Makkelijk recept om zelf snel lekkere marsepein te maken.
Heerlijk snoepje, leuk voor Kerst en Sinterklaas.
Kies uit de recepten voor koude of warme methode.
Rol er klassiek patatjes mee of… Maak er marsepein figuren van: zie onderstaande voorbeelden: roosjes, zwijntjes, paddestoelen en bijen.
Inhoud
- 1 Tips en weetjes
- 2 Hoe marsepein in chocolade maken
- 3 Makkelijk marsepein recept - Want zelfgemaakt is lekkerder!
- 4 Marsepein maken zonder koken – Bovenstaand recept afgemeten
- 5 Zelf marsepein figuren maken en kleuren: grootmoeder’s wijze
- 6 Hoe oma’s marsepein maken met honing (zonder ei)
- 7 Marsepein maken met koken – Warme methode
- 8 Marsepein maken voor Sinterklaas: met (gekleurde) siroop
- 9 Mooie marsepein roosjes maken
- 10 Makkelijk marsepeinen figuurtjes maken: eenvoudige paddestoel
- 11 Roze marsepein figuren – Hoe maak je een marsepein zwijntje?
- 12 Makkelijke marsepeinen bijen – Voor op chocoladetaart
Tips en weetjes
Marsepein is snoepgoed dat voornamelijk bestaat uit gemalen amandelen en suiker. Gemaakt met de warme methode plakt het iets sterker dan deze gemaakt met de koude methode.
Welke verhouding suiker – amandelen maakt de lekkerste marsepein?
Een marsepein van goede kwaliteit: heeft een amandel percentage tussen de 33 en 50%. In deze verhouding wordt de smaak van de amandelen door de suiker versterkt.
Als je in de winkel marsepein van 1:2 ziet, dan zit je wat betreft kwaliteit aan het minimum van 33% amandelen:
- 1 deel amandelen voor
- 2 delen suiker
1:3 is de verhouding die in de volksmond de lekkerste is. Met dus maar 25% aan amandelen. Uiteraard test je best welke verhouding jij het lekkerst vindt.
Maar…
Welke verhouding suiker – amandelen is ideaal om marsepein figuren te maken?
Wat betreft het maken van marsepein figuren (zie voorbeelden hieronder!), is de verhouding ook belangrijk:
- 1:1 kleurt niet fijn en rolt niet goed uit
- 1:2 kleurt niet zo fijn en rolt redelijk goed uit
- 1:3 kleurt fijn en rolt makkelijk uit
Welke suiker? Amandelspijs vs marsepein
Heb je al eens gevulde speculaas of Duitse kerststol gegeten (of gebakken)?
Dan heb je daarin zeker iets geproefd dat:
- je deed denken aan marsepein,
- maar… met een grovere, meer korrelige beet.
Dat is amandelspijs. Net zoals marsepein bestaat het uit suiker en amandelen. Voor marsepein wordt echter poedersuiker gebruikt, voor amandelspijs gewone kristalsuiker.
Ook de amandelen zijn in amandelspijs minder fijn gemalen dan in marsepein. Dus ideaal om helemaal zelf te maken van met verse amandelen, volgens dit lekkere amandelspijs recept.
Hoe het bruine velletje verwijderen van rauwe amandelen?
- Blancheer de amandelen dan eerst 1 minuut in kokend water.
- Giet het water af en laat de amandelen afkoelen.
- Het velletje is nu veel makkelijker te verwijderen… Even op de noot drukken en het binnenste vliegt uit het velletje.
- Laat drogen en maal met een koffiemolen, blender of keukenrobot.
- Amandelmeel klaar.
Hoe chocolade truffels in marsepein maken
- Koel de chocolade truffels af in de ijskast.
- Rol marsepeinen bolletjes.
- Duw de marsepeinen bolletjes plat tot een schijfje.
- Leg hierin 1 chocolade truffel.
- Sluit de marsepein rondom de truffel en rol tot een bolletje.
- Rol dit marsepeinen bolletje nog eens door kristalsuiker of cacaopoeder en serveer in een papieren vormpje.
