Snel zelf een lekker smoothie met banaan maken met dit makkelijk aardbei banaan smoothie recept:
- mager met yoghurt,
- bijna roomijs met slagroom of
- gezond met goedkope maar superlekkere notenmelk.
Zoek snel de koelte op in je glas met onderstaand recept of:
- kijk eerst welke blender bij je past
- hoe je ijs mixt zonder je blendermesje kapot te mixen
- en zeker doen… Lees de tips om lekkere plantaardige notenmelk te maken: dus altijd vers én in allerhande smaken.
Inhoud
- 1 Hoe kies je een smoothie maker die bij jou past?
- 2 Na 10 jaar elke dag 1 smoothie nog steeds werkend: Blender Philips HR2094
- 3 Tips om ijs te malen: zodat je je keukenapparaat niet vernielt
- 4 Hoe Goedkope Amandelmelk of Havermelk zelf maken
- 5 Verfrissend fruitig Smoothie van Aardbei + Banaan = Genieten
Hoe kies je een smoothie maker die bij jou past?

Bij de aanschaf van een blender of smoothie maker zorg je dat je tevreden bent met volgende puntjes:
- Probeer een paar keukenapparaten in de winkel en luister: al wat “rare geluiden” maakt, komt te vervallen.
- Vraag om de blender zo lang mogelijk te laten draaien. Slaat de verkoper van de smoothie maker in paniek als het toestel langer dan 30 seconden draait, weet dan dat de motor van de blender niet “oerdegelijk” is. Of… de verkoper heeft geen tijd voor jou, wat ook te vermijden is om dat van die verkoper te kopen. Waarom minstens 30 seconden? Dit is ongeveer de tijd om een smoothie te maken. Voor zelf gemaakte notenmelk – zie hieronder – reken je 60 seconden. (Al is notenmelk maken dan weer zonder ijs – dus minder belastend op de motor).
- Vraag om de blender te laten draaien met water (uiteraard: sommige verkopers zullen uitdrukkelijk zeggen dat hun toestel (cutter) alleen voor droge ingrediënten te gebruiken is, dus dat komt te vervallen voor smoothies).
- Vraag de Watt (vermogen) van de Blender: 200 Watt is weinig, 750 Watt is flink veel. Alhoewel deze Watt slaat op het verbruik van de motor en daarom niet de uiteindelijke kracht van de motor. “Meer is beter, is hier de vuistregel”, maar zegt dus zeker niet alles.
- Monteer en demonteer het toestel zelf. Als het niet soepel en intuïtief gaat, weet dan dat dit thuis niet beter gaat gaan. Let er ook op of je je vingers niet snijd met het mesje… Als dat gebeurt: toestel zeker niet kopen.
- Kijk naar de dichtingsring (tussen mes en gietbeker). Hoe kleiner en rommeliger die eruit ziet, hoe makkelijker er vroeg of laat druppels gaan uitsijpelen. Dus niet ideaal.
- Lees op de doos of alle onderdelen van het toestel (behalve de motor uiteraard) af te wassen zijn in de vaatwasser. Tenzij je geen bezwaar maakt om met de hand af te wassen.
- Hou je niet van plastiek mengbekers? Dan zullen al veel toestellen wegvallen.
- Heeft het toestel een “smoothie functie”? Zo ja: dan zou het ontworpen zijn voor smoothies (of is het een slimme marketingtruuk). Analoge vraag voor : heeft de blender een ijs-crush functie om ijs fijn te malen? Ijs laten breken/crushen in de winkel geeft je een idee van het lawaai dat de machine maakt. De mesjes zullen tijdens 1 demonstratie vrijwel nooit breken, dus 1 test zegt vrijwel niets over de sterkte/duurzaamheid van de mesjes. Zo kan ik op 1 hand niet meer tellen hoeveel nieuwe mesjes ik al heb gekocht voor de Magic Bullet Blender – Dat type blendertje dat je op de markt ziet dat blijkbaar alles kan. Kan inderdaad veel, is klein en handig, maar niet duurzaam.
Na 10 jaar elke dag 1 smoothie nog steeds werkend: Blender Philips HR2094
Zoals net gezegd: hebben ook een Magic Bullet blender, waar we toch al 7 keer een ander mes hebben voor gekocht, wegens de mesjes breken op de ijsblokjes. Dit blendertje gebruik ik vooral om 1 glas notenmelk te maken. Zo blijven de mesjes heel.
- Wij hadden 10 jaar geleden de keuze uit volgende merken: Philips, Braun, Kenwood, Princess, Delonghi en Electrolux
Intuïtief ging onze keuze naar de duurste blender: Blender Philips HR 2094 (100tal Euro’s) omdat:
- zeer sterke motor (750 Watt)
- blender met “smoothie functie”, en we waren nu eenmaal op zoek naar een smoothie maker
- alle onderdelen van de blender mogen in de vaatwasmachine, dus weinig afwas
- glazen gietbeker: we kopen liever geen plastiek kookmateriaal, sorry Tupperware is niet voor ons, de Magic Bullet blender is ook van plastiek maar wint het omdat het kleine porties aankan. Ook onze 2 persoons “sport” smoothie maker heeft een plastiek mengbeker… Klein en handig weegt op tegen zwaar en groot glas.
- dikke zuignappen onder de blender: het toestel gaat niet “lopen” tijdens het mixen met ijsblokjes
- oogt redelijk mooi als duurzaam keuken apparaat
- de mesjes lijken degelijk sterk.
