Je TOP 7 aspergesoep recepten voor 2022! Eenvoudig, klassiek
Dé topper van alle lentesoepen: blijft toch aspergesoep. Kies uit grootmoeders klassiek recept, 't lekkerste recept van Jeroen Meus of eenvoudig met schillen...
Onskookboek.be » Soep » Je TOP 7 aspergesoep recepten voor 2021! Klassiek, à la Jeroen Meus,…
Of… maak het je gemakkelijk met aspergesoep uit SOS Piet.
En wist je dat je zulke soep al in 30 minuten kan klaarmaken?
TIP: kook aspergeschillen mee in groente- of kippenbouillon. Laat de schillen daarna een extra nachtje trekken in de gezeefde bouillon. Resultaat? Een asperge smaakbom!
Wie maakt de beste aspergesoep? Groene Jeroen Meus vs 2x Sandra Bekkari!Jeroen werkt met witte asperges. Telkens hij asperges bereidt, doet hij de schillen in een plastiek zak in de diepvries. Deze zet hij nu in een pot onder water. Breng aan de kook. Laat dan op een zo zacht mogelijk vuurtje een kwartiertje pruttelen. Zo trek je een snelle aspergebouillon. Niet te lang laten pruttelen, want dan wordt de smaak bitter.
Ondertussen maakt hij een klassieke soep. Begin met 2 uien aan te stoven in een flinke klont hoeveboter. Wil je een zo wit mogelijke soep? Zet dan het vuur laag. Wil je zoveel mogelijk extra smaken in je soep? Zet dan het vuur hoger, zodat je soepgroenten wat bruinen.
Het wit van een zeer dikke preistengel in ringen snijden en mee laten stoven.
Punten van de asperges snijden en apart houden voor de garnering. Je kan ook wat net onder de punten zit: in zo fijn mogelijke ringetjes snijden. Dit apart houden voor de garnering. De rest van de witte asperges fijnsnijden en mee aanstoven.
Makkelijk recept om perfect asperges te koken, zodat je ze onmiddellijk kan serveren met koude garnering of met een typisch botersausje: dus snel genieten.Kruidentuiltje toevoegen.
Overgieten met je aspergebouillon. Aan de kook brengen en een half uurtje laten pruttelen.
Kruidentuiltje uit de soeppot vissen en je aspergesoep pureren. Proeven en naar smaak en wens zeezout, peper en room toevoegen.
Puntjes en eventueel fijngesneden asperge-ringetjes bij in je soeppot. Even laten garen. Je soep serveren met een flinke dot fijngesneden peterselie, stukjes gerookte zalm en gebakken korstjes.
Hoe subtiel lekkere aspergesoep maken in 30 minuten?
Zeer snel en gemakkelijk aspergesoep recept… Zodat je in minder dan 30 minuten een lekker smeuïge soep kan maken waar iedereen zal van genieten.
Klaar in 30 minuten: een romige soep – maar zonder room – die iedereen lekker vindt… Met accenten van yoghurt, citroen en Parmezaanse kaas.
Aspergesoep recept zonder room
500 gram verse asperges
120 gram ui, fijngehakt
125 ml groentenbouillon
1 eetlepel (15 gram) boter
1 eetlepel (15 gram) bloem
1 theelepel zout
1 snuifje versgemalen zwarte peper
300 ml groentenbouillon
250 ml sojamelk of volle melk
125 ml yoghurt
1 theelepel citroensap
indien gewenst voor de garnering: 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
Hoe lekkere aspergesoep maken zonder room
Doe de asperges en de ui in een pan met 125 ml groentebouillon. Breng de bouillon aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat sudderen tot de groenten gaar zijn.
Houd enkele aspergepunten apart voor de garnering. Pureer dan de rest van de ajuin-asperge bouillon.
Maak een witte roux. Smelt de boter in een pan op een laag vuur. Roer en de bloem, zout en peper onder: zonder dat de boter bruin kleurt. Laat 2 minuten koken.
Roer de resterende 300 ml groentenbouillon door de roux. Zet het vuur hoger en breng aan de kook: onder voortdurend roeren.
Dan de groentenpuree en de melk bij in de roux met bouillon roeren. Klop er dan de yoghurt en het citroensap door.
Blijf even roeren tot de yoghurt warm is, en schep de soep onmiddellijk in kommen.
Garneer de aspergesoep met de apart gehouden aspergepunten. Bestrooi indien gewenst met Parmezaanse kaas.
Aspergeschillen soep is TOP
Laatste kans om deze goedkope, heldere aspergesoep te maken met 5 ingrediënten en inlandse witte asperges, zodat ieder zal genieten van een lekkere kom soep met balletjes.Deze aspergesoep met schillen is vrij naar een recept van Sofie Dumont. 10 minuten preppen, 25 minuten koken… Dus: soep voor 4 personen, klaar in 35 minuten.
Deze keer met de smaakvolle tip: om ook de aspergeschillen te gebruiken. Dus lekker goedkoop en boordevol aspergesmaak!
