Makkelijk recept om lekkere gegratineerde oesters te maken zodat je snel en met weinig extra werk zal genieten van een culinair hoogstandje.
Het meest gekende oestergerecht is de diertjes gewoon koud te serveren, met wat druppels citroensap, al dan niet met een snede brood en boter. Je kan deze basisingrediënten ook gebruiken om de oester te grillen in de oven, zoals in het recept dat volgt.
Hoe oesters opensnijden
Wanneer je gesloten oesters koopt, was dan de schelpen en open ze daarna met een oestermes. Zorg ervoor dat er geen vocht uit de oester vloeit bij het openen.
Oesters worden dikwijls reeds geopend verkocht, dat spaart dan weer flink wat tijd en werk uit plus ben je er zeker van dat je niet in je handen zal snijden.
Ga je toch zelf oesters open snijden en ben je rechtshandig:
- leg dan de oester met het scharnier (smalste zijde) naar jouw in je linkerhand.
- de sluitspier ligt op 1/3de rechts van de bovenkant van de schelp, dus daar ga je met een oestermes tussen de schelpen prikken.
- de schelpen niet open krikken (dat lukt niet) maar wel met je mesje naar links en rechts bewegen om zo de sluitspier door te snijden.
- Zorg ervoor dat er geen vocht uit de schelp komt en verwijder de bovenste schelp.
- Zitten er onzuiverheden in de oester, verwijder deze dan.
- Snijd de oester los van de spier en je kan ze gelijk opeten.
Voor alle veiligheid is het aangewezen een oesterhandschoen te dragen (ze zien er zo uit naar wat de ridders in de Middeleeuwen rond hun handen droegen). Heb je dat niet, gebruik dan een degelijke werkhandschoen of een paar maal gevouwen keukenhanddoek. Werk op eigen risico!
Oesters soorten, kopen, voedende waarde, gezondheid
Oesters zijn klassiek vooral in de voor en najaarsmaanden te koop. In de zomer planten de meeste oesters zich voort, en is de smaak beduidend anders: wel eetbaar maar niet meer door ieder geliefd.

verschillende kookmethodes, zoals stomen, grillen, bakken.
Tips om gekookte mosselen op te slaan en
Lijst van allerhande mossel recepten.
Bij ons zijn de meest gekende de Zeeuwse oesters (zoals ook de Zeeuwse mosselen!). Engelse oesters smaken veruit beter en Amerika beschikt dan weer over uitgestrekte oesterbanken. Belangrijk om weten is dat de zee (bodem, kwaliteit van het water, temperatuur en voeding) waar de oesters groeit, een grote invloed zal hebben op de smaak van de oester.
Koop oesters steeds vers, verpakt in mandjes (met zeewier) of vaatjes van 12, 50 of 100 stuks. Wat gewicht per oester betreft zal er een classificatienummer te vinden zijn van 0 naar 5: Nr 0 oesters wegen meer dan 150 gram, nr 5 wegens tussen de 30 en 45 gram:
30gram–Nr5–45gram–Nr4–65gram–Nr3— 85gram–Nr2–110gram–Nr1–150gram–Nr0
Het makkelijkste oester aperitiefhapje is de oester opdienen met knapperig geroosterd brood en hoeveboter, of met fijne boterhammetjes, peper, zout en citroen in halve maantjes gesneden om zo makkelijk het citroensap over de oester te sprenkelen.
Voedingswaarde
Oesters (zoals ook mosselen) bevatten vooral water, eiwit en vetstof. Voor wie geen brood eet (Het Paleo Dieet of De Voedselzandloper of een glutenvrij dieet) en dus ook geen toegevoegd jodiumzout uit brood consumeert, is het goed om weten dat alles wat uit de zee komt, jodium bevat.
Oesters zijn eetlustopwekkend en bevorderen de afscheiding van maagzuur, wat ze voor herstellenden en zwakke personen een gezonde delicatesse maakt! Toch onmiddellijk erbij vermelden dat sommige mensen ongesteld raken na het eten van schelpdieren, dus behoor je tot die groep, dan uiteraard geen oesters eten!
Oesters recept
- per oester : 10 gram geraspte kaas
- hoeveboter
- 10 druppels citroensap
Hoe oesters gratineren
- Smelt de hoeveboter.
- Was de oesters, open ze, maak ze los maar leg ze terug in de schelp.
- Per oester : voeg enkele (10) druppels citroensap toe. Voeg dan de gesmolten hoeveboter toe, zodat de oester in de boter zwemt.
- Bedek de oester onder de geraspte kaas.
- Plaats ze maximaal 5 minuten onder de gril in je oven. Het gerecht is klaar als de kaas bruin geroosterd is.
- Serveer de gegratineerde oesters met een stukje stokbrood, dat je in het "sausje"
in de oesterschelp kan dippen.
Een reactie achterlaten