Wist je dat curry de naam is van ‘t gerecht, kerrie ‘t specerijenmengsel is in poeder of pasta?
Geniet van 7 pittige curry recepten: kip kerrie uit verschillende landen, kerriesoep, curryworst (jaja) en hoe gewone currysaus maken…
Inhoud
- 1 Makkelijke Maleisische Kip Kerrie maken: doe je zo!
- 2 Currysaus van bij de Chinees?
- 3 Thaise kip curry + zelf Rode Curry Pasta maken
- 4 Hoe je lekkerste Currysaus maken? ‘t Geheim ingrediënt is…
- 5 Surinaamse kip kerrie met kokosmelk
- 6 Goed nieuws voor vegetariërs – Kikkererwten curry
- 7 Snel: Groene Kip Curry maken – Pittig maar fris met yoghurt
- 8 Aanrader! Makkelijk Indisch kip kerrie recept
- 9 Lekkere Kerriesoep: bomvol smaak, pittig én gezond genieten
- 10 Eenvoudige kip curry – Alle lekkere tips op een rijtje
- 11 Curryworst: hoe maak je deze snack beter dan in de frituur?
- 12 Bonus recepten met kerrie

Makkelijke Maleisische Kip Kerrie maken: doe je zo!
Ingrediënten
- 3 tal eetlepels olie om te bakken
- water ongeveer 750 ml
- 2 twijgjes currybladeren indien je ze kan vinden: te koop in de Aziatische supermarkt, liefst vers, kan ook gedroogd of uit de diepvries
- naar smaak: zeezout of rotszout 1 theelepel
- 2 aardappels
- 200 ml kokosroom
Voor de droge marinade van de kip
- 800 gram kippenstukken
- 50 gram kerriepoeder voor kip
- indien gewenst: 1 theelepel chilipoeder
Kruidenmengeling A
- 2 uien
- 2 groene pepers
- 3 knoflookteentjes
- kaneelstokje van 3 cm
- 2 steranijs
- 3 kruidnagels
- 3 kardemoms
- 2 pandanbladeren opgeknoopt: vers te kook in de Aziatische winkels (groeit hier bij ons in de tuin en is volgens mijn Chinese schoonvader iets wat iedereen toch wel moet kunnen groeien hier in Maleisië).
Bereiding
- Roer het currypoeder en het chilipoeder door elkaar, wrijf over de kippenstukken en laat zo marineren in de ijskast tot je gaat koken.
- Snijd de uien, groene pepers en knoflookteentjes fijn en meng met de rest van de 'kruidenmengeling A'.
- Warm olie op in een wok op een middelhoog vuur en begin er de 'kruidenmengeling A' in te bakken onder voortdurend roeren, tot de aroma's goed vrijkomen en de ui lichtjes begint te bruinen.
- Voeg dan de stukken kip toe en laat de stukken aan alle kanten wat bruinen (2 minuten of meer).
- Voeg dan water toe, wat zout en de currybladeren, breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.
- Schil ondertussen de aardappelen en snijd in niet te grote stukken.
- Voeg na 10 minuten sudderen van de kip de aardappelstukken toe en laat verder sudderen tot de aardappels en het vlees gegaard zin.
- Dik de saus in met de kokosroom, proef en voeg indien nodig meer rotszout toe.
- Wanneer je kip kerrie weer begint te koken, draai je het vuur uit en serveer met rijst of met knapperig brood (want er is flink wat lekkere currysaus om je brood in te deppen).
Tips en Weetjes
Currysaus van bij de Chinees?
Een stoofpotje met veel saus – of een pot currysaus van bij de Chinees… Zijn de westerse afgeslankte varianten van de oosterse “kerrie”. Kerrie betekent saus.
Kip kerrie is dus kip in saus. Deze saus zit natuurlijk vol van oosterse kruiden en specerijen. Bak of rooster de kruiden tot het aroma vrij komt! Voeg vlees en water of vers kokosmelk toe en na een tijdje sudderen: serveer je een heerlijk oosters gerecht.
Hier in Maleisië koop je goedkope, vandaag klaargemaakte curry’s bij de “economy rice” shop of nog meer bij de “mamak”. “Mamaks” zijn Indische moslims, die in best grote restaurants een uitgebreide en overheerlijke variatie aan kerrie en tandoori gerechten voorschotelen. Probeer een kerrie kip of tandoori kip met Indisch “brood”. Kies voor naan of thosai, of probeer de 2. Je zal verbaasd staan dat de thosai “pannenkoek” alles behalve met tarwebloem is gemaakt. Klassiek geserveerd met enkele kerrie sausjes of dhal sausjes.