Hoe marsepein in chocolade maken
Voor Sinterklaas kan je de marsepein snel kleuren en er bijvoorbeeld makkelijk paddestoel of zwijntjes figuren maken – zie hieronder. Voor Kerstmis kan je marsepein feestelijk bedekken met chocolade als volgt:
- Rol de marsepein op tot bolletjes ter grootte van een theelepel
- Smelt wat pure chocolade in een warm water bad of gewoon in een klein sauspannetje met zeer dikke bodem op een zeer laag vuur (voor lichtere chocolade voeg je wat hoeveboter toe)
- Dompel de marsepeinen bolletjes in de chocolade met behulp van een tangetje (bijvoorbeeld degene die je gebruikt voor de spaghetti) en laat drogen op bakpapier of plastiekfolie
- Laat afkoelen
- Dompel indien gewenst een amandelschilfer in de gesmolten chocolade. Plak deze waar de marsepein niet door de chocolade bedekt is (of plak gewoon om het even waar op het bolletje.)
Makkelijk marsepein recept - Want zelfgemaakt is lekkerder!
Ingrediënten
- Meng in een kom:
- 100 gram fijn gemalen amandelen
- 110 gram poedersuiker bloemsuiker
- voeg geleidelijk al naargelang je meer "vloeistof" nodig hebt:
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel vanille extract
- eiwit naar noodzaak
Bereiding
- Roer of kneed met de handen tot een deeg.
- Laat minimum 30 minuten in de koelkast liggen alvorens verder te verwerken (zie voorbeelden hieronder) of op te eten.
Tips en Weetjes
Marsepein maken zonder koken – Bovenstaand recept afgemeten
Het recept van hierboven: zodat je ziet dat je per 250 gram amandelen, ongeveer 1 volledig eiwit nodig zal hebben.
Ingrediënten
- 450 gram gemalen amandelen
- 500 poedersuiker
- wit van 2 gepasteuriseerde eieren
- 1 theelepel (5 ml) citroensap
- 1 / 2 theelepel (2,5 ml) vanille essence
- voedselkleurstof indien gewenst
Koude methode
- Zeef de poedersuiker in een kom op de top van de gemalen amandelen.
- Voeg de overige ingrediënten toe en meng tot een stijve pasta.
- Kneed verder met de hand tot een gladde massa.
- Laat zo opstijven in de koelkast. Of rol er balletjes van, die je dan wentelt in cacaopoeder gemengd met poedersuiker.
Zelf marsepein figuren maken en kleuren: grootmoeder’s wijze
Makkelijk marsepein recept zodat je zelf goedkope, lekkere marsepein figuren kan maken in verschillende kleuren. Alle kleuren op basis van wat je in je keuken kan vinden.
De figuren zijn makkelijk: dus ideaal voor ons kleinkinderen om mee te helpen (en tegelijk te proeven… Zo deden wij het.)
Klassiek marsepein recept zonder ei
- 250 gram zoete amandelen
- 10 gram bittere amandelen
- 400 gram fijne suiker
- enige druppels rozenwater, vanille of oranjebloesemwater
Hoe maak je marsepein zonder ei
- De gepelde en gedroogde amandelen met 100 gram suiker en de enkele druppels water lichtjes verwarmen en in een mortier fijn stampen.
- Roer er de rest van de suiker door en bewerk tot een samenhangend geheel.
- Rol de marsepein uit ter dikte van 1 vinger, snijd in blokjes, leg op een bakplaat bedekt met bakpapier, trek een voor in de marsepein, bestrooi met fijne suiker en laat drogen in de koude oven (zo staat de marsepein lekker uit de weg). Je kan de marsepein ook direct in plastiekfolie wikkelen en zo in de ijskast bewaren, maar je hebt hem liever droger als je er nog kleursappen bij onder gaat mengen.
Hoe kleur je deze marsepein met ingrediënten uit je keuken of tuin?