Zoals gezegd maken we nu al 10 jaar zelf elke dag 1 smoothie met ijsblokjes, de oorspronkelijke mesjes zijn nog nooit gebroken en de glazen maatbeker ziet er nog steeds even glanzend uit als 10 jaar geleden. Ook de motor doet het nog steeds even goed, maar is duidelijk een stuk lawaaieriger geworden. En zeer onlangs toch een nieuw mes moeten kopen, wegens het oude zat geblokkeerd. Niet goed onderhouden dus.
Tips om ijs te malen: zodat je je keukenapparaat niet vernielt
- Zie hierboven: koop een blender waar duidelijk opstaat: dat je er ijsblokjes mee kan mixen. Probleem opgelost: als je elke dag drankjes met ijs wil mixen.
- Geen super dikke ijsblokken rond het mesje te gooien.
- Heb je zoals ik ook een klein sport blendertje van Philips (HR2602) ? Daar staat dan op dat je maar 6 ijsblokjes mag toevoegen en uiteraard geen al te grote. Dus altijd de handleiding van de machine volgen (als die er zou zijn).
- Gebruik je een staafmixer of goedkoop blendertje? Neem dan eerst een deegrol en klop hiermee het ijs fijn in een keukenhanddoek. Meer werk maar minder mesjes vervangen :-)
Haal je al je ingrediënten uit de koelkast? Dan kan je alvast zonder ijsblokjes toch al een koel drankje mixen met welke mixer dan ook.
Tenslotte is roomijs ook ijskoud, een zeer lekker ingredient voor in je smoothie en… In vergelijking met ijsblokjes: heeft je mixer veel minder problemen met roomijs.
Hoe Goedkope Amandelmelk of Havermelk zelf maken
4x zelfgemaakte plantaardige melk: kloksgewijs van links boven: kikkererwtenmelk, havermelk, pompoenpittenmelk en amandelmelk.
Ben je lactose-intolerant, gebruik dan de zogenaamde amandelmelk of “havermelk”. Koop die plantaardige melk niet in de supermarkt, want dan betaal je duur voor overwegend water! Zo zit in amandelmelk nauwelijks amandelen, maar wel extra amandelaroma.
Hoe amandelmelk zelf maken?
Wist je dat er in Alpro amandelmelk maar… 2% amandelen zitten? Duur water kopen zo…
Vuistregel: steeds aanlengen tot 10x het begingewicht van je amandelen (of andere noten)
- weeg 20 gram amandelen
- laat weken
- afspoelen
- vul aan met water tot 200 ml, mix en klaar.
Bijvoorbeeld
- 15 tot 25 amandelen met bruine pel 1 nacht weken in water.
- De volgende dag: afspoelen. Indien gewenst: even overgieten met kokend water en wat wachten zodat je het bruine vlies makkelijk kan verwijderen. Mag wel maar moet echt niet! Is langzaamtergend werk en het enige vordeel dat je hebt is dat je melk wat witter van kleur is… (En je minder moet uitzeven indien je je gemixte melk wil zeven).
- Dan met 150 ml water in een blendertje 1 minuut fijnmalen en je verse amandelmelk is klaar.
Hoe notenmelk zelf maken?
Verschillende soorten plantaardige melk zoals van: havermout, sojabonen, quinoazaden, rijst, spelt, hazelnoten, amandelen en wit vlees van kokosnoot.
Lust je geen amandelen? Gebruik dan geweekte walnoten, Braziliaanse noten, hazelnoten, cashewnoten, … Zelfde werkwijze als voor amandelmelk.
Maak je melk van rijst of soja of gerstkorrels? Dan moet je deze wel eerst koken. De sojabonen mix je met het kookwater. Van de rijst en de gerst gebruik je gewoon het kookwater.
Het recept voor lekkere hazelnotenmelk hebben we hier stap voor stap uitgeschreven.
Hoe havermelk zelf maken? Denk Alpro Not Milk…
Weet je wat het hoofdingrediënt in Alpro not Milk is na water?
Haver… Nog geen 9% om precies te zijn.
Dus zelf water met 10% haver mixen, en je zit goed.
Bijvoorbeeld:
- 20 gram havermout plus 200 ml water 1 nacht in de koelkast zetten.
- De volgende dag: alles goed fijnmalen in een blendertje: klaar. Indien gewenst kan je de melk door een kaasdoek doen, maar… in een smoothie is dat nergens voor nodig.
Lees hier verder hoe ik een havermout smoothie maak.

Verfrissend fruitig Smoothie van Aardbei + Banaan = Genieten
Ingrediënten
- 1 banaan met schil ongeveer 100 gram
- 6 grote aardbeien evenzeer ongeveer 100 gram
- 100 ml slagroom of 100 ml yoghurt evenzeer lekker en alvast beter voor de slanke lijn
- 50 ml melk
- indien gewenst: enkele blokjes ijs zeker doen als het warm weer is of als je een roomijs smoothie wil
- indien gewenst: bruine suiker of vanillesuiker of honing of esdoorn siroop sirop d'erable, ahorn siroop, maple syrup
Bereiding
- Schil de banaan, verwijder het groene steeltje van de aardbeien en doe met alle andere ingrediënten in een hoge beker van je staafmixer of in de kom van je blender of smoothiemaker.
- Mix tot een smeuïge massa en proef. Indien niet zoet genoeg, voeg je favoriete suiker toe (begin met 1 eetlepel), mix opnieuw en proef opnieuw.
Tips en Weetjes
Wil je meer snel klare, gezonde recepten met groenten en fruit? Je kan onmiddellijk aan de slag met de recepten uit dit online smoothie kookboek.
mmmmm…lekker