Duur of goedkoop: reken om je buik supervol te eten voor minder dan 2.5 Euro. Al wordt het met de dag moeilijker om deze prijzen aan te houden (porties worden alsmaar kleiner…).
Wil je meer geld uitgeven? Ga dan naar Indisch restaurant. Curry gerechten alom en uiteraard allemaal met andere smaken…
Thaise kip curry + zelf Rode Curry Pasta maken
Wist je dat je deze Thaise kip curry al in 30 minuten kan serveren: dus snel van kan genieten? Heerlijk gekruid én lief voor je slanke lijn. Pittige aroma’s… Kleine foto: want 20 jaar geleden was dit de maximale grootte van de foto uit de digitale camera :-)
Thaise kip curry ingrediënten
Recept voor 2 personen:
- een halve kip in stukken gehakt
- 4 eetlepels Thaise rode curry pasta
- 125 ml kokend water
- 2 eetlepels arachideolie
- 8 curry blaadjes
Hoe Thaise kip curry maken
Het grote werk van deze Thaise kip curry is het maken van de curry pasta. Van zodra je een grote hoeveelheid vooraf hebt klaargemaakt en ingevroren, gaat het nu makkelijk en snel:
- Verwarm de arachideolie in een pan of kleine wok.
- Voeg de rode Thaise curry pasta en curry blaadjes toe en verwarm voor 1 minuut tot het aroma vrijkomt.
- Voeg de kip toe en roer voor 4 verdere minuten.
- Voeg kokend water toe en laat een half uurtje verder sudderen onder deksel.
- Indien teveel water, haal de kip uit de pan en kook de saus zonder deksel verder.
Serveer deze Thaise kip curry met basmati rijst en een koele drank, zoals een Thaise kokosnoot uit de ijskast.
Tips en weetjes
De Thaise keuken is bekend voor haar combinatie van zuur, zoet, zout en heet.
In een Thaise kookcursus leerden we alvast deze rode curry pasta maken, die we ook voor onze Thaise kip curry gebruiken. Maak alvast meer van deze curry pasta dan nodig, vries in exacte porties in en gebruik in andere oosterse gerechten.
- Het eerste rode curry pasta recept is met verse ingrediënten.
- ‘t Volgende recept bevat extra veel kruiden en ook garnalenpasta of belacan.
- Het recept hierboven gebruikt dus 1 van deze 2 pasta’s: voor het snel bereiden van de kip.
Verse Thaise rode curry pasta
Ingrediënten
- 1 theelepel verse galangal wortel, geschild en fijngehakt
- 2 eetlepels fijngehakte stengel van citroengras
1 theelepel fijngehakt kaffir-limoen blad (zie foto hierboven)- 5 teentjes knoflook
- 10 kleine sjalotten
- 1 eetlepel fijngehakte verse koriander wortel
- 9 gedroogde lange rode pepers
Bereiding
- Begin met de droge ingrediënten en stamp fijn in een vijzel voor de beste smaak.
- Je kan ook alles met een blender fijnmalen, maar gebruik dan 2 tot 3 maal bovenstaande ingrediënten zodat je blender alles goed onder elkaar kan mixen.
Thaise rode curry pasta met extra kruiden
Ingrediënten
- 12 gedroogde rode pepers, in stukjes gesneden
- 12 fijngehakte teentjes knoflook
- 12 fijngehakte franse sjalotten
- 6 kaffir limoen blaadjes, fijngehakt
- wit van 4 stengels citroengras, fijngehakt
- 2 eetlepels geraspte schil van limoen (mag ook kaffir-limoen zijn)
- 2 eetlepels verse koriander wortels, fijngehakt
- 2 eetlepels verse koriander stengels fijngehakt
- 1 eetlepel koriander zaadjes
- 2 theelepels geelwortel (turmeric)
- 2 theelepels komijn zaadjes
- 2 theelepels zout
- 2 theelepels belacan : gedroogde garnalenpasta
- 1 theelepel geraspte nootmuskaat
- 1 theelepel zwarte peper korrels
- 1 theelepel paprika poeder
- 2 eetlepels arachideolie (of olijfolie om te bakken: niet superheet laten worden)
Het drogen van garnalenpasta (belacan) in de zon in een vissersdorpje in Hong Kong
Bereiding
- Rooster de koriander en komijn zaadjes in een droge pan voor een 2 tal minuten tot het aroma vrijkomt.
