Lekker verfrissende raita maken doe je met dit echt Indisch recept, zodat je zal genieten van een lekkere salade of dip voor bij de BBQ of Indische gerechten.
Zo nu en dan rijden we hier een uurtje verder om Indisch te gaan eten tijdens het lunchuur. Voor een 5tal euro geeft Kumar je een ganse schotel met allerhande kleine, Indische hapjes: zoveel dat je het meestal niet allemaal op krijgt. Niet erg, want ze pakken het graag in, en je hoeft er hier niet bij te zeggen dat het “voor de hond zou zijn”. In Maleisië is elk restaurant ervan bewust dat er beter geen eten verloren gaat.
Een van die hapjes is een potje met komkommer en andere kleingesneden ‘groentetjes’ in een yoghurtsausje: tadaa raita!
Het smaakt elke keer weer net iets anders – maar altijd lekker – omdat je er naar believen verse en gekookte groenten kan aan toevoegen.
Het eindresultaat is altijd verfrissend, zodat het hete curries kan compenseren.
Verfrissend: dus ook ideaal voor op een hete, zomerse dag.

Op zoek naar een lekker en makkelijk recept voor currysaus? Ga dan aan de slag met dit smaakvol recept met verse groenten en appel.
Wil je er echt werk van maken?
Dan kan je je yoghurt eerst laten uitlekken in een kaasdoek: zo heb je een dikkere yoghurt (“hangop”) waar je dan weer makkelijk een ganse tomaat met zaadjes kan in fijn snijden zonder dat je dip te waterachtig wordt.
Verder moet je ook wel enkele kruiden toevoegen: klassiek zijn dat verse muntblaadjes, koriander (verse blaadjes of gedroogd korianderpoeder), geroosterde komijnzaadjes daarna tot poeder gemalen, verse rode peper of cayennepoeder, een kruidenmasala met gedroogde mango…, wat je maar kan bedenken dat lekker is.
Smakelijk!
- 1 tomaat
- ½de kleine ui
- 1 stuk komkommer (had hier nog ¼de komkommer liggen - net geen 10 cm: je maakt voor 2 personen dus snijd wat je denkt op te kunnen)
- 2 eetlepels yoghurt
- vers gehakte korianderblaadjes
- 4cm stuk van een niet pittige, rode, lange chilipeper (je raita niet echt pikant maken!)
- rotszout naar smaak: proeven dus
- 1 cm dunne, verse gemberwortel
- ¼de theelepel komijnpoeder
- Indien gewenst: neem een pan en begin er het komijnpoeder in te roosteren tot de aroma's goed vrijkomen. Wie meer tijd heeft, vertrekt van komijnzaadjes.
- Wie tijd en zin heeft, laat de yoghurt eerst uitlekken in een kaasdoek. Je kan ook experimenteren met het merk yoghurt dat je koopt. Hier bevat Nestle yogurt xanthan gum, wat de yoghurt wel wat dikker maakt, maar ik koop liever yoghurt met alleen maar melk en levende melkzuurbacteriën.
- Snijd de tomaat in kleine stukjes (vel en zaad niet verwijderen, mag wel, moet niet: uiteraard meer vocht in je kom wanneer je de zaadjes toevoegt en het tomatenvel verwijdert)
- Snijd de ui in zo fijn mogelijke stukjes en roer door de tomaat.
- Snijd de niet geschilde komkommer in zo klein mogelijke stukjes.
- Snijd de korianderblaadjes fijn en voeg toe.
- Snijd het stukje peper fijn en voeg toe.
- Rasp er de verse gember over.
- Voeg yoghurt toe.
- Strooi er wat zout over en roer door elkaar: het eindresultaat is geen dik sausje rondom de groenten, maar zo ziet het er bij Kumar ook uit.
- Proef, voeg indien nodig meer yoghurt of meer rotszout toe en je raita is klaar (of zet in de ijskast tot je hem nodig hebt).
Leave a Reply