Asperges zijn immers seizoensgebonden (april-juni). Daarom niet de goedkoopste groente. Vandaar dat het zonde is, om er ook maar 1 gram van weg te gooien… Laat staan alle schillen weg te gooien. Deze zitten immers boordevol smaak! Maar ze zijn te taai om met een mixer fijn te pureren. Dus: bouillon van trekken.
Aspergesoep met aspergeschillen – Werkwijze van Sofie Dumont
Sofie Dumont doet de schillen gewoon extra bij in de kippenbouillon zonder in te koken. Sofie gebruikt immers ook de rest van de asperges in haar soep.
De dunne bouillon gaat Sofie dikker maken door te beginnen met een roux. Boter en bloem bakken tot de keuken gevuld wordt met koekjesgeur. Vuur niet te hoog waneer je een mooie, witte soep wil serveren. Daar gaat ze dan de bouillon aan toevoegen. Extra romig wordt het door gewoon … wat extra room toe te voegen.
Wil je geen boter gebruiken? Dik dan de soep in met aardappel. Gewoon een aardappel mee te koken. Mee pureren en daarna de soep nog eens opkoken. Maar… boter maakt je roomsoep gewoon superlekker.
Klassiek maak je deze soep met witte asperges, ikzelf verkies groene.
In plaats van kippenbouillon gebruiken we een meer neutrale groentebouillon… Zodat de smaak van de asperges op de voorgrond blijft.
De kopjes van de asperges gebruik je als garnituur: dus gewoon van de asperges snijden en apart bakken. Smakelijk!
Recept
500 gram asperges (Sofie kiest klassiek voor witte asperges)
1 liter groentebouillon (Sofie koos voor kippenbouillon)
1 sjalot
20 gram hoeveboter
25 gram bloem
peper en rotszout
een snede zuurdesem roggebrood
groene tuinkruiden voor wie met witte asperges kookt
extra boter om de aspergepunten en de korstjes te bakken
60 ml room
Hoe klaarmaken
Begin met de sjalot fijn te snijden en laat zweten in wat boter.
Breng in een andere pot de groentebouillon aan de kook.
Ondertussen schil je de asperges. De schillen doe je bij in de kokende bouillon. De punten houdt je apart. De rest van de asperges snijd je in stukjes voor straks in de soep.
Wanneer de uien glazig zijn (of gebruind naar wens), voeg je er 25 gram bloem en 20 gram boter aan toe. Blijf roeren tot je keuken naar koekjes begint te ruiken.
Blus deze roux met de bouillon (dus giet je bouillon door een zeef over je roux).
Doe dan de in stukjes asperge in de bouillon. Laat een 5-10 minuutjes gaar koken.
Ondertussen kan je broodkorstjes bakken in boter. Ideaal zijn korstjes van zuurdesem roggebrood. Zo voeg je wat extra zure smaak aan je soep toe te voegen. Kruid met peper en wat rotszout.
Bak in een andere pan de puntjes van de asperges ook in boter, gekruid met peper en rotszout.
Gebruik je witte asperges? Hak dan voor extra garnering wat groene tuinkruiden fijn (bieslook, peterselie…).
Pureer de soep en de gare asperges met een extra 60 ml room. Proef en breng je aspergesoep verder op smaak met peper en rotszout.
Serveer met de garnering en geniet!
Aspergeroomsoep op Grootmoeders wijze!
Met dit recept maak je niet alleen lekkere aspergeroomsoep, maar… Je kan het ook gebruiken om van elke andere groente een lekkere roomsoep te maken.
Wil je een dikke soep zonder echt room toe te voegen? Maak dan een saus op basis van een roux (boter en bloem: door elkaar roeren tot je een koekjesgeur ruikt en er dan meer vocht aan toevoegen).
Wens je nog minder vet dan in een roux? Ga dan geen vetstof gebruiken! ‘Breek’ simpelweg wat maïzena in een scheutje koud water (roeren tot je een papje hebt zonder klonters) in plaats van een roux te maken van boter en bloem. Giet de gebroken maïzena in de bouillon en breng al roerende aan de kook: zodat de soep mooi zal indikken.
Elk recept voor roomsoepen of fluweelsoepen gaat als volgt: (voor 6 personen):
Om goedkoop te werken maak je steeds soep met de groenten die nu volop aangeboden worden. Voor asperges loopt het seizoen van April tot juni, dit laatste herinner ik me nog goed, want ik ging liever asperges uitsteken dan leren voor de schoolexamens net voor de zomervakantie.
Hoe maak je roomsoep?
Groenten reinigen, in water gaar koken en doorsteken.
Smelt in een pan de boter en werk er de bloem onder. Leng aan met de bouillon en het gezeefde groenten-kookvocht.
Laat ongeveer 15 minuten sudderen.
Klop de eierdooiers in de room in een grote soepkom en meng hieronder de soep.
