Wil je snel ’n eenvoudige aardappelsalade maken?
Kies dan 1 van deze 5 beproefde recepten: van Jeroen Meus, Jamie Oliver…
Bonus Tips: hoe de hoe de correcte aardappels kopen voor in de salade en hoe ze perfect gaar koken.
5 zeer zomerse slaatjes ….
Inhoud
- 1 Tips – 7 – om je perfecte aardappelsalades te maken
- 2 Recept 1: Koude aardappelsalade à la Jeroen Meus
- 3 Recept 2: Snelle aardappelsalade met bieslook: lekker bij gegrilde kip of vis
- 4 Recept 3: Hoe zelf eenvoudige aardappelsalade maken met vinaigrette
- 5 Recept 4: Makkelijke Aardappelsalade à la Jamie Oliver
- 6 Recept 5… 24 extra aardappelsalade recepten
Tips – 7 – om je perfecte aardappelsalades te maken
- Gebruik om aardappelsalade te maken steeds kookvaste aardappelrassen.
Zoals bijvoorbeeld Nicola, Rosa, Charlotte, Ratte of Cornes de Gattes - Kleine nieuwe aardappelen gekookt in de schil in koud water zijn ideaal. Zo geven zij je de lekkerste aardappel smaak
- Voor meer smaak in de aardappelen kook je ze in zout, bouillon of met extra kruiden (tijm, rozemarijn, oregano, laurier)
- Maak je een koude saus op basis van mayonaise en kruiden? Gebruik dan koude aardappels. Deze kan je al 1 dag op voorhand maken en in de koelkast zetten. Of maak meteen een dubbele portie koude patatjes: voor 2 dagen aardappelsalade.
- Gebruik warme aardappels in een vinaigrette op basis van olie: voor extra smaak.
- Om de salade meer voedzaam te maken: kan je er gerookte ham, kaas en hardgekookte eieren bij serveren.
- Voer er nog tomaten (zaadjes en vocht verwijderen, anders wordt je dressing te vloeibaar) en sla aan toe. Zo heb je een heuse maaltijd op je bord. Ook leuk om mee te nemen als lunchpakket of voor op de picknick: meng dan wel de dressing pas bij de rest net voor je gaat eten.
Recept 1: Koude aardappelsalade à la Jeroen Meus
Hoe langer je deze koude aardappelsalade in de koelkast laat staan, hoe beter hij smaakt!
Makkelijk recept en ideaal als koud lunchpakket op het werk. De smaken komen nog beter tot hun recht als je de salade de avond voordien al klaarmaakt. Uiteraard ook heerlijk voor tijdens een picknick of bij de BBQ.
Voor de kleur koop je best rode, biologische aardappels, zodat je ze kan koken en eten met de schil. De rose kleur betekent ook dat er meer (rode) voedingsstoffen in de aardappel zitten dan bij de minder gekleurde, zo simpel is het.
Ook Jeroen drukt erop: voor salades steeds vastkokende aardappelrassen kopen:
- roze vastkokende aardappels zoals Rode Eersteling, Franceline, Rode Astérix of Cherie…,
- voor wit en vastkokend kan je kiezen tussen Nicola, Charlotte of Ratte…
Dus geen melige of bloempatatten, die gebruik je best in puree. Vraag uw kruidenier, tuinder, boer, marktkramer om raad.
Koude aardappelsalade recept
- 1.25 kg jonge, rode aardappelen van gelijke grootte
- 3 eetlepels cider azijn
- 160 ml zelfgemaakte mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- 1 stengel selder, fijngehakt
- 75 gram rode ui, fijngehakt
- 3 eetlepels zure augurkjes, fijngehakt
- 1 eetlepel vers dragon, fijngehakt
- 1 handvol verse peterselie, fijngehakt
- 1/2 eetlepel geraspte of geplette knoflook
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
Hoe deze koude aardappelsalade maken
- Was de aardappelen, ontdoe van al het zand en leg ze in een grote pot met dikke bodem. Bedek met koud water en zet op een middelhoog vuur, zet een deksel op de pot en breng aan de kook.
