• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Filet americain maken

Lekker en makkelijk recept om zelf filet americain te maken zodat je het snel en supervers kan serveren.

Onskookboek.be » Makkelijke Recepten » Filet americain maken

5 Reacties

Lekker en makkelijk recept om zelf filet americain te maken zodat je het snel en supervers kan serveren.

Ook steak tartaar genoemd is het een makkelijk en snel klaar recept om zelf te maken. Ga naar je slager en vraag een verse biefstuk, die je dan daar laat malen, zodat je weet wat je krijgt en er zeker geen kleurstoffen in zijn (wat de goede slager niet zal doen, maar in kant en klare potjes van de supermarkt kan je van alles verwachten). Voordeel is nu wel dat je je eigen stuk vlees kan kiezen.

Onderstaand recept voor 4 personen, klaar in 20 minuten.

Waarom zelf verse filet americain maken?

Zodat je weet dat je vlees lekker vers is en niet vol (giftige) bewaarmiddelen.

We gingen even kijken op de website van ah.nl en vonden in hun filet americain geen sulfiet, maar wel natriumbenzoaat dat samen met Vitamine C het kankerverwekkende benzeen kan maken. Jammer maar helaas zit er in die AH filet americain ook E301: natriumascorbaat of anders gezegd: het zout van Vitamine C.

En we hebben het verder niet over de verborgen suikers…

Ik hoor je zeggen: bij AH weet ik wat erin het vlees verwerkt zit (lees hier alle ingrediënten), maar bij de slager heb je er het raden naar. Klopt: het enige wat je bij de slager kan zien is de thermometer in de koeltoog: die moet op 4 graden staan waar de filet americain bewaard wordt.

Ook moet je weten dat préparé, martino of préparé du chef een andere benaming is voor iets wat lijkt op het echte product; Echte filet americain bestaat uit rundsvlees, tenzij er uitdrukkelijk paardenvlees op vermeldt staat. Préparé en gelijkaardige producten mogen ook goedkoper (en meer vatbaar voor besmetting) varkensvlees bevatten + de bereiding is "du chef": dus naar eigen voorkeur (een geheim recept) van de slager zelf. Hij is dus vrij te gebruiken wat hij wil, waar er duidelijke richtlijnen zijn om een product als filet americain te verkopen (geen sulfiet, geen varkensvlees, tempertuur 4 C).

Samengevat: maak zelf filet americain zodat je van een zo vers mogelijk gerecht zal genieten. Vind je het raar dat je er alles aan gaat doen om het vlees zo rein mogelijk te bewerken, maar uiteindelijk een eierschaal in het vlees gaat duwen, duw dan gewoon een kuiltje in het vlees en serveer daarop de eierdooier.

Filet Americain

Filet americain recept

  • 600 gram gehakte biefstuk
  • vers gemalen zwarte peper
  • een snuifje zout
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuifje nootmuskaat
  • naar smaak: worcestersaus
  • 4 biologische eierdooiers met propere schaal, eiwit gescheiden en voor een ander recept gebruiken (eiwit bewaart goed in de ijskast en oud eiwit klopt bijvoorbeeld nog stijver op dan eiwit van een vers ei)
  • 4 theelepels kappertjes
  • 4 theelepels fijngehakte sjalot

Hoe filet americain zelf maken

  1. Meng het gehakt met de kruiden (peper, zout, cayennepeper, nootmuskaat) en naar smaak met de Worcestersaus.
  2. Verdeel het op smaak gebrachte gehakt over 4 borden waarrond je de sjalot en de kappertjes strooit.
  3. Duw op elk bord in de filet americain een halve eierschaal met eierdooier en serveer onmiddellijk.

Filed Under: Vlees Gerechten

Reader Interactions

Reacties

  1. Declercq Rudy zegt

    januari 19, 2021 at 1:45 pm

    Ik heb dat eens onderzocht, en de Natriumbenzoaat en de E301 zitten in de worcestersaus, vandaar dat dat voorkomt op het afgewerkt product, dus dat word net zo goed als bij een andere slager ook niet door de slager van AH toegevoegd..

    Beantwoorden
  2. Betty zegt

    januari 27, 2017 at 5:22 pm

    Leuk en gezellig : serveer iedereen vers gemalen biefstuk (tussen 150 en 200 gr.) of americain nature bij een goede slager vandaan. Zet alle ingrediënten los op tafel : eierdooier in een proper eierdopje (glas of porselein) , bakje gesnipperd ui, bakje kappertjes, augurkjes in stukjes, bakje zilveruitjes, bakje vers gehakte peterselie, mayonaise, engelse saus, peper, zout etc. etc.
    Iedereen mengt zijn eigen americain, frites erbij en klaar !
    Met name onze kinderen vinden dit een feest om te doen :-)

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      januari 30, 2017 at 6:04 pm

      Dank Betty, laat de goede tips komen en smakelijk eten!

      Beantwoorden
  3. Ons Kookboek zegt

    september 2, 2016 at 9:42 am

    Dank voor de tip Ludo!

    Uiteraard nooit een vuile eierschaal in contact met vers vlees brengen. Best ook een zo vers mogelijk ei gebruiken wanneer je dit rauw wil consumeren.

    In de handel worden gekuiste eieren verkocht, wat nog steeds niet hetzelfde is als salmonella vrij. Dus mensen met een zwak afweersysteem eten best geen rauwe eieren zonder meer.

    Zoals altijd: hygiene in de keuken is belangrijk, dus dank je wel Ludo.

    Beantwoorden
  4. Ludo Lagae zegt

    augustus 25, 2016 at 5:46 pm

    Nooit geen eierschaal gebruiken om de eierdooier in te leggen,vuile eierschalen op rauw vlees!!!maar glazen schaaltje bijgeven,kip en eieren zitten vol met salmonella er hangen dikwijls nog uitwerpselen aan de eieren,wie ontsmet de eierschalen voor gebruik??

    Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!