- bruin: met cacaopoeder
- beige: met oploskoffie
- oranje: met wortelsap
- groen: met spinaziesap
- alle kleuren: met alle kleuren van vruchtensiroop uit de winkel of zelf gemaakte vruchtensiroop (cassisbessensiroop bijvoorbeeld) Voor het marsepein basisrecept met siroop: lees je hier verder…
Hoe makkelijke fruit marsepein figuren maken en kleuren
De leukste manier om marsepein te serveren is het maken van figuren. Als je niet echt artistiek aangelegd bent zoals ik… Dan wordt een geel gekleurde kromme rol marsepein al snel een banaan. Doe hier inspiratie op voor makkelijke en mooie fruit figuren:
- bananen: los geelwortel op in een beetje water en bestrijk er de marsepein mee. Doe cacaopoeder in boter en teken hiermee de bruine strepen en vlekken op de banaan. Je kan ook wat geelwortel onder de marsepein mengen voor de gele kleur (proef of de smaak goed blijft) of een gele vruchtensiroop uit de winkel en zo gele bananen kneden uit de marsepein. Gebruik wat water om de bananen tegen elkaar te drukken zodat ze een tros vormen. Meng marsepein met cacao poeder tot de gewenste bruine kleur en maak hiermee de stam van de tros bananen.
- kersen: kook een beetje rode bietensap in en verwerk onder de marsepein die je in bolletjes rolt. Maak steeltjes van tandenstokertjes
- pruimen: maak grotere bolletjes dan de hierboven vermelde kersen en werk af door te bestuiven met bloemsuiker (poedersuiker)
- sinaasappels: meng je kersenkleur met je bananenkleur tot oranje en kleur hiermee de marsepeinen sinaasappels.
Hoe oma’s marsepein maken met honing (zonder ei)
Wist je dat ze in de Middeleeuwen al amandelnoten fijnstampten met honing in een vijzel… Om er zo marsepein van te maken?
Oma langs vader’s kant deed het zo:
De verhoudingen hangen een beetje af van de gebruikte honing (lopend of vast) en de amandelen…
Oma’s ingrediënten
- 225 gram hele amandelen
- 4 tot 5 eetlepels biologische (linde)honing van de eigen bijen (Heb je dit niet: koop dan rechtstreeks bij een imker).
- als je het hebt: 1 theelepel rooswater of oranjebloesemwater
Oma’s werkwijze
- Week de ongepelde, rauwe amandelen een nachtje in water. Spoel daarna tot het water mooi blijft.
- Warm de honing op (au bain marie) zodat deze lopend wordt.
- Indien gewenst blancheer je de amandelen even met kokend water, zodat je het bruine vliesje er makkelijk af krijgt. Je mag het er ook aanlaten, dan heb je alvast meer kleur. Droog de amandelen.
- Ideaal is nu de vijzel bovenhalen. makkelijker met een blender in de 21ste eeuw. Maal de amandelen tot kruimels. Voeg de honing en indien gewenst het rooswater of oranjebloesemwater toe en mix verder tot je klonters krijgt.
- Haal het plakkerig mengsel uit de blender en kneed verder (indien mogelijk met je handen) tot honing en amandelen goed gemengd zijn. Laat een 2tal uur rusten in de ijskast alvorens er figuurtjes van te maken of bolletjes van te rollen (in echt cacaopoeder).
Marsepein maken met koken – Warme methode
Ingrediënten
- 225 gram kristalsuiker
- 170 gram gemalen amandelen
- 40 gram poedersuiker
- wit van 1 ei
- 5 eetlepels water
- 1 / 2 theelepel vanille extract
- 1 snuifje wijnsteen (E-nummer E336)
Werkwijze
- Kook het water en los hierin op een laag vuur de suiker op.
- Voeg de wijnsteen toe en verwarm de suikeroplossing tot stroop (116C of als je de stroop in een glas koud water laat druppelen, je de druppels als kleine balletjes in het water ziet vallen).
- Neem de stroop van het vuur en voeg de amandelen en het vanille extract toe.
- Klop het eiwit.
- Zet het amandelmengsel op een laag vuur en roer hierin het eiwit onder voor een paar minuten.
- Strooi de poedersuiker op een propere werkplank of broodplank en giet hierover het amandelmengsel. Werk de poedersuiker met een mes in de marsepein.
- Bedek met een pastiekfolie en laat afkoelen.
- Kneed de marsepein dan verder glad.