- Als he water kookt, doe het deksel van de pot en laat zachtjes sudderen tot de aardappelen gaar aanvoelen als je er met een vork inprikt.
- Laat de aardappelen uitlekken breng ze over in een ijsbad zodat ze kunnen afkoelen.
- Snijd de aardappelen in ronde schijfjes en doe in een plastiek zak met zipsluiting. Voeg de azijn toe en meng goed zodat alle aardappel stukken met de azijn bedekt worden.
- Plaats de zak in de koelkast voor 12 uur.
- Meng in een grote kom de mayonaise met de mosterd, uien, selder, peterselie, dragon, knoflook en zure augurkjes gelijkmatig door elkaar.
- Voeg dan de aardappelen toe en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de koude aardappelsalade nadat je hem minstens nogmaals 1 uur in de ijskast hebt laten afkoelen.
Recept 2: Snelle aardappelsalade met bieslook: lekker bij gegrilde kip of vis
Een uiterst snel en makkelijk recept met bieslook, zure room, citroen en vette platte kaas (roomkaas). Plus extra tips bij je keuze van aardappels. (Zie hierboven voor basistips).
Vermits we met zure melk-ingrediënten werken, kan je indien gewenst wat zoet toevoegen van gecondenseerde melk. Mag wel, moet zeer zeker niet!
Je las al dat je een vastkokend aardappelras gebruikt. Ben je van plan om mooie, paarse aardappelen te kopen? Kies dan een duurdere, vastkokende variant zoals Ratte. Ratte heeft bovendien een extra smaak van noten en kastanjes in de schil.
Kies ook een aardappelras met een gladde schil zonder ogen, zodat je de aardappels maar hoeft te wassen en direct in de schil kan koken zoals de gele Charlotte, Ratte of rose Roseval.
Recept
Je kan hier spelen met het vetgehalte: meng bijvoorbeeld een vette crème fraîche (35% vet) met halfvette platte kaas (20% vet van bijvoorbeeld Carrefour) of een “magere” zure room van 10% met een vette platte kaas (40%)
- 1 kg vastkokende aardappelen (Ratte, Nicola, Accent, Charlotte, Opperdoezer Ronde, of redelijk vastkokende Eersteling of rose rassen zoals Roseval, Desiree en Rosa)
- 35 gram roomkaas (Philadeplhia, Mascarpone, Monchou – gebruikt in de typisch Nederlandse Monchou Taarten – of vette verse -platte- kaas). Heb je geen verse kaas, neem dan yoghurt die je eerst in een kaasdoek of neteldoek laat uitlekken, of neem Griekse yoghurt (die is typisch ook wat dikker)
- 250 ml zure room of crème fraîche
- zeste van een onbespoten citroen
- zwarte peper en zout
- gehakte bieslook en/of lenteui
Werkwijze: Hoe aardappelsalade maken met roomkaas
- Kook de aardappelen vertrekkend van gezouten, koud water tot de aardappels gaar maar nog stevig zijn.
- Laat afkoelen (en verwijder nu pas – indien gewenst – de schil).
- Neem een grote kom en meng naar smaak roomkaas met zure room, schil van citroen, peper, zout en flink wat fijngehakte bieslook of lenteui.
- Als de aardappelen tot kamertemperatuur zijn afgekoeld, meng je ze onder de dressing.
- Vermits de dressing ietwat zuur is, smaakt deze aardappelsalade ideaal bij gegrilde kip, asperges en vis.
