Makkelijk recept om zelf lekkere kreeftensoep te maken.
Met ook een recept om bouillon te trekken van de schalen…
Zodat je goedkoop zal genieten en alle smaken van het diertje in je soep transformeert.
Inhoud
Tips en Weetjes
Wil je de kreeft niet in de soep maar puur serveren in saus?
- Dan kan je ook gewoon een grote pot nemen waar de kreeft in past.
- Breng hierin water met zeewier en zeezout aan de kook,
- doe de levende kreeft erbij en
- laat 18 tot 20 minuten koken.
- Serveer met gesmolten boter. Of serveer met gesmolten boter waarin een beetje citroen, witte wijn en tabasco is vermengd.
Wat je ook doet met de kreeft, maak steeds een kreeftenbouillon van de schalen zoals in het recept hieronder. Je kan op gelijkaardige wijze een bouillon trekken van schalen, staarten en hoofden van garnalen. Belangrijk voor de smaak: de hoofden en schalen eerst stoven totdat hun sterke aroma’s je keuken vullen, alvorens onder water te zetten en te laten trekken.
Wil je in plaats van garnalen schelpdieren in je bisque? Kook de schelpen dan mee in de bouillon en haal ze onmiddellijk uit het kokende water als de schelpen open gaan. Laat uitlekken en voeg het kookvocht weer toe aan de bouillon.
Eerst kreeftenbouillon maken
Ingrediënten:
- 1 grote kreeft
- 4 eetlepels melkerijboter
- 1 fijn gesneden ajuin
- 1 fijn gesneden selderstengel
- 2 eetlepels tomatenconcentraat
- 1 blaadje laurier
- 60 ml brandewijn van 40 tot 60 graden (Brandy, Cognac, Armagnac)
- 1 liter water
- enkele peperbolletjes
- zeezout
Bouillon trekken:
- Breek de schalen van de kreeft en haal het vlees uit de kreeft. Houdt het vlees van de kreeft apart voor de soep. Stamp de schalen van de kreeft klein.
- Smelt de melkerijboter in een pan en stoof hierin de fijngesneden ajuin ui, de selder en de schalen van de kreeft in.
- Als de ajuin glazig is, voeg je het tomatenconcentraat toe en laat even mee stoven.
- Blus dan de pan met brandewijn, schraap eventuele bakresten los met een houten lepel, doe er het water bij, voeg het laurierblad toe, breng aan de kook en laat 3 uur pruttelen.
- Zeef de bouillon door een fijn vergiet en kook verder in of breng met zeezout verder op smaak.

Feestelijke kreeftensoep maken - Geniet van 'n chique bisque
Ingrediënten
- 1 klontje melkerijboter
- 4 eetlepels melkerijboter
- 6 sjalotjes fijngesnipperd
- een bussel lenteuitjes: snijd in staafjes van 2 cm
- 2 rode ajuinen: snijd halfdoor en dan in schijfjes
- 3 geperste knoflookteentjes
- vers gemalen zwarte peper bijvoorbeeld 1/8ste van een theelepel...naar eigen smaak
- 125 ml droge witte wijn
- 600 ml kreeftenbouillon van het recept bovenaan
- 300 ml room of 150ml room gemengd met 150 ml volle melk
- 200 gram gepelde garnalen
- vlees van 1 kreeft
- wat extra fijngesneden groen van de lenteuitjes
Bereiding
- Neem een soeppot met dikke bodem, smelt er een klontje melkerijboter in en stoof er op een klein vuurtje de ajuinen met de sjalotjes, de lenteuien en het geperste knoflook in.
- Blus met de wijn, schraap eventuele bakresten los van de bodem, breng aan de kook en laat het volume tot de helft inkoken.
- Voeg de kreeftenbouillon en de room toe, breng aan de kook en laat een kwartiertje pruttelen.
- Voeg er dan de garnalen en het vlees van de kreeft aan toe. Kruid met vers gemalen peper. Laat nog 1 minuut verder koken.
- Dien je kreeftensoep onmiddellijk op, gegarneerd met het groen van lenteui.
Een reactie achterlaten