- Doe de geroosterde zaadjes met de peperkorrels in een vijzel en stamp fijn (kan ook perfect in een koffiemolen of kleine kruiden blender)
- Doe de belacan op een lepel en verwarm over het vuur een 3 tal minuten. Indien je nog nooit met belacan hebt gekookt, zal je merken dat je buren nu deuren en ramen sluiten… Toch wel een sterke geur! Nochtans is het overheerlijk eens het verwerkt is in de Thaise curry pasta.
- Doe de belacan, nootmuskaat, gedroogde pepers en geroosterde kruiden in een blender en maal fijn voor een 5 tal seconden.
- Voeg nu de overige ingrediënten toe en blend een paar maal voor 20 seconden. Na elke 20 seconden schraap je alle ingrediënten die aan de wand plakken, roer even onder elkaar en mix opnieuw. Herhaal dit tot je een pasta verkrijgt (voeg indien nodig meer olie toe).
- Bewaar deze Thaise curry paste enkele dagen in de ijskast of enkele maanden in de diepvriezer.
Hoe je lekkerste Currysaus maken? ‘t Geheim ingrediënt is…
Tip van Piet Huysentruyt: de lekkerste currysaus maak je met (zijn kerriekruiden toentertijd) én appel! Maak, proef en geniet…
Het geheime ingredient in kerriesaus is wel degelijk de appel: een beetje zuur en een beetje zuur. Indische curry bevat dikwijls een beetje zuur door de yoghurt en een beetje zoet om de pikant hete smaak van de curry of chili ietwat te temperen.
Deze saus bereid je ideaal door na het roosteren of braden van een kip in de oven, de groenten te stoven in de braadslede van de kip. Gewoon aanstoven in boter of olie om te bakken gaat natuurlijk even goed: kies wat je gezondheid je toestaat.
Currysaus recept met appel en vele verse groenten
- 2 tot 3 eetlepels kerriepoeder
- 200 ml room
- 100 ml witte wijn
- 100 ml groentebouillon
- indien gewenst: sap van halve citroen
Verse groenten en tuinkruiden:
- 1 tomaat
- 1 bleekselderij stengel
- 1 wortel
- 1 halve appelmoes appel (Jonagold, Goudrenet of Schone van Boskoop)
- 1 halve ajuin
- naar wens: 1 eetlepel fijngehakte, verse dragon of verse koriander
- naar wens: 1 groen pepertje
Hoe lekkere currysaus maken
- Snijd de bleekselderij stengel, de wortel, halve ajuin en halve appel in zo klein mogelijke stukjes en stoof (indien gewenst met een groen pepertje) aan in gesmolten boter waar je 2 tot 3 eetlepels kerriepoeder aan hebt toegevoegd.
- Blus de fijne groenten met de witte wijn en voeg er dan de groentebouillon aan toe.
- Laat 60 seconden inkoken en voeg dan de room en het sap van de citroen toe. Laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte.
- Ondertussen ontvel je de tomaat en verwijder je de pitjes. Snijd de tomaat zeer fijn en voeg – indien gewenst samen met de fijngehakte dragon of koriander – toe aan de currysaus, net voor het opdienen.
Surinaamse kip kerrie met kokosmelk
Makkelijk recept om Surinaamse kip kerrie te maken met makkelijk te vinden ingrediënten, zodat je direct aan de slag kan en straks lekker kan genieten van kip met rijst.
In de ingrediënten lees je kokosmelk. Niets is meer lekker dan verse kokosmelk, dus als je dat kan vinden in je (Aziatische) supermarkt: zeker kopen! Verse
kokosmelk kan je ook zelf maken volgens dit recept. Gebruik liever geen kokosmelk uit blik, want dat heeft naar onze smaak een ietwat kunstmatige ‘blik’-smaak. Je kan ook zelf kokosmelk maken van geraspte kokos, door deze met water 1 minuut te mixen in een blender.
Tenslotte kan je ook cashewnoten weken (minstens 1 uur in water) en daarna mixen met water voor een ook lekkere notenmelk (vuistregel: minstens 10 gram cashewnoten aanlengen met water tot een volume van 100 ml en dan minstens 1 minuut mixen in een kleine blender. Voor dikkere melk gebruik je meer noten of minder water. Is voor een kerriegerecht zeker een goed alternatief voor verse kokosmelk.
