• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Everzwijn klaarmaken

Makkelijk recept om lekker everzwijn klaar te maken zodat je het vlees met een saus van de marinade heerlijk kan serveren met gebakken kroketten.

Onskookboek.be » Winterrecepten » Everzwijn klaarmaken

Laat een Reactie achter

Makkelijk recept om lekker everzwijn klaar te maken zodat je het vlees met een saus van de marinade heerlijk kan serveren met gebakken kroketten.

Om extra smaak aan de marinade te geven, wordt de ajuin, sjalot en wortel eerst even aangestoofd alvorens bij de wijn te doen. Dit wordt dan een 10tal minuten aan de kook gebracht met extra kruiden, zodat de smaak van de kruiden in de marinade kan trekken. Laat de marinade afkoelen en leg er dan pas het vlees in.

Gebruik je andere stukken (stoof)vlees van het everzwijn, vraag dan je slager om raad voor de bijbehorende gaartijd.

Everzwijn recept

  • 1 gebraad (800tal gram) van een jong van everzwijn
  • 40 + 20 gram melkerijboter
  • 50 gram gele rozijnen
  • 30 gram pijnboompitten
  • 20 gram bloem
  • peper en zout

Voor het bereiden van de marinade:

  • 20 gram melkerijboter
  • 1 sjalot
  • 1 ajuin
  • 1 wortel
  • 375 ml rode wijn
  • 3 eetlepels wijnazijn
  • 1 bouquet garni (enkele twijgjes tijm, laurierblaadjes, stengels van peterselie)
  • 6 peperbolletjes
  • 3 jeneverbessen
  • 1 koffielepel bruine suiker
  • snuifje rotszout

Everzwijn maken

Hoe everzwijn marineren en klaarmaken

  1. Begin de middag voor het garen van het vlees met de marinade: smelt 20 gram melkerijboter in een pas en stoof hierin de fijngesneden ajuin, sjalot en wortel.
  2. Giet er dan de wijn, azijn, bouquet garni, peperbolletjes, jeneverbessen, suiker en zout bij, breng aan de kook en laat een 10 tal minuten sudderen onder een net niet gesloten deksel.
  3. Giet de marinade in een kom of schotel waar het gebraad mooi in past en leg er ook het gebraad in. Dek af en laat minstens 24 uur marineren: draai zo nu en dan het vlees om.
  4. Haal na het marineren het vlees uit de marinade, laat uitlekken en dep het droog.
  5. Ondertussen kan je de marinade zeven.
  6. Smelt 40 gram melkerijboter in een pot waarin het gebraad net in past en braad hierin het vlees op een hoog vuur aan alle kanten bruin aan.
  7. Giet de gezeefde marinade over het vlees, breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat 35 minuten sudderen.
  8. Week ondertussen de gele rozijnen in warm water.
  9. Rooster ondertussen ook de pijnboompitten ietwat bruin in een Tefalpan. Haal uit de pan als de pitten bruin worden, zodat ze niet verbranden in de nog hete pan nadat je het vuur hebt uitgedraaid.
  10. Haal het vlees uit de pot en houd warm in aluminiumfolie.
  11. Smelt 20 gram melkerijboter in een sauspan en roer er de 20 gram bloem door zodat je een roux hebt. laat 1 minuutje koken. Giet er dan beetje bij beetje, onder voortdurend roeren, het braadvocht aan toe tot je een saus hebt.
  12. Voeg bij deze saus de geroosterde pijnboompitten en de uitgelekte rozijnen. Proef en pas indien nodig de kruiding aan met extra peper en zout.
  13. Snijd het everzwijngebraad in 1 cm dikke schijven en serveer met de saus en gebakken kroketten.

Filed Under: Vlees Gerechten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!