Recept 3: Hoe zelf eenvoudige aardappelsalade maken met vinaigrette
Aardappelen:
- 400 gram kookvaste, nieuwe aardappelen
Voor de vinaigrette:
- 6 eetlepels room
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels witte wijn azijn
- 1 sjalotje, fijngehakt
- 2 eetlepels mosterd
- kruiden naar smaak: peper en zout en wat Provençaalse kruiden, indien gewenst wat nootmuskaat
Voor de garnering naar wens:
- 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
- 2 eetlepels verse bieslook fijngehakt
- indien gewenst per persoon 1 eetlepel Parmezaan kaas schilfers
- 8 sneden gerookt of gedroogd vlees (Serrano, prosciutto, Parma ham, Spaanse ham of Belgische Ganda Ham: een gezouten, ambachtelijk gedroogde varkensham, waar het vlees van buitenaf met zout wordt ingewreven om zo het vocht te onttrekken – dit in tegenstelling tot de meeste industrieel bereide hammen die eerst in een pekelvat wordt gedrenkt waarna het water uit het vlees wordt geperst)
- enkele kleine (gele) kerstomaatjes, zaadjes verwijderd en in stukjes gesneden
Hoe snel zelf koude aardappelsalade maken
- Schrob de nieuwe aardappelen proper, doe ze in een pot met koud, zout water, breng zonder deksel aan de kook en laat op een zeer laag vuur gaar sudderen. Giet het kookwater af, pel de aardappelen en snijd ze in schijfjes van gelijke dikte.
- Maak een emulsie van de mosterd met de olie en meng met de room, azijn en sjalot tot een vinaigrette.
- Voeg als laatste de verse en gedroogde kruiden toe en een beetje zout naar smaak.
- Als je de vinaigrette mengt met de aardappelen en je garnering: is je aardappelsalade klaar om te eten.

Recept 4: Makkelijke Aardappelsalade à la Jamie Oliver
Ingrediënten
Aardappelen
- 500 gram vastkokende nieuwe, roze aardappelen, bij voorkeur biologische, dan moet je ze zeker niet schillen en kan je sneller werken
- 500 gram krielaardappeltjes
Dressing
- 250 gram crème fraîche of platte kaas kwark of Griekse yoghurt (maar 10% vet in vergelijking met crème fraîche 30 tot 40%) of gewone natuur yoghurt (1 tot 3% vet)
- sap van 1 tot 2 citroenen naar smaak. Jamie knijpt gewoon het sap uit de vruchten met zijn handen, dus als je het citroensap perst met een vruchtenpers, voeg dan net zoveel toe naar eigen smaak en afhankelijk
- van je keuze van zure room platte kaas of yoghurt.
- 6 eetlepels olijfolie
- versgemalen zwarte peper
- rotszout of zeezout
Vers uit de tuin of een bloempot, wat je maar kan vinden
- een bos radijsjes in dunne plakjes gesneden
- hak een handvol verse bieslook fijn
- stengeltjes tuinkers
Bereiding
- De aardappelen kookt je in flink wat kokend, gezouten water gaar (maximaal 20 minuten) , laat uitlekken en afkoelen.
- Van zodra de aardappelen hanteerbaar zijn kan je ze pellen (indien gewenst) en snijd je ze in hapklare stukjes.
- Meng de dressing door de aardappelen, voeg er de radijzen en de tuinkruiden aan toe, kruid naar smaak met peper en zout en je aardappelsalade is klaar.
Tips en Weetjes
- De dressing maak je snel en makkelijk door olijfolie te mengen met citroensap en platte kaas of crème fraîche of Griekse yoghurt. verder afgewerkt met bijvoorbeeld pittige radijsjes en groene takjes tuinkers.
- Probeer wat afwisseling in de aardappelen te brengen door nieuwe kookvaste aardappelen aan je salade toe te voegen. Zo gebruikt Jamie Oliver de paarse truffelaardappel of Vitelotte-Noir: een zeer oud ras dat nu als delicatesse verkocht wordt. Nochtans is de smaak niet veel beter dan een gewone aardappel, maar de kleur is natuurlijk wel een blikvanger in de salade. Een ander zeer oud purper ras is de Ratte Noir.
- Jamie's truffelaardappelen zijn erg duur in vergelijking met "gewone' aardappelen, dus als je prijsbewust koopt, vervang je het paarse ras best met roze, kookvaste, nieuwe aardappelen. Wil je toch extra geld uitgeven, koop dan een biologisch geteelde aardappel, dan kan je ook de schil opeten zodat je tijd wint door de appels niet te schillen.
Een reactie achterlaten