakt van het vlezige vruchtvlees dat rondom de palmnoten zit. Dus de authetieke smaak van dit gerecht is uiteraard anders dan wat je zal smaken na het maken van onderstaand recept.

De kip wordt gekookt in palmolie, en wordt klassiek geserveerd met rijst, maniok en bananen: typisch Afrikaanse ingrediënten.

Congolese Kip Moambe maken, met gekende ingrediënten: Lekker

https://www.onskookboek.be
Zin om eens lekker exotisch te eten? Ga dan aan de slag met dit makkelijk Congolese recept voor kip moambe. Met 8 makkelijk in je keuken te vinden ingrediënten.
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 20 mins
Kook Tijd 1 hr 20 mins
Totaal 1 hr 40 mins
Gerecht stoverij
Keuken Congo
Servings 4

Ingrediënten

  • 1 grote kip in stukken gehakt
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel gemalen rode peper cayenne peper
  • 3 eetlepels boter
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 1/2 de theelepel nootmuskaat
  • 600 ml tomaten saus kan ook uit blik maar dat is niet echt Kongolees meer...
  • 200 ml pinda boter

Bereiding
 

  • Wrijf het zout en de peper over de kippedelen.
  • Doe de kippedelen in een grote pot en voeg water toe tot de kip onder staat.
  • Breng tot kookpunt, doe een deksel op de pot en laat 45 minuten tot 1 uur sudderen.
  • Smelt de 3 eetlepels boter in een grote pan. Voeg de uien toe en bak tot ze goud bruin zijn (een 5tal minuten).
  • Voeg de tomatensaus en de nootmuskaat toe en laat 5 minuten sudderen zonder deksel.
  • Neem 200ml van deze saus weg en zet apart.
  • Voeg de kip in de pan met de saus, doe het deksel op de pan en laat 5 minuten sudderen.
  • Neem de apart gezette 200 ml saus en voeg er de pindaboter onder, tot je een romig en lichtjes vloeibaar geheel hebt.
  • Voeg dit pindaboter-mengsel opnieuw bij de kip, doe het deksel van de pan en laat 10 minuten sudderen zodat de saus indikt.
  • Serveer je kip moambe met gekookte rijst.
Keyword Makkelijke Recepten
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Congolese Tomatensaus : met bonen – Madesu

Congolese tomatensaus met bonen - Madesu

Deze Congolese tomatensaus is een ietwat pikante, smaakvolle saus. Je gebruikt deels verse tomaten en deels tomatenpuree. Kruid met nootmuskaat en cayenne peper.

Serveer deze tomatensaus met gegrilde of geroosterde kip, vis, vlees, yam of gefrituurde plataan. Serveer je het over gekookte bonen, dan nheb je Congolese Madesu geserveerd.

Congolese tomatensaus ingrediënten

  • 3 theelepels olie (palm olie is het meest Afrikaans, daarom niet het meest gezond in een westers dieet, tenzij je kiest vor de ongeraffineerde, rode palmolie. Trouwens kan je je bij alles wat geraffineerd wordt, de vraag stellen of dat wel echt gezond voor je is. Bij gebruik van ongeraffineerde olie, steeds nagaan of je er wel mee kan bakken, of dat de olie alleen geschikt is voor koude gerechten.)
  • 1 klein potje tomatenpuree (120ml)
  • 2 uien, fijngesneden
  • 3 tomaten, in stukken gesneden en gepureerd
  • 1 laurier blad
  • nootmuskaat naar smaak
  • zout naar smaak
  • cayenne peper naar smaak

Hoe Congolese Tomatensaus Maken

  1. Verwarm de olie in een pan.
  2. Bak hierin de uien voor een 3tal minuten.
  3. Voeg alle overige ingrediënten toe.
  4. Voeg een beetje water toe indien nodig.
  5. Breng op smaak met zout, cayenne en nootmuskaat.
  6. Breng al roerend zachtjes aan de kook en laat de tomaten dan 10 minuten sudderen.

Filed Under: Lekker met kip - 12 heerlijke recepten om van te smullen

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!

OnsKookboek.be vraagt om uw toestemming om cookies te gebruiken voor het volgende: 1. Gepersonaliseerde advertenties en inhoud, advertentie- en inhoudsmeting, doelgroep inzichten en productontwikkeling. 2. Informatie op een apparaat opslaan en/of openen. JA - Toestemming!Geen toestemming gevenLees meer