Marsepein maken voor Sinterklaas: met (gekleurde) siroop
Makkelijk recept om zelf gekleurde marsepein te maken… Zodat je zelf allerhande figuren kan maken zoals mandarijntjes voor Sinterklaas en een wortel voor zijn ezel.
We hadden al gezegd dat je marsepein kan kleuren met vruchtensiroop. We werken dat hier verder uit.
Kies de vruchtensiroop met de gewenste kleur (zelf gemaakt of uit de winkel) en kijk hoeveel water en suiker er in zit. Pas dan in onderstaand recept water en suiker aan.
Bijvoorbeeld: bevat je zelfgemaakte siroop 50% fruitsap en 50% suiker? Gebruik dan in onderstaand recept:
- 50 gram van deze vruchtensiroop,
- geen water (want de helft van de siroop is water) en
- verminder je de kristalsuiker tot 25 gram.
Koop je vruchtensiroop uit de winkel? Kijk dan op de verpakking van je vruchtensiroop hoeveel suiker en water er in zit, en reken zelf uit.
Ideaal is echter zelf een oranje vruchtensiroop te maken met half sinaasappelsap, zeste van sinaas en half suiker. Ideaal om marsepeinen Sinterklaas sinaasappels en worteltjes mee te maken.
Voor de sinaasappels of mandarijntjes uit marsepein
- Bol op in de vorm van een sinaasappel of mandarijntjes figuur.
- Maak de schil ruwer door het bolletje over een rasp te rollen.
- Werk af door er bovenaan een kruidnagel in te duwen.
Voor de wortelen uit marsepein
- Rol de marsepein in lange kegeltjes.
- Dompel een mes in cacaopoeder en snijd er kleine inkepingen mee op de worteltjes alsof ze vers uit de grond komen.
- Werk af met een takje peterselie, selder, venkel of vers wortelloof bovenaan de marsepeinen figuren.
Basis recept voor marsepein met siroop
- 50 gram kristalsuiker
- 25 gram water
- 150 gram gemalen amandelen
- 200 gram poedersuiker
- 50 gram dextrose
- Neem een pan en doe hierin het water (of de vruchtensiroop), de dextrose en de kristalsuiker. Breng aan de kook, en roer tot alle suiker gesmolten is en je een siroop hebt.
- Neem van het vuur zodat de stroop niet meer verder kookt.
- Meng ondertussen de poedersuiker met de amandelen en maak in het midden een kuiltje.
- Doe de siroop in het midden van het kuiltje en kneed onder elkaar op dezelfde manier als je gist in een kuiltje onder bloem mengt om brood te bakken tot het deeg op marsepein lijkt.
- Laat deze marsepein 24 uur rusten alvorens er figuren uit te boetseren.
Mooie marsepein roosjes maken
Leer stap voor stap hoe ook jij makkelijk ontzettend mooie marsepein roosjes kan maken. Bijna echt maar veel lekkerder dan uit de tuin :-).
Volg simpelweg de illustraties en instructies om uit 9 bolletjes marsepein een realistische roos te maken:
Oefening baart kunst… Dus begin alvast roos figuren te boetseren vooraleer je de marsepein gaat kleuren. Want: sommige kleurstoffen blijven gewoon te lang aan je handen plakken.
Als de marsepein te plakkerig wordt, strooi er dan wat poedersuiker over.
Zorg er vooral voor dat de marsepein die je gebruikt geschikt is om figuren mee te maken. Lees meer uitleg over ideale verhoudingen en de warme marsepein methode: hoger in deze post.
Hoe stap voor stap roosjes maken van marsepein?
- Rol een bolletje marsepein van 2 cm diameter en boetseer het in een kegel van iets minder dan 4 cm hoog. Dit is de “kern” van de roos waar je de roosblaadjes gaan aanplakken.
- Rol 4 marsepein bolletjes van 1 cm diameter.
- Druk ze plat tot een diameter van ongeveer 2 cm, ervoor zorg dragend dat de onderkant ongeveer een halve centimeter dik is en de bovenkant veel dunner: hoe dunner, hoe meer ‘echt’ je roos eruit gaat zien.
