Index
Inleiding
De website onskookboek.be werd opgericht op 19 november 2005.
6 jaar later: op 15 maart 2011 werd het woordmerk Ons Kookboek geregistreerd door Ferm vzw (Remylaan 4 B, 3018 Wijgmaal, België) – (voorheen Boerinnenbond-KVLV)
Deze website onskookboek.be is geen eigendom van Ferm en heeft ook geen banden met Ferm.
De website van Ferm vindt u terug op: samenferm.be.
Ons Kookboek van de KVLV is 1 van de 2 bekendste publicaties van de KVLV – Nu Ferm genaamd:
- Ons kookboek
- Ons Bakboek
Ons Kookboek KVLV is een receptenboek voor en door de KVLV :het Katholieke Vormingswerk Van Landelijke Vrouwen, onderdeel van de BoerenBond en beter bekend bij de oudere generatie als de Boerinnenbond.
- Maar het boek is meer dan alleen geschreven voor KVLV vrouwen : het is een kookboek voor iedereen.
- Het is niet zomaar een receptenboek: het wil bijdragen in het sociale aspect : gezelligheid en samenhorigheid rond een maaltijd van het boek is even, zoniet zelfs meer belangrijk dan de recepten zelf.
Ons Kookboek KVLV heeft doorheen de geschiedenis flink wat wijzigingen ondergaan. Het werd en wordt steeds weer aangepast en herwerkt, aansluitend bij de evolutie van het leven van alle dag. Hoe gaat het boek met zijn tijd mee :
- van zodra er meer microgolfovens in de KVLV huishoudens verscheen, verschenen er ook meer microgolfgerechten in het kookboek.
- van zodra er meer oosterse kruiden en oosterse voedingswaren in de winkels verschenen, verschenen er ook meer oosterse en buitenlandse recepten in het boek.
Wat zegt het KVLV zelf over Ons KookBoek KVLV?
Als een kookboek de jaren heeft getrotseerd op grond van kwaliteit, eenvoud en volledigheid, dan is het ‘Ons kookboek’. Wat in 1928 begon als een schriftelijke begeleiding (158 pagina’s) bij de cursussen ‘Koken en voeding’ , is uitgegroeid tot een basiswerk van bijna 1.000 pagina’s.
Gastronomie evolueert en past zich aan de tijd aan en ‘Ons kookboek’ volgt. Nieuwe producten, nieuwe tendensen en nieuwe kooktechnieken worden opgenomen. De rubrieken (32 in totaal) worden steeds verder uitgebreid en aangepast.
In dit lijvig, mooi geïllustreerd kookboek vind je een schat aan informatie, weetjes, tips en duizenden recepten voor de dagdagelijkse keuken en de gastronomische keuken. Het is dankzij een team van enthousiaste medewerkers dat ‘Ons kookboek’ het kookboek geworden is dat in geen enkele keuken mag ontbreken.
ONS KOOKBOEK KVLV : FOTO
Volledige herwerkte uitgave 1985, Vijfde Druk.
BOEK DETAILS
- Auteur onbekend
- Uitgever KVLV-ID
- Prijs 30.99 Euro – Bestelbaar
- ISBN 9080484423
- Gewicht 2500 gram.
RECEPTEN VOORBEELD
Aspergebavarois met gedroogde of rauwe ham
Nodig voor 8 personen:
1 kg asperges, 2 dl room, 12 g gelatine, 1 1/2 dl aspergevocht, peper, zout, een mespuntje foelie, 150 g gedroogde of rauwe ham, 8 sneetjes gedroogde of rauwe ham, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, stokbrood of een andere broodsoort naar keuze
Bereiding:
- Schil de asperges met de dunschiller. Snijd de punten af op 4 cm. Kook ze gaar in licht gezouten water (de stengels 15 tot 20 minuten en de punten 10 minuten).
- Laat de gelatine weken in koud water. Knijp uit en los op in het aan de kook gebrachte 1 1/2 dl kookwater van de asperges.