Surinaamse kip kerrie ingrediënten
- 500 gram kippenbillen of kippe-dijen
- 2 fijngehakte uien
- 3 teentjes fijngehakte knoflook
- 3 fijngehakte citroengras stengels (als dat niet wordt verkocht, zoek dan naar een kruidenpotje dat ‘citroengras’ of ‘sereh’ vermeldt: het gaat hier om een citrussmaak zonder zuur, dus je kan als je dat hebt ook citroenmelisse gebruiken)
- 1 theelepel kerriepoeder (bijvoorbeeld “Caribbean Poudre de Colombo” van het merk Seasoned Pioneers, een kerrie mengeling van komijn, koriander, fenegriek (bokshoornklaver), zwarte peper, geelwortel en knoflook)
- 2 eetlepels rum (bijvoorbeeld Havana Club Añejo Reserva)
- 2 eetlepels olijfolie
- 250 ml kokosnoot melk
- 1 rode fijngehakte verse peper (geen rode paprika maar wel hete, rode peper)
- een klein busseltje fijngehakte verse koriander
- gekookte rijst
Hoe Surinaamse kip kerrie met rijst klaarmaken
- Hak de kip in kleinere stukken.
- Meng de rum met de look en citroengras in een schotel, voeg de kippedelen toe, dek af en laat marineren voor minimum 1 uur tot een nacht.
- Verwarm de olie in een pan en sauté de uien op een laag vuur voor een 5tal minuten.
- Zet het vuur hoger, voeg de kip toe en bruin onder aan alle zijden onder voortdurend roeren voor een tiental minuten.
- Voeg nu het kerriepoeder toe en roer tot de kerrie geur vrijkomt.
- Voeg dan de kokosnoot melk en rode peper toe.
- Laat minstens 5 minuten verder pruttelen op een laag vuur tot de saus indikt en natuurlijk totdat de kip gaar is.
- Neem van het vuur, voeg de verse koriander toe en serveer de kip met gekookte rijst.
Goed nieuws voor vegetariërs – Kikkererwten curry
Snel, makkelijk en lekker kikkererwten curry recept… Zodat als je eens geen tijd hebt, in enkele minuten toch een heerlijk bijgerecht kan serveren. Heerlijk!
Met zelfgemaakte currypasta van hierboven.
Klaar in 15 minuten: geniet van deze gezonde en makkelijke kikkererwten curry… Uit ons – bij deze niet langer meer aangevuld – gratis diabetes recepten kookboek.
Het leuke van dit recept is dat het snel klaar is dankzij kikkererwten uit blik: ideaal om snel iets op tafel te toveren dat bovendien veel eiwitten bevat. Serveert makkelijk met (Indisch) brood (in vele supermarkten te koop in de diepvriesafdeling) en een salade.
Ingrediënten
- 1 blik kikkererwten 440 gram, probeer alle merken tot u de lekkerste kikkererwten in blik vindt voor dit curry recept
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui in stukjes gesneden
- 2,5 cm (10 gram) verse gemberwortel, fijngehakt
- 8 gram fijngehakte verse korianderblaadjes (1 eetlepel, 2 planten)
- 1 eetlepel komijn
Voor de curry pasta:
- 2 eetlepels water
- 1 theelepel geelwortel (turmeric)
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel garam masala
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel chili poeder (of 1/4 als je niet graag hete curry eet)
Hoe kikkererwten curry klaarmaken
- Verwarm de olie in een pan en doe hierin de komijn: laat 1 minuut op het vuur tot het aroma van de komijn vrijkomt.
- Voeg nu de ui en verse gember in de pan en laat stoven tot de ui goudbruin is.
- Doe de zelfgemaakte kikkererwten curry pasta in de pan en roerbak voor een 3 tal minuten
- Doe de kikkererwten in hun nat in de pan en breng aan de kook.
- Laat sudderen tot de saus de gewenste dikte heeft (of plet enkele kikkererwten om sneller een dikke saus te verkrijgen.
- Voeg de koriander bladeren toe en dien op.
Deze snel klare kikkererwten curry smaakt ook heerlijk als je hem serveert met wat yoghurt.
Voedingswaarde
Kikkererwten curry | |||
Per portie van 300 gram | |||
![]() | |||
![]() | |||
| |||
![]() | |||
% Dagelijkse Waardes* | |||
![]() | |||
| |||
![]() | |||
| |||
![]() | |||
| |||
![]() | |||
| |||
![]() | |||
| |||
![]() | |||
| |||
![]() | |||
| |||
|
Snel: Groene Kip Curry maken – Pittig maar fris met yoghurt
Makkelijk recept om zelf kip kerrie te maken met weinig ingrediënten, zodat je snel en goedkoop een lekker oosters gerecht kan serveren.
De ingrediënten van dit gerecht zijn voor 2 personen en je kan het klaarmaken binnen de 45 minuten.
Het recept gebruikt yoghurt en zoals altijd: gebruik levende (liefst biologische) yoghurt.
