Makkelijk langoustine recept zodat je een voorgerecht met lekkere saus kan maken en goedkoop de rest van de diertjes kan gebruiken als basis voor een smaakvolle visbouillon.
Gebruik steeds alles van langoustinen, kreeften en garnalen: de staarten worden gebakken in onderstaand recept, 4 koppen houd je apart voor de garnering en met de rest van de koppen en de schalen kan je een lekkere visbouillon maken door ze eerst wat te bakken in olie totdat de aroma’s goed vrijkomen en dan te overgieten met water (ideale basis voor risotto of vissoep).
Langoustine’s recept
Voor de saus:
- 1 wortel
- 1 kleine ajuin
- 1 sjalotje
- 3 eetlepels olie
- 2 rijpe tomaten
- 200 ml visfumet (ingekookte visbouillon)
- 200 ml room
Voor de schaaldieren:
- 24 langoustines
- 2 eetlepels olie
- 200 ml witte wijn
- kaneelpoeder naar smaak (1 mespuntje)
- gemberpoeder naar smaak (1 mespuntje)
- nootmuskaatpoeder naar smaak (1 mespuntje)
- peper en zout
Hoe langoustines klaarmaken
- Snijd de wortel in ringetjes en snijd de ajuin en het sjalotje fijn.
- Neem een middelgrote pot, warm er 3 eetlepels olie in op, op een laag vuurtje, en laat er de wortel, ajuin en sjalot in stoven.
- Snijd ondertussen de tomaten in grove stukken en voeg toe na enkele minuten stoven.
- Laat de tomaten een 2tal minuten mee stoven, voeg dan de visfumet toe en laat een 10tal minuten pruttelen zonder deksel.
- Ondertussen pel en kuis je de langoustines, bewaar de staarten om te bakken en bewaar per bord dat je gaat serveren 1 mooie kop voor de garnering.
- Als de groenten goed gegaard zijn in de fumet, roer je er de room door.
- Neem een brede pan, warm er 2 eetlepels olie in op en bak hierin de staarten.
- Haal de gebakken staarten uit de pan en blus de pan met je wijn.
- Schraap de bakresten los van de pan met een houten lepel en laat de wijn tot de helft van het volume inkoken.
- Roer dan de groenteroom door de wijn, kruid met kaneel, nootmuskaat en gember, proef en pas de smaak verder aan (vergeet peper en zout niet).
- Doe de staarten bij in de saus en verwarm nog een extra minuut.
- Serveer de langoustines met de saus en zeer knapperig brood.
Een reactie achterlaten