• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Gegratineerde oesters

Makkelijk recept om lekkere gegratineerde oesters te maken zodat je snel en met weinig extra werk zal genieten van een culinair hoogstandje.

U bent hier: OnsKookboek.be>>recepten>>Gegratineerde oesters

Laat een Reactie achter

Makkelijk recept om lekkere gegratineerde oesters te maken zodat je snel en met weinig extra werk zal genieten van een culinair hoogstandje.

Het meest gekende oestergerecht is de diertjes gewoon koud te serveren, met wat druppels citroensap, al dan niet met een snede brood en boter. Je kan deze basisingrediënten ook gebruiken om de oester te grillen in de oven, zoals in het recept dat volgt.

Hoe oesters opensnijden

Wanneer je gesloten oesters koopt, was dan de schelpen en open ze daarna met een oestermes. Zorg ervoor dat er geen vocht uit de oester vloeit bij het openen.

Oesters worden dikwijls reeds geopend verkocht, dat spaart dan weer flink wat tijd en werk uit plus ben je er zeker van dat je niet in je handen zal snijden.

Ga je toch zelf oesters open snijden en ben je rechtshandig:

  • leg dan de oester met het scharnier (smalste zijde) naar jouw in je linkerhand.
  • de sluitspier ligt op 1/3de rechts van de bovenkant van de schelp, dus daar ga je met een oestermes tussen de schelpen prikken.
  • de schelpen niet open krikken (dat lukt niet) maar wel met je mesje naar links en rechts bewegen om zo de sluitspier door te snijden.
  • Zorg ervoor dat er geen vocht uit de schelp komt en verwijder de bovenste schelp.
  • Zitten er onzuiverheden in de oester, verwijder deze dan.
  • Snijd de oester los van de spier en je kan ze gelijk opeten.

Voor alle veiligheid is het aangewezen een oesterhandschoen te dragen (ze zien er zo uit naar wat de ridders in de Middeleeuwen rond hun handen droegen). Heb je dat niet, gebruik dan een degelijke werkhandschoen of een paar maal gevouwen keukenhanddoek. Werk op eigen risico!

Oesters soorten, kopen, voedende waarde, gezondheid

Oesters zijn klassiek vooral in de voor en najaarsmaanden te koop. In de zomer planten de meeste oesters zich voort, en is de smaak beduidend anders: wel eetbaar maar niet meer door ieder geliefd.

Mosselen klaarmaken
Volledige informatie hoe jij de lekkerste mosselen zal klaarmaken:
verschillende kookmethodes, zoals stomen, grillen, bakken.
Tips om gekookte mosselen op te slaan en
Lijst van allerhande mossel recepten.

Bij ons zijn de meest gekende de Zeeuwse oesters (zoals ook de Zeeuwse mosselen!). Engelse oesters smaken veruit beter en Amerika beschikt dan weer over uitgestrekte oesterbanken. Belangrijk om weten is dat de zee (bodem, kwaliteit van het water, temperatuur en voeding) waar de oesters groeit, een grote invloed zal hebben op de smaak van de oester.

Koop oesters steeds vers, verpakt in mandjes (met zeewier) of vaatjes van 12, 50 of 100 stuks. Wat gewicht per oester betreft zal er een classificatienummer te vinden zijn van 0 naar 5: Nr 0 oesters wegen meer dan 150 gram, nr 5 wegens tussen de 30 en 45 gram:

30gram–Nr5–45gram–Nr4–65gram–Nr3— 85gram–Nr2–110gram–Nr1–150gram–Nr0

Het makkelijkste oester aperitiefhapje is de oester opdienen met knapperig geroosterd brood en hoeveboter, of met fijne boterhammetjes, peper, zout en citroen in halve maantjes gesneden om zo makkelijk het citroensap over de oester te sprenkelen.

Voedingswaarde

Oesters (zoals ook mosselen) bevatten vooral water, eiwit en vetstof. Voor wie geen brood eet (Het Paleo Dieet of De Voedselzandloper of een glutenvrij dieet) en dus ook geen toegevoegd jodiumzout uit brood consumeert, is het goed om weten dat alles wat uit de zee komt, jodium bevat.

Oesters zijn eetlustopwekkend en bevorderen de afscheiding van maagzuur, wat ze voor herstellenden en zwakke personen een gezonde delicatesse maakt! Toch onmiddellijk erbij vermelden dat sommige mensen ongesteld raken na het eten van schelpdieren, dus behoor je tot die groep, dan uiteraard geen oesters eten!

Gegratineerde oesters

Oesters recept

  • per oester : 10 gram geraspte kaas
  • hoeveboter
  • 10 druppels citroensap

Hoe oesters gratineren

  1. Smelt de hoeveboter.
  2. Was de oesters, open ze, maak ze los maar leg ze terug in de schelp.
  3. Per oester : voeg enkele (10) druppels citroensap toe. Voeg dan de gesmolten hoeveboter toe, zodat de oester in de boter zwemt.
  4. Bedek de oester onder de geraspte kaas.
  5. Plaats ze maximaal 5 minuten onder de gril in je oven. Het gerecht is klaar als de kaas bruin geroosterd is.
  6. Serveer de gegratineerde oesters met een stukje stokbrood, dat je in het "sausje"
    in de oesterschelp kan dippen.

Filed Under: 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look... Hoe kuisen?, Makkelijke Recepten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • Eiersalade: makkelijker dan Jeroen Meus
  • Kersenconfituur én Rabarber confituur: de LEKKERSTE confituren die je makkelijk zal maken
  • 3x Lekkere knolseldersoep soep – Je maakt ze makkelijk zo
  • 3x lamsburger, hamburger of kalfsburger – welke verkies jij?
  • Hoe kalfsgebraad in de pan klaarmaken – Met lekkere saus!
  • Rendiergebraad op Ardeense Wijze – Eens iets anders!
  • 5x kotelet bakken: in de oven, Jeroen Meus, marineren of…

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • Pasta recepten
  • Salade
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Kip
  • Koekjes
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download ons Paleo Recepten Kookboek
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2022 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!