Als je de kip ontvelt, kan de smaak van de kerrie nog beter in het vlees dringen en heb je minder vet in de pan.
Ingrediënten
- halve kip, in stukken gesneden
- witte yoghurt (150 ml)
- 4 kardemoms
- 3 groene chili pepers, zaden verwijderd (tenzij je het graag heter maakt, zaden behouden)
- 1 soeplepel koriander-bladeren, fijn gesnipperd
- olie om te bakken
- zout naar smaak (gebruik zeezout of rotszout: smaakt beter)
Verwerk tot een lekkere pasta:
- nogmaals drie groene chilies zonder zaden
- 2,5 cm verse gember
- 6 teentjes knoflook
Hoe snelle kip kerrie maken
- Verwarm de olie, voeg de chilies en de kardemoms toe en laat het aroma vrijkomen in 2 minuten.
- Voeg de kip kerrie pasta toe en bak voor nogmaals 2 minuten
- Voeg kip toe en bruin het vlees
- Verminder het vuur. Voeg de yoghurt toe en sudder op een laag vuurtje totdat de yoghurt compleet “verdwenen” is (een 30 tal minuten)
- Voeg de koriander toe, doe van het vuur en serveer heet (al dan niet met wat extra yoghurt als simpele dip saus voor de kip)
Serveer deze lekkere kip kerrie met rijst.
Aanrader! Makkelijk Indisch kip kerrie recept
Makkelijk en lekker recept om zelf kip kerrie te maken met verse, makkelijk te vinden ingrediënten… Zodat je zal genieten van de echte smaken uit India …
Kleine foto wegens dit recept maakten we al van toen de digitale camera’s
net uit waren :-)
Curry of kerrie is een verbastering van het Indische-Tamil woord kari wat saus betekent. In België en Nederland noemen we curry een mengsel van specerijen en gebruiken we altijd hetzelfde curry-kruiden potje. In Indië maken we elk curry kruiden mengsel zelf, waardoor er veel variatie ontstaat in de curry gerechten.
Alhoewel een lange lijst van ingrediënten, is het een heel tijds-efficient recept : je kan tijdens het bakken stap voor stap meer ingrediënten klaarmaken en toevoegen.
Kip kerrie ingrediënten
- 1/2 kip, in stukken gesneden (3 tot 4 cm groot)
- 3 tomaten, fijngesneden
- 1 aardappel, in "kubusjes" van 2 cm gesneden (vierendeel de aardappel en snijd dan stukjes van 2 tot 2,5 cm)
- 1 grote ui, fijngesneden
- 15 ml melk
- 6 fijngestampte cashew-noten (indien niet voorhanden, vervang door 12 pindanootjes)
- olie om te bakken
- zout naar smaak (1/2 theelepel, bij voorkeur zeezout)
- rijst (indien mogelijk basmati rijst)
(A) In de stamper : stamp fijn :
- 1 kaneelstokje van 3 cm
- 1 kruidnagel
- 3 cardamoms
- 6 zwarte peperkorrels
(B) Stamp fijn met de stamper, of mix in de keukenrobot
- 1 stuk verse gember van 3 cm
- 1 teentje knoflook
(C) Stamp fijn in de stamper of mix in de keukenrobot :
- 6 gedroogde rode pepers, gewoon droog gebruiken
- 1 theelepel geelwortel (kurkuma-poeder, turmeric poeder)
- 3 ster anijs
Hoe kip kerrie met rijst maken
- Begin met de rijst te koken zoals op de verpakking vermeld staat (voor 2 personen: een klein kopje rijst en iets meer dan een kopje water aan de kook brengen en 12 minuten laten pruttelen onder deksel), of zoals op je rijstkoker vermeld staat.
- Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en bak de uien goudbruin.
- Voeg de tomaten toe en bak verder voor enkele minuten.
- Voeg kruidenmengsel A toe en bak enkele minuten verder.
- Voeg mengsel B toe en bak 2 minuten verder.
- Voeg mengsel C toe en bak goed.
- Voeg de stukken kip toe en bak. Roer zo nu en dan goed om en bak enkele minuten verder tot de olie zich scheidt uit het mengsel.
- Voeg de melk en de aardappelen toe, sluit af met een deksel en laat alles zachtjes sudderen tot de kip gaar is (20 tot 45 minuten, voel zelf)
- Voeg fijngemalen cashew-noten (pindanoten) toe en serveer warm.
Lekkere Kerriesoep: bomvol smaak, pittig én gezond genieten
Niets is zó lekker als ‘n dampende kom kerriesoep.
Met geheim ingredient: appel!