Recept oma’ aspergeroomoep
Om deze roomsoep te maken heb je nodig:
2 liter bouillon
250 gram witte asperges
100 gram bloem
75 gram boter
200 ml room
1 eierdooier
Maak de aspergeroomsoep met asperges: zoals vermeld in het basis roomsoep recept hierboven. Garneer met enkele aspergetoppen, een takje groen (verse peterselie, tuinkers, dille, bieslooksnippers), een schijfje citroen of wat geraspte schil van een onbespoten citroen.
Aspergesoep Sandra Bekkari
Makkelijk en lekker genieten van asperges a la Flamande doe je met dit klassiek beproefd recept op Vlaamse wijze met Vlaamse asperges. Met tips hoe asperges te schillen en koken, wat is de perfecte kooktijd en uiteraard: hoe koop je ze vers.
Raar maar waar hebben we Sandra Bekkari nog geen aspergesoep zien maken. Wel is er haar “aangepaste” versie van Asperges à la Flamande.
We merken echter niet echt veel verschil met het klassieke recept, alleen dat ze in plaats van botersaus een olijfoliesaus maakt. Kruiden, hardgekookt ei en peterselie in de warme olijfolie en Sandra Bekkaris’ sausje klaar.
Wat aspergesoep betreft kan je dus gewoon Jeroen’s recept nemen, en de boter vervangen door olijfolie, en je bent ‘gezond’ bezig à la Sandra Bekkari. Het is maar de vraag wat gezonder is: een bio hoeveboter of een op het vuur verwarmde olijfolie.
Dus terug naar de basis van Sandra Bekkari’s recepten: klassieke gerechten snel serveren met meer groenten erin.
Meer groenten: dat kan perfect met Sandra’s befaamde witte saus van gepureerde bloemkool.
Snel: dat kan perfect met groene asperges, want die hoef je niet te schillen.
Maak het lekkerste ontbijt van Sandra Bekkari: havermout pannenkoeken die zo goed vullen dat je er dus de ganse morgen gezond mee verder kan.
Dus een aspergesoep à la Bekkari maak je bijvoorbeeld:
door ui, knoflook (want dat gebruikt Sandra ook graag), wit van prei, bloemkool en groene asperges aan te stoven in olijfolie.
overgieten met groentebouillon (instant uit een potje: dat is zeker snel)
snel gaar laten pruttelen (zeker niet langer dan 10 minuten!)
pureren en serveren.
En vermits groene asperges ook lekker zijn wanneer je ze grilt, zou het me niet verwonderen dat Sandra misschien wel een aspergesoep met asperges uit de oven zal maken.
Afwachten dus…
Aspergesoep zonder room
Makkelijk aspergequiche recept met zalm uit blik en indien gewenst met asperges uit bokaal, zodat je het ganse jaar door een goedkope, lekkere aspergetaart zal bakken.
Serveert makkelijk in een tas, maar serveren in borden oogt aantrekkelijker, want de aspergetoppen zakken naar de bodem van de soep.
Wil je echt room gebruiken, vervang dan de melk in onderstaand recept met room. Weet dat dierlijke vetten de LDL cholesterol naar omhoog duwen, dus drink met mate of laat de room voor wat het is, want met de melk smaakt deze soep al superlekker.
Hoe je Lekkerste, Eenvoudige Aspergesoep maken
https://www.onskookboek.be
Dé topper van alle lentesoepen: blijft toch aspergesoep. Kies uit grootmoeders klassiek recept, 't lekkerste recept van Jeroen Meus of eenvoudig met schillen...
anderhalve liter kippenbouillon of groentebouillon
1kgasperges
2middelgrote, fijngehakte uien
1middelgrote geschilde aardappel in schijfjes gesneden
125 tot 250 ml melk
4eetlepels ongezouten boter of olijfolie om te bakken
12-tal takjes peterseliemet een touwtje aan elkaar gebonden voor makkelijker te werken
zout en versgemalen peper naar smaak Gebruik witte in plaats van zwarte peper als je geen 'zwarte puntjes' in je lichtgroene soep wil terugvinden zwarte peper geeft wel meer smaak af, maar het oog wil soms ook wel wat
Bereiding
Breng in een grote pot ongeveer 4 liter water aan de kook.
Snijd ongeveer 5 cm van de bodem van de vezelrijke asperge stammen en gooi op de composthoop. Snijd de aspergetoppen van de stengels en houd de toppen apart. Snijd de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 2.5 cm en houdt apart.
Blancheer de aspergetoppen in het kokende water voor 2 tot 3 minuten: ze moeten gaar maar toch nog knapperig zijn. Spoel onmiddellijk af onder koud stromend water en zet apart.
Blancheer de asperges stengels in het kokende water voor ongeveer 5 minuten en spoel ook onmiddellijk af onder koud stromend water.
Neem een middelgrote soeppot, zet op een middelhoog vuur en laat hierin de boter smelten.
Voeg de gesnipperde uien en in schijfjes gesneden aardappel toe en laat ongeveer 10 minuten stoven onder dikwijls roeren tot de ui doorschijnend wordt. Zorg ervoