Wist je dat het basisrecept voor gekonfijte citroenen: slechts 2 ingrediënten vraagt?
Alleen zout en citroen!
De schil is eetbaar, gebruik daarom onbespoten citroenen.
Met Marokkaans recept voor stoofvlees met gekonfijte citroen.
Bonus Marokkaans gerecht: hoe Marokkaanse koekjes maken.
Inhoud
Tips en Weetjes – Jamie Oliver
Breng de Marokkaanse keuken bij je thuis met dit makkelijk recept van Jamie Oliver voor gekonfijte citroen: lekker in stoverijen, soep, vis en in dressings.
Waarom neuzen we in Jamie Oliver’s recepten voor recepten uit de Marokkaanse keuken zoals gekonfijte citroen?
Wel, Jamie Oliver trad in dienst bij de bekende Italiaanse chef Antonio Carluccio. Chef Antonio is niet alleen meester in Italiaans koken, maar tevens de ideale chef voor gerechten uit de Middellandse Zee. Ook Marokko behoort tot de Middellandse Zee… En zo geraakte deze versie van Marokkaanse gekonfijte citroenen via Jamie Oliver tot bij jou.
Jamie Oliver’s recept had geen exacte maten, dus hebben we dat wat aan moeten passen:
- Het basisrecept voor gekonfijte citroenen vraagt alleen zout en citroen.
- Voor gezond koken: De schil is eetbaar (gebruik daarom onbespoten, organisch geteelde citroenen)
- Dit recept werk evenzeer voor limoenen.
- Dit recept werkt ook voor sinaasappels, al zijn er niet direct veel recepten met gekonfijte sinaasappels.
- Alweer voor gezond koken: Gebruik “eerlijk” zee-zout in plaats van chemisch bereid keuken-zout.
- Haal de gekonfijte citroenen steeds met proper keukenmateriaal uit de pot voor optimaal lang bewaren.
Waar gebruikt Jamie Oliver gekonfijte citroenen in zijn recepten?
- Voor het op smaak brengen van rijst en couscous: de gekonfijte citroenen werken als zout maar geeft de extra geur en smaak van citroen.
- Gebruik gekonfijte citroenen in recepten voor soepen, stoverijen en stoofpotjes.
- Gebruik bij het bakken van vis en kip in folie.
- Als alle gekonfijte citroenen zijn opgebruikt, gebruikt u het overgebleven sap in salade-dressings

Hoe gekonfijte citroen maken
Ingrediënten
- 12 to t 14 rijpe grote dikke citroenen (bij voorkeur met het blad er nog aan)
- 12 koriander zaden
- 12 venkel zaadjes
- 2 kaneel stokjes in stukjes gebroken
- 125 gram zee-zout
- 12 tal zwarte peperbolletjes
- 2 laurierbladen
- 4 kruidnagels
- indien nodig: extra geperst citroensap: voor elke extra 100 ml geperst citroensap voegt u extra 25 mg zout toe)
- 1 steriliseerpot van 1 liter
Bereiding
- Mix in een grote kom de kruiden in het zeezout.(of voeg per laag de kruiden toe)
- Doe 2 eetlepels van het zout-mengsel op de bodem van de pot.
- Vierendeel de citroenen bijna helemaal tot bijna onderaan (ongeveer 1 cm overhouden): zorg ervoor dat de citroen toch samen blijft.
- Werk nu boven uw steriliseer pot of diep bord om het vruchtensap dat vrijkomt op te vangen:
- Strooi overvloedig 1 tot 1.5 theelepel van het zeezout mengsel over het vruchtvlees (u hebt nu 8 oppervlakten van vruchtvlees) en duw het zeezout mengsel in de citroenen. Duw de citroenen zo dicht mogelijk samen in de pot zodat het sap vrijkomt. Duw goed aan zodat eventuele luchtbelletjes ontsnappen.
- Herhaal het vorige met een nieuwe laag zee-zout mengsel en citroenen.
- Hoe minder ruimte tussen de citroenen, hoe mooier de gekonfijte citroenen presenteren achteraf, en hoe minder zout je moet gebruiken.
- Als er te weinig sap uit de citroenen komt om de pot te vullen, leng dan aan met sap van andere citroenen die je perst. Zorg dat alle citroenen onder sap staan.
- Voeg de rest van het zeezout toe (indien er nog zout over was)
- Bewaar in de ijskast en schudt elke dag de pot om zodat het sap overal in de pot komt. De gekonfijte citroenen zijn klaar na 1 maand en kunnen tot 2 jaar bewaard worden in de koelkast, zolang ze maar onder de zout-sap oplossing blijven.
- Jamie stelt voor dat vooraleer je dit gekonfijt fruit gaat gebruiken, je best de citroenen afspoelt en het vruchtvlees verwijderd.
Marokkaans recept voor stoofpotje – in de tajine of gewone stoofpot
Lekker rundsstoofvlees recept met smaken uit de Middellandse zee.
Het grootste verschil tussen rundsstoofvlees en varkensstoofvlees is dat het laatste meer smaak heeft. Of anders gezegd: de smaak van het vlees van het varken gaat al snel sterk overheersen. Rund geeft veel minder smaak af. Daarom is het aangewezen om extra smaakstoffen aan rundsstoofvlees toe te voegen. De extra smaken zoeken we deze keer ten zuiden van de Middellandse zee in Marokko.
De “Marokkaanse” keuken is dikwijls ook bekend in de rest van het Middellandse Zee gebied, of meer zuidwaarts afzakkend in Noord-Afrika. Het zijn dikwijls lekkere gerechten, klaargemaakt in 1 kookpot. Dit soort traditionele Marokkaanse kookpot noemt Tajine. Het is een aarden kookpot, die wat lijkt op een tulband met een schoorsteentje in het midden. Heb je geen tajine, dan maak je het gewoon klaar in een grote stoofpot.
Marokkaanse gastvrijheid
Marokko werd ooit wel eens het land van melk en honing genoemd. Als gasten op bezoek komen, worden meestal feestelijke gerechten klaargemaakt met een overvloed aan heerlijke ingrediënten.
De beste manier om dit mee te maken is te worden uitgenodigd in een Marokkaans gezin. Dit is zeer makkelijk tijdens de avondmalen van de vastenmaand of tijdens een bruiloft. De (meestal) gastvrouw zal een u een uitgebreid aantal gerechten voorschotelen… Rondom een grote tafel of gewoon op de grond omringd door vele familieleden.
Kort overzicht van Marokkaanse gerechten
- Tajine is het meest bekende van de Marokkaanse gerechten : het is een rijk eenpans-gerecht, rijk aan groenten, vlees en saus.
- Couscous is een van de Marokkaanse gerechten die wereldwijd verspreid zijn, couscous is gemaakt van griesmeel. Indien u niet vertrouwd bent met de techniek om het griesmeel te bevochtigen, koopt u best de “instant” couscous.
- Koriander is een belangrijk vers kruid in de Marokkaanse keuken: voor Belgen en Nederlanders met traditionele smaakpapillen heeft koriander in den beginne misschien wel een ietwat rare smaak, maar eens je de smaak te pakken hebt, kan je niet meer terug :)
- Verdere kruiden in de Marokkaanse gerechten zijn : saffraan (al vervangen ze dit dikwijls door kurkuma-geelwortel), kaneel – saffraan geeft een heerlijk mild-zoete smaak aan anders te zure tomaten -, komijn, gember, peper, chillipeper en paprika.
- Noord Afrikanen weten kikkererwten om te toveren in een heerlijk voorgerecht: hummus. Dat kan je al snel zelf namaken met kikkererwten uit blik en een blendertje. De ingeblikte kikkererwten zijn immers al superzacht gekookt.
- Vermits Marokko een Moslimland is, tref je geen varkensvlees aan. Er wordt eerder lamsvlees of rundvlees gebruikt.
- Uiteraard ook heel veel lekkere, gebakken dessertjes: zie foto onderaan. We geven je hieronder alvast een makkelijk recept voor Marokkaanse koekjes.
Hoe serveren?
Marokkaanse gerechten worden dikwijls met de handen gegeten. Meestal is er dan wel brood voorhanden, zodat je daarmee het voedsel kan “oplepelen”.