Geniet van deze heerlijk oosterse soep, waar je ‘t lekker warm van zal krijgen.
Makkelijk en goedkoop. Koop een ganse soepkip en verwerk er een restje gekookte rijs door. Of serveer met geroosterd, oud, zelfgebakken brood.
De lekkerste smaak krijg je wanneer je je eigen kippenbouillon maakt. Het zo gekookte kippenvlees kan je als lekker voedzame garnering mee serveren in de soep.
Tips:
- Wil je de meeste smaak in het kippenvlees behouden? Bak het dan eerst aan en dek dan af met kokend water.
- Om de meeste smaak in de bouillon te trekken, zet je het rauw kippenvlees op met koud water. Breng zo aan de kook en laat sudderen.
Je kan ook de kip uitbenen en bouillon trekken van de beenderen.
Budget: een ganse kip is steeds goedkoper dan alleen de borst of de billen. Én je kan er wel degelijk lekkere bouillon van maken.
Wil je geen kokosmelk gebruiken? Voeg dan ook geen citroensap toe, maar maak de soep wat smeuïger met yoghurt. Of pureer de ganse soep zonder meer.
Hoe zelf een kerriekruiden mengeling maken – Garam Masala
Wil je zelf kerriepoeder maken? Zodat je eens wat anders proeft dan de gekende smaak uit je "currypotje"?
Probeer dan volgende kruidenmengeling.
Wie Tamil begrijpt, die weet dat ‘garam masala’ vertaalt in ‘geroosterde kruidenmengeling’. Inderdaad gaan we de kruiden dus niet rauw gebruiken, maar roosteren voor nog meer smaak.
Ingrediënten
"Warm" (= om te roosteren):
- 2 theelepels korianderzaden
- 2 theelepels komijnzaden
- 2 theelepels anijszaden
- ¼ theelepel fenegriek
- 1 kleine kaneelstokje
Koud:
- ¼ theelepel poeder van turmeric (geelwortel)
Bereiding – zelf genaakte kerrie kruiden
- Doe alle "warme kruiden" in een brede Tefalpan en rooster op een middelhoog vuur onder voortdurend roeren voor een 2 tot 3tal minuten tot de aroma’s goed vrijkomen.
- Laat even afkoelen alvorens in een blendertje fijn te malen.
- Roer er dan het turmericpoeder door en je hebt zelfgemaakt kerriepoeder dat je bijvoorbeeld kan gebruiken in onderstaand soep recept.
Kerriesoep recept
- 2 eetlepels hoeveboter
- 1 ajuin
- 1 krokante, zure eetappel (bijvoorbeeld Granny Smith)
- 1 wortel
- 5 knoflookteentjes
- 25 gram bloem
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel garam masala
- ½ theelepel gemalen komijn
- 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
- 1250 ml kippenbouillon
- 300 tal gram gekookt kippenvlees (van de kippenbouillon) of rechtstreeks uit de charcuterie van je slager
- gekookte basmatirijst naar wens (1/3de kopje per persoon)
- naar wens (400 ml) kokosmelk (liefst zelfgemaakte kokosmelk of uit een karton)
- naar smaak vers geperst citroensap (hangt ook van de zuurte van de appel af, of serveer citroen naast de soep)
Indien gewenst:
- ½ fijn geraspte zeste van een onbespoten citroen
- verse korianderblaadjes, peterselie of muntblaadjes voor de garnering
Hoe lekkere kerriesoep maken
- Hak de ajuin grof.
- Verwijder het klokhuis van de appel en Hak de rest van de appel grof.
- Kuis de wortel en snijd in stukjes van dezelfde grootte als de ajuin en de appelstukjes.
- Hak de knoflookteentjes fijn of plet met een dik hakmes.
- Neem een soeppot met dikke bodem, zet op een middelhoog vuur en laat de boter hierin smelten. Als de boter begint te schuimen voeg je de stukjes ajuin toe, strooi er wat zout over en laat een 3tal minuten stoven: roer op tijd om en zet het vuur lager als de ajuin zou beginnen aanbranden.
- Voeg de stukjes appel en wortel toe, alsook de knoflook en roer goed om totdat alle groenten de boter hebben gevoeld. Strooi er wat peper en zout over en laat alles een 5tal minuten verder stoven, totdat de ajuin glazig wordt.
- Roer de kruiden (kerriepoeder, garam masala, komijn en kruidnagel) door de bloem, strooi over de soepgroenten en roer tot de kruiden hun aroma vrijgeven (een 2tal minuten).
- Giet beetje bij beetje kippenbouillon bij de groenten en roer goed om zodat de bloem niet begint te klonteren. Als alle bouillon is toegevoegd, breng je de pot aan de kook op een hoog vuur en laat dan een 10tal minuten sudderen op laag vuur, totdat alle groenten gaar gekookt zijn.
- Schep de helft van de soep uit de pot, pureer de rest van de soep in de soeppot met een staafmixer en giet er dan de niet doorgestoken soep weer bij.
- Roer er nu het kippenvlees, de kokosmelk, citroensap en de rijst (en indien gewenst de zeste van citroen) door en laat weer 10 minuten sudderen. Proef en kruid indien gewenst met extra peper en zout, echter geen kerriepoeder meer bijvoegen.
- Serveer de soep met stokbrood, extra blaadjes groen en extra citroen.
- Lees hier verder wanneer je een zo gezond mogelijk recept wil om lekkere paleo kerriesoep te maken.
Eenvoudige kip curry – Alle lekkere tips op een rijtje
Snel, lekker en makkelijk kip curry recept met tips zodat ook jij je familie en vrienden kan verassen met curry zo lekker als op restaurant!
We vatten alle tips van hierboven nog even samen…
Waarom is het makkelijker om ‘n betere curry te maken dan in een Chinees restaurant?
Omdat kerrie of curry – een Indisch woord uit India – niets meer dan saus betekent. Kip kerrie is dus "gewoon" kip gestoofd in saus. Uit je geschiedenislessen herinner je je zeker nog dat er flink wat gezocht werd naar een korte route naar Indië voor de kruiden en specerijen ?
Het zijn precies deze Indische kruiden die het verschil maken tussen:
- een lekkere Vlaamse stoofpot zoals stoofvlees met bier, en
- een Indische stoofpot of curry: met flink wat kruiden, geserveerd met yoghurt.
Kerriepoeder
Kerrie- of currypoeder is een mengeling van kruiden.
Het potje currypoeder uit de supermarkt: is slechts 1 van de vele kruidenmengsels. Hier in Maleisië maken we in de supermarkten alvast onderscheid tussen:
- kerriepoeder voor vis en
- kerriepoeder voor vlees en gevogelte.
Ga je naar de markt, dan vertel je de marktkramer wel gerecht je wil klaarmaken. Hij of zij schept dan uit zijn aanbod kruiden een mengeling voor je klaar.
Wil je zelf met smaken spelen? Voeg dan extra korianderpoeder en komijnpoeder toe aan je potje van de supermarkt, bijvoorbeeld:
- 1 deel curry poeder,
- 1 deel korianderpoeder en
- 1/2de deel komijnpoeder.
Voeg alvast bij elke currysaus meer smaak toe door:
- ui,
- knoflook en
- gember toe te voegen.
Klassiek gaat er in Indische currysaus ook een klein kaneelstokje, steranijs en kardemom bij.
Terug naar het Chinese restaurant :-) Wat een currysaus extra lekker maakt is: in plaats van extra zout wat soja saus toe te voegen. Sojasaus is het "geheim ingredient" om een oosters gerecht waar "iets" aan ontbreekt ,net dat extra smaakje te geven.
Melk, yoghurt, kokosmelk, notenmelk en aardappels – Hoe currysaus indikken
In Maleisië maken de Malays hun curry in kokosmelk… Zeeeeer lekker! Maar de kokosmelk wordt vers gemaakt: curry met kokosmelk uit blik of tetrabrik smaakt naar onze mening alles behalve lekker.
De beste vervanger van verse kokosmelk is verse "melk" van cashewnoten:
- 1 uur laten weken en
- per 10 gram noten aanlengen met water tot 100 ml (voor een dikkere melk, minder water toevoegen).
- Dan minstens 1 minuut mixen in een blendertje.
Yoghurt maakt de saus ook wat dikker, maar voeg je best na het koken toe. Hoe heter de yoghurt, hoe makkelijker hij gaat schiften.
Het zetmeel van de gekookte aardappelen zal de saus ook wat gaan binden, besluit daarom pas op het einde van de kooktijd of uw kerrie saus echt te dun is.