- Laat de gare asperges uitlekken en houd de punten apart. Meng de gelatine met de aspergestengels, mix en kruid ze met peper, zout, foelie en de gehakte peterselie.
- Snipper de 150 g ham fijn en roer ze onder de aspergemousse. Klop de room stijf en meng hem voorzichtig onder de reeds lauwe aspergebavarois.
- Spoel de bavaroisvorm om met koud water. Breng er de bavarois in en laat opstijven in de koelkast.
- Ontvorm juist voor het opdienen. Leg op goed gekoelde borden een sneetje ham, een sneetje aspergebavarois, enkele aspergepunten en een stukje brood.
Gelezen uit : ONS KOOKBOEK op pagina : http://www.kvlv.be/Default.aspx?tabid=326
GESCHIEDENIS van ONS KOOKBOEKJE
Een buitenbeentje
Na de 2de wereldoorlog , is het aantal kookboeken toegenomen. Er zijn heel weinig recepten te vinden die bruikbaar zijn voor de bestudering van de culinaire geschiedenis. Een uitzondering hierop vormen de regelmatig bijgewerkte kookboeken, zoals “Ons Kookboek van de KVLV”.
Doordat het in de loop van zijn geschiedenis regelmatig bijgewerkt is, leent dit boek zich uitermate tot een eenvormige benadering. Haar grootste troef is ongetwijfeld dat het om een basiskookboek gaat. De recepten zijn eenvoudig van samenstelling gehouden. Basisbereidingen zoals het koken van aardappelen, trekken van bouillon…, komen ook aan bod. Dit werkt enerzijds de toegankelijkheid van het kookboek voor een minder doorwinterde kok in de hand. Anderzijds maakt dit het kookboek goed geschikt voor dagelijks gebruik.
Ons Kookboek geeft ook de basisprincipes van de voedingsleer weer, alsook suggesties voor voedselcombinaties en menu’s. Ook richtlijnen i.v.m. het sociale verkeer rond voeding ontbreken niet.
Anders dan andere kookboeken is Ons Kookboek niet uitgegeven met het oog op munt te slaan uit bepaalde trends die leven in de samenleving.
Het feit dat het boek is uitgegeven vanuit de boerenstand maakt dat het vooreerst is toegespitst op de Vlaamse keuken. Het behouden van de traditie is ten andere altijd een der doelstellingen van het KVLV geweest .
Ons Kookboek biedt, wanneer men de verschillende uitgaven naast elkaar leggen, een hele reeks aan culinaire gegevens die niet alleen van culturele aard zijn, maar ook in relatie kunnen worden gebracht met landbouwgeschiedenis, ontwikkelingen van de Vlaamse koopkracht, toename van de medische kennis, technologische innovaties, evoluties in het sociale verkeer, de toenemende internationalisering van de samenleving, kortom : het is niet alleen een parel van een kookboek, maar ook een parel om de geschiedenis in het Vlaamse huishouden onder te loep te nemen.
Doelstelling
Het eerste kookboekje werd uitgegeven in 1927 . In de inleiding van Ons Kookboekje werden reeds de doelstellingen uiteengezet van het vroegere als van het huidige kookboek:
- Ons kookboekje heeft eerst en vooral voor doel te dienen als handleiding bij de korte leergangen over de kookkunst in de boerinnengilden. In de lessen worden enkele algemeene begrippen en type-bereidingen gegeven, waarvan de leerlingen de uitbreiding en de toepassing in het boek zullen vinden.
- Een tweede doel is aan de buitenvrouwen te leeren al wat ze op de boerderij hebben, zoo goed en zoo nuttig mogelijk met afwisseling te gebruiken.
- Ons boekje wil ook zooveel mogelijk volledig zijn en bereidingen aangeven voor de Zon – en feestdagen, de kermisdagen, enz. opdat de vrouw in staat zou zijn door haar kookkunst de huiselijkheid, het familie – en vriendenleven te bevorderen.
