Lekker en makkelijk recept om zelf filet americain te maken zodat je het snel en supervers kan serveren.
Ook steak tartaar genoemd is het een makkelijk en snel klaar recept om zelf te maken. Ga naar je slager en vraag een verse biefstuk, die je dan daar laat malen, zodat je weet wat je krijgt en er zeker geen kleurstoffen in zijn (wat de goede slager niet zal doen, maar in kant en klare potjes van de supermarkt kan je van alles verwachten). Voordeel is nu wel dat je je eigen stuk vlees kan kiezen.
Onderstaand recept voor 4 personen, klaar in 20 minuten.
Waarom zelf verse filet americain maken?
Zodat je weet dat je vlees lekker vers is en niet vol (giftige) bewaarmiddelen.
We gingen even kijken op de website van ah.nl en vonden in hun filet americain geen sulfiet, maar wel natriumbenzoaat dat samen met Vitamine C het kankerverwekkende benzeen kan maken. Jammer maar helaas zit er in die AH filet americain ook E301: natriumascorbaat of anders gezegd: het zout van Vitamine C.
En we hebben het verder niet over de verborgen suikers…
Ik hoor je zeggen: bij AH weet ik wat erin het vlees verwerkt zit (lees hier alle ingrediënten), maar bij de slager heb je er het raden naar. Klopt: het enige wat je bij de slager kan zien is de thermometer in de koeltoog: die moet op 4 graden staan waar de filet americain bewaard wordt.
Ook moet je weten dat préparé, martino of préparé du chef een andere benaming is voor iets wat lijkt op het echte product; Echte filet americain bestaat uit rundsvlees, tenzij er uitdrukkelijk paardenvlees op vermeldt staat. Préparé en gelijkaardige producten mogen ook goedkoper (en meer vatbaar voor besmetting) varkensvlees bevatten + de bereiding is "du chef": dus naar eigen voorkeur (een geheim recept) van de slager zelf. Hij is dus vrij te gebruiken wat hij wil, waar er duidelijke richtlijnen zijn om een product als filet americain te verkopen (geen sulfiet, geen varkensvlees, tempertuur 4 C).
Samengevat: maak zelf filet americain zodat je van een zo vers mogelijk gerecht zal genieten. Vind je het raar dat je er alles aan gaat doen om het vlees zo rein mogelijk te bewerken, maar uiteindelijk een eierschaal in het vlees gaat duwen, duw dan gewoon een kuiltje in het vlees en serveer daarop de eierdooier.
Filet americain recept
- 600 gram gehakte biefstuk
- vers gemalen zwarte peper
- een snuifje zout
- een snuifje cayennepeper
- een snuifje nootmuskaat
- naar smaak: worcestersaus
- 4 biologische eierdooiers met propere schaal, eiwit gescheiden en voor een ander recept gebruiken (eiwit bewaart goed in de ijskast en oud eiwit klopt bijvoorbeeld nog stijver op dan eiwit van een vers ei)
- 4 theelepels kappertjes
- 4 theelepels fijngehakte sjalot
Hoe filet americain zelf maken
- Meng het gehakt met de kruiden (peper, zout, cayennepeper, nootmuskaat) en naar smaak met de Worcestersaus.
- Verdeel het op smaak gebrachte gehakt over 4 borden waarrond je de sjalot en de kappertjes strooit.
- Duw op elk bord in de filet americain een halve eierschaal met eierdooier en serveer onmiddellijk.
Ik heb dat eens onderzocht, en de Natriumbenzoaat en de E301 zitten in de worcestersaus, vandaar dat dat voorkomt op het afgewerkt product, dus dat word net zo goed als bij een andere slager ook niet door de slager van AH toegevoegd..
Leuk en gezellig : serveer iedereen vers gemalen biefstuk (tussen 150 en 200 gr.) of americain nature bij een goede slager vandaan. Zet alle ingrediënten los op tafel : eierdooier in een proper eierdopje (glas of porselein) , bakje gesnipperd ui, bakje kappertjes, augurkjes in stukjes, bakje zilveruitjes, bakje vers gehakte peterselie, mayonaise, engelse saus, peper, zout etc. etc.
Iedereen mengt zijn eigen americain, frites erbij en klaar !
Met name onze kinderen vinden dit een feest om te doen :-)
Dank Betty, laat de goede tips komen en smakelijk eten!
Dank voor de tip Ludo!
Uiteraard nooit een vuile eierschaal in contact met vers vlees brengen. Best ook een zo vers mogelijk ei gebruiken wanneer je dit rauw wil consumeren.
In de handel worden gekuiste eieren verkocht, wat nog steeds niet hetzelfde is als salmonella vrij. Dus mensen met een zwak afweersysteem eten best geen rauwe eieren zonder meer.
Zoals altijd: hygiene in de keuken is belangrijk, dus dank je wel Ludo.
Nooit geen eierschaal gebruiken om de eierdooier in te leggen,vuile eierschalen op rauw vlees!!!maar glazen schaaltje bijgeven,kip en eieren zitten vol met salmonella er hangen dikwijls nog uitwerpselen aan de eieren,wie ontsmet de eierschalen voor gebruik??