Kip kerrie recept voor 2 personen, klaar in 1 uur
Ingrediënten voor kip curry:
- 1/2 kip, in stukken gehakt (hak de poot in 3 stukken en hak de andere kippestukken in gelijkaardige grootte)
- 1 stokje kaneel van 3 cm (meer kaneel mag ook)
- 2 ster anijs
- 5 groene kardemoms
- 2 kleine aardappelen
- 4 stengels verse curry bladeren (stengels verwijderen), zonder smaakt het ook lekker, maar toch weer even anders
- 1/2 theelepel zout (begin met minder en voeg op het laatst indien nodig meer toe)
- 1 eetlepel soja saus
- 1 tot 2 eetlepels curry poeder voor kip
- indien gewenst: 5 eetlepels ge-evaporeerde melk (zonder suiker!) of kokosmelk of een aanrader: dikke, zelfgemaakte cashewnotenmelk (15 gram cashewnoten met water aangelengd tot 75 ml en minstens 1 minuut in de blender fijngemalen)
- 1/2 de ui in schijven gesneden
Mix fijn tot pasta met een blender (of doe in de stamper)
- 2 kleine uien
- 3 cm verse gemberwortel
- 3 grote teentjes knoflook
- 20 pindanootjes of gelijk gewicht aan cashewnoten
- 3 buah keras (kemirie noot) (gebruik noten die u in de winkel kan verkrijgen: smaakt evenzeer lekker met macadamia noten – wel duur, maar benadert ietwat de smeuïge smaak van kokosmelk- of geroosterde cashew noten)
Hoe deze simpele kip curry maken
- Verwarm olie in de pan 1 tot 2 eetlepel. Gebruik een anti-kleeflaag pan als u zo weinig mogelijk olie wil gebruiken… Of als u geen tijd hebt om in de pan te roeren en geen extra olie wil toevoegen. Echter: voor meer smaak is een Inox pan – of elke andere kleeflaagpan – aangewezen.
- Voeg de fijngemixte pasta bij de olie, roer en bak.
- Voeg kardemom, kaneel en ster-anijs toe en bak tot het geheel lichtjes bruint.
- Voeg de kip toe. Alsook de kerrie bladeren, zout en sojasaus. Bak voor een 4 tal minuten. Indien nodig: voeg wat meer olie toe om de kip beter aan alle zijden te bakken.
- Voeg aardappelen, de halve in schijfjes gesneden ui en water toe (tot alles half onder water staat). Kook voor een 20tal minuten (tot de kip gaar is) met het deksel op de pan. Hoe meer water onder deksel, hoe dunner de saus… Dus kijk na 15 minuten of de vochthoeveelheid dient aangepast te worden. Hoe? Te weinig vocht: denk eraan dat er indien gewenst nog een klein melk bij de kip kerrie gaat. Teveel water: kook zonder deksel tot er genoeg water verdampt is en de saus indikt.
- Voeg indien gewenst de extra (ge-evaporeerde, kokos of noten)melk toe. Laat nog even doorkoken en serveer uw lekkere kip curry met brood of rijst.
Curryworst: hoe maak je deze snack beter dan in de frituur?
Curryworst met frieten! Loopt ‘t water je al in de mond? Makkelijk recept, zodat je snel zelf goedkope, lekkere en gezonde curryworsten zal gaan bakken. Mmmm…
Waar we niet van houden zijn alle bewaarstoffen en (onbekende) toevoegstoffen in gefabriceerd voedsel. Waar we wel van houden is de lekkere smaak, en bij deze een recept dat je zelf nog naar eigen smaak kan verbeteren, wij vinden het alvast vingerlikkend lekker.
Je kan de worst eerst even in bloem rollen en dan zo frituren, of eerst gerold in een beslagje van tapiocabloem met wat water (of bier), peper en zout. Je kan er ook gewoon bolletjes van rollen, deze platdrukken en als hamburgers bakken in een pan. Tenslotte kan je het draaien in een loempiavelletje (bijvoorbeeld in brickdeeg of in filodeeg).
Curryworst ingrediënten
- 500 gram varkensgehakt (geen droog rundergehakt)
- 2 gekookte aardappelen
- 1 volledig, biologisch ei
- 1 teentje knoflook
- 1 ajuin
- peper, zout en kerriepoeder naar smaak
- 1 vel brickdeeg (dun loempiadeeg) per worst
- 20 ml arachide olie (olie om te bakken)
Curryworst maken
- Doe het gehakt met de look, ui, peper, zout, ei, olie en kerriepoeder in de blender of keukenrobot.
- Stamp de gekookte aardappelen met een vork onder het gemalen vlees.
- Maak met de hand een worst, door het vlees op een loempiavel uit te spreiden. Rol het vel rondom de worst, plooi de uiteinden naar het midden zodat er geen vlees uit het vel kan ontsnappen, rol het deeg verder op en plak toe met wat ei(geel) of water. Of maak kleine worstjes (klein zodat ze niet gaan breken als je ze hanteert) die je even door bloem wentelt.
- Bak je curryworsten in frituurvet op 180 graden.
Een reactie achterlaten