- Wikkel de top van het eerste roosblaadje rondom de top van de kegel. (alsof je de kegeltop gaat inpakken). Dit is van bovenaf gezien de eerste “ring” van 1 roosblaadje.
- Plak nu 3 andere roosblaadjes rond de basis van het eerste roosblaadje en krul de randen van de bloemblaadjes voorzichtig om. Dit is de 2de ring van 3 roosblaadjes.
- Rol 5 marsepeinbolletjes, iets groter dan de vorige 4, en druk ze ook plat met een dunne en een dikke kant. Plak deze roosblaadjes onder de eerste rij (van onderaan gezien) van 4 en krul ze bovenaan ook voorzichtig om. Dit is de derde ring van 5 roosblaadjes.
Makkelijk marsepeinen figuurtjes maken: eenvoudige paddestoel
Leer hoe je makkelijk mooie paddestoel figuren in marsepein kan maken.
Perfect kinder recept om samen te maken en zo schattig dat je vergeet dat je ze ook kan eten.
Al wat je nodig hebt is een blok marsepein uit bovenstaand recept en rode, biologische kleurstof. Gebruik je chemische kleurstoffen? Gebruik deze dan met mate.
Hoe zelf rood poeder maken om je marsepein roze te kleuren
- Schil een rode biet en snijd in stukjes. Of beter: schil in zo dun mogelijke schijfjes.
- Dep de biet zo droog mogelijk. Bijvoorbeeld met keukenpapier of met een handdoek die je daarna direct in een emmer met water laat weken… Of neem een rode handdoek.
- Spreid de bietstukjes of schijfjes in 1 laag uit op een bakplaat. Zet in de oven op lage temperatuur met de deur op een kier zodat de biet kan drogen. Zorg ervoor dat je de biet niet bakt maar wel droogt.
- Als de biet droog is (- dit is een test voor je geduld!), laat de stukjes dan afkoelen. Zorg ervoor dat debiet wel degelijk droog is, anders wordt het straks bietenpuree in plaats van poeder.
- Vermaal met een blendertje of koffiemolen tot poeder. Bewaar dit rode bietenpoeder in een luchtdichte container op kamertemperatuur.
Hoe zelf een marsepeinen paddestoel maken
- Snijd het blok van marsepein in 2 helften.
- Neem 1 helft en doe er een paar druppels rode kleurstof in.
- Kneed met de hand,
- tot het ganse blok marsepein mooi rood is.
- Maak kegel hoedjes van de rode marsepein en als alle hoedjes klaar zijn, was je handen, want nu ga je met de witte marsepein werken.
- Breek een stukje van de witte marsepein, rol kleine bolletjes en druk ze op de rode hoedjes.
- Maak nu de paddestoel stengels: rol een cilinder en maak de bodem wat breder en plat, zodat je rol rechtop blijft staan.
- Duw de hoedjes op de stengels en je marsepeinen paddestoel figuren zijn klaar.
Roze marsepein figuren – Hoe maak je een marsepein zwijntje?
Hoe kleur je marsepein roze? En hoe maak je er een varkentjes figuur mee?
Lees hieronder stap voor stap hoe je zelf een bijzonder schattig marsepein zwijntje zal maken.
Zwijntjes zijn roze… Heb je geen airbrush om je figuren achteraf te kleuren? Kleur dan eerst de marsepein roze: door enkele druppels rode kleurstof of rode vruchtensiroop door je marsepein te kneden. Of lees de werkwijze van het paddestoel figuurtje hierboven.
Benodigdheden voor 1 marsepein zwijn
- ongeveer 120 gram marsepein per zwijntje
- suikersiroop (om stukken aan elkaar te kleven)
- vloeibare levensmiddelen kleurstof
- indien gewenst : cacaoboter
- eiwitglazuur (van eiwit en poedersuiker) of ander wit glazuur
- gesmolten chocolade
- indien gewenst: een vel chocolade maken voor versiering
Hoe het marsepein figuurtje maken
- Voor het zwijnelichaam rol je 75 gram van de marsepein tussen de palm van je handen tot een ovaal bolletje met twee stompe uiteinden. Buig het deeg onderaan zodat je al direct 2 achterpoten hebt. Snijd de poten op maat en snijd er een hoefinkeping in.
- Rol 45 gram van de marsepein in een peervorm in de onderste helft tussen je 2 handpalmen: de dikke kant van de peer maak je in het
midden van je palmen, de dunnere kant onderaan je palmen. Druk de smalle top van de peer plat tot een varkenssnuit. Duw met een tandenstoker 2 gaten voor de neus en trek een sneetje voor de mond. Duw 2 grotere instulpingen voor de ogen, zorg dat ogen, neus en mond dicht bij elkaar staan om het zwijntje aantrekkelijker te maken. Plak de kop van het zwijn op het lijf met een klein beetje suikersiroop. - Voor de oren neem je 10 gram marsepein en verdeel het in 2. Rol elk stukje marsepein in een kleine balletje en maak er dan een kegeltje van ongeveer 2.5 cm van. Vlak de bodem van de kegel iets af en bevestig ze aan de kop. Buigen van de top van de oren in de richting van de ogen.
- Voor de staart rol je een kleine hoeveelheid van marsepein uit in een dun touw dat ietwat taps toeloopt aan het eind. Krul de staart bevestig aan het lichaam.
- Voor de voorpoten neem je 10 gram marsepein, verdeel in 2 helften en rol elk stuk in buisjes van 1.3 cm lengte. Maak een streepje voor de hoef aan een uiteinde en plak aan het lichaam. Als je met niet gekleurde marsepein werkt en een airbrush hebt, kan je nu het marsepeinen zwijntje roze-rood kleuren en afwerken met cacaoboter.
- Vul een spuitzak met een kleine vlakte tip met eiwitglazuur en vul hiermee de uitsparingen voor de ogen. Dip een tandenstoker in gesmolten chocolade en voeg details toe aan de ogen.
- Plaats het afgewerkte marsepein zwijntje op een decoratie uitgeknipt uit een vel van chocolade. Of presenteer het op een plat schijfje “grasgroene” marsepein: gekleurd met groene siroop of groene levensmiddelenkleurstof.
Makkelijke marsepeinen bijen – Voor op chocoladetaart
Heb je oma’s marsepein met honing al geproefd?
Hier gaan we honing gebruiken om marsepeinen bijen te schilderen. Je kan de motieven ook tekenen met alleen gesmolten chocolade. Maar met de honing erbij: maak je het allemaal mooi blinken.
Ingrediënten
Uiteraard marsepein.
- 1 deel honing
- 1 deel poedersuiker
- 2 delen chocolade
- 1/2 deel water
- amandelschilfers voor de vleugels
(Bijvoorbeeld: 10 gram honing, 10 gram poedersuiker, 20 gram chocolade, 5 ml water)
Hoe marsepeinen bijen tekenen
- Kook water en honing in de microgolfoven of in een klein potje.
- Neem van het vuur of uit de microgolfoven en smelt er de in schilfers gesneden chocolade onder.
- Laat verder wat afkoelen en meng er dan de poedersuiker onder tot je glazuur hebt.
- Rol kleine worstjes uit de marsepein.
- Dop een satéstokje in de plakkerige honing glazuur en trekt een drietal strepen op de marsepein.
- Steek heel voorzichtig 2 amandelschilfers per kant in de bij: bijen hebben nu eenmaal 2 paar vleugels. Sommige amandelschilfers zullen breken, dus probeer opnieuw tot het lukt. Anders stop je gewoon na 1 paar vleugels.
- Dop het satéstokje opnieuw in de honing glazuur en tik dan vooraan op "het gezicht van de bij" om de figuren ogen te geven.
Heb jij nog een tip om marsepein of marsepeinen figuren te maken? Deel het in een reactie!
Maria Daans zegt
De marsepein die ik al 50 jaar maak bestaat uit 250 gram gemalen en gepelde amandelen, 250 gram bloemsuiker, 1 eiwit, en enkele druppels oranjebloesem. Dit alles goed mengen. Ik heb wel ondervonden dat de oranjebloesem tegenwoordig sterk verdunt is.ik hou het nog bij mijn (vervallen ? )flesje