Ons Kookboek doorheen de jaren
Na 1927 werd Ons Kookboekje regelmatig herdrukt en ook een aantal keer volledig herwerkt. Over het exacte aantal herdrukken en nieuwe uitgaven tasten we in het duister. Ter gelegenheid van de heruitgave in 1985 verscheen in Bij de Haard dat Ons Kookboek aan zijn vijfde herwerking toe was (zie het exemplaar in de foto hoger).
Volgens het KVLV zouden er aldus zes verschillende uitgaven van Ons Kookboek bestaan. Meer dan waarschijnlijk ligt het aantal hoger.
Vrijwel alle drukken van Ons Kookboek KVLV verschillen in aantal recepten van de vorige, al zijn deze verschillen niet steeds van eenzelfde grootte-orde. Soms betekent een variatie in dit aantal ook dat gelijksoortige recepten werden samengevoegd. Hetzelfde kan gezegd worden in verband met de nieuwe hoofdstukken. Ook hier gaat het wel eens om het samenvoegen of scheiden van bereidingen die eerder onder een ander hoofdstuk ressorteerden.
Bovendien zijn de aantallen van een zeer relatief karakter. Niet alleen kwamen er met de jaren nieuwe recepten bij, ook werden er herhaaldelijk afgevoerd.
Oorspronkelijk werd Ons Kookboekje per 1.000 of 2.000 exemplaren gedrukt. De jaren 1950 betekende een verkoop van ruim 15.000 exemplaren per jaar. In de jaren 1960 liep dit aantal zelfs op tot 25.000. Vanaf de jaren 1970, toen Ons Kookboek in een luxueuzer kleedje verscheen (meer kleurenfoto’s en een harde kaft), vonden 50.000 exemplaren per jaar hun weg in Vlaanderen.
De Franstalige uitgave noemt Cuisine d’aujourd’hui, kwam er in 1975 en haalde de kaap van 25.000 verkochte exemplaren in 1979.
Het toenemend succes van het boek hangt samen met de toename van de koopkracht, waardoor een deel van het budget ook aan boeken kan worden besteed . Ook nam de vrije tijd toe, waardoor er meer belangstelling kwam te bestaan voor koken en kookboeken. Bovendien telde de KVLV steeds meer leden, waaronder een toenemend aantal niet-boerinnen, en ook de mond aan mond reclame zal zeker niet vreemd geweest zijn aan de toenemende populariteit van het boek.
Ferm
De meest recente informatie over “Ons Kookboek”, kan je vinden op deze website van Ferm (het vroegere KVLV).
BRONVERMELDING van dit artikel
- http://www.groepkvlv.be/kvlvwinkel/boek_con.htm
- http://www.boekenbank.be/publiek/index.cfm?fuseaction=snelzoeken.search
- http://www.ethesis.net/boerenkost/boerenkost_deel_I.htm
- http://users.pandora.be/KVLV-Londerzeel/welkom.htm
- http://www.kvlv.be/Default.aspx?tabid=326
Samenvatting
Ons kookboek van het KVLV is duidelijk gegroeid uit de vrouwelijke tak van de Vlaamse Boerenbond.
Van een klein “Ons Kookboekje” tot een lijvig receptenboek dat niet alleen door leden van de Boerinnenbond maar ook in vele andere Vlaamse huisgezinnen wordt gebruikt als inspiratiebron voor gezonde recepten. Met voldoende afwisseling voor elke dag een nieuw gerecht op tafel te serveren.
Beste
Bestaat er een heruitgave van de allereerste kookboek (zonder herwerkingen) of van een kookboek van voor de 2e wereldoorlog?
Ik ben zeer benieuwd naar de originele, traditionele recepten die hierin staan, zonder herwerking naar de moderne tijd.
Alvast bedankt voor uw reactie!
Vriendelijke groeten
Geen heruitgave, wel originele weren tweedehands zoals deze:
https://www.2dehands.be/a/boeken/kookboeken/m1701459025-ons-kookboekje-boerinnenbond-elfde-druk-1937.html