Wordt het gerecht in 1 pot geserveerd waarin ieder kan toehappen? Eet dan alleen het gedeelte dan het dichtst bij u in de pot of schotel is. Zo zit je niet direct in andermans eten te roeren.
Rundsstoofvlees ingrediënten
- 800 gr rundskarbonaden
- 1 ui
- enkele aardappels
- 1 rode paprika
- 250 gr diepgevroren erwtjes en worteltjes
- 10 zwarte olijven
- 1/2 koffielepel gemberpoeder
- 1 saffraancapsule
- 1 kaneelstokje
- peper en zout
- verse koriander
- gekonfijte citroen
Hoe rundsstoofvlees klaarmaken op Marokkaanse wijze
- Doe de karbonaden in een stoofpot met de fijngesneden ui. Overgiet met water totdat het vlees voor 3/4 onder staat. Voeg gember, saffraan, kaneelstokje, peper, zout en aardappels toe.
- Laat met een gesloten deksel 45 minuten op een zeer zacht vuurtje sudderen.
- Voeg de erwtjes en worteltjes, de in repen gesneden paprika en de in stukken gesneden aardappels toe. Laat nog een kwartier stoven.
- Voeg dan de olijven toe. Laat vijf minuten sudderen en breng op smaak.
- Dien warm op met koeskoes, gekookte aardappelen of eenvoudig met brood.
- Voor een meer authentieke toets, kunt u de schotel met verse koriander garneren en partjes gekonfijte citroen.
Hoe lekkere Marokkaanse koekjes maken
Lekker smullen van traditionele Marokkaanse ‘Ghoriba Behla’ koekjes. Met makkelijk te vinden ingrediënten zoals amandelen en sesamzaadjes.
- Ghoriba is het Marokkaanse woord voor koekjes. Ronde deegballetjes die wat worden platgedrukt en dan gebakken.
- Behla zou je misschien kunnen vertalen als “oubollig”… Het verwijst naar de klassieke, eenvoudige ingrediënten voor de koekjes: bloem, suiker en boter.
Ondertussen vind je ze met meer variaties zoals extra sesamzaadjes of zeste van citroen.
In plaats van boter kan je voor deze koekjes ook het gelijke gewicht aan olijfolie gebruiken. Natuurlijk is de smaak anders dan met boter. Zorg er wel voor dat de olijfolie kan verhit worden tot 170 graden. Of kies een hittebestendige notenolie of arachideolie.
Er worden geen water noch eieren toegevoegd in dit recept. Dus: hard en lang kneden is de enige manier om een samenhangend deeg te maken.
Maak het koekjesdeeg best 1 dag op voorhand. Of maak het ‘s morgens en bak ze pas ‘s avonds: als je graag koekjes met veel barstjes wil.
Marokkaanse koekjes recept voor 30 koekjes
- 500 gram (patisserie)bloem
- 125 gram fijn gemalen amandelen
- 125 gram sesamzaadjes
- 125 gram poedersuiker
- 125 gram gesmolten boter
- 10 gram bakpoeder
- indien gewenst: amandelen
- indien gewenst voor de garnering: kaneelpoeder
Hoe Marokkaanse koekjes maken
- Kneed alle ingrediënten in een grote kom goed door elkaar tot een koekjesdeeg. Kneden, kneden en blijven kneden tot de bloem alle boter goed heeft opgenomen. Je kan er flink tegenaan gaan op je werkvlak door als het ware de bloem en de poedersuiker “in de boter te kloppen”.
- Zet indien nodig enkele uren in de ijskast en werk later verder.
- Rol een bolletje deeg met je handen: de bodem ietwat plat en de top ietwat rond, een koekje met een diameter van ongeveer 5 cm. Duw er indien gewenst een amandel in.
- Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier, zet in het midden van de oven en gril voor 5 tot 7 minuten. Zet dan de temperatuur op 170° C en bak de koekjes tot ze goudbruin zijn (opnieuw 5 tot 7 minuten).
Strooi er indien gewenst wat kaneelpoeder over. Serveer deze Marokkaanse koekjes met koffie of met thee gezet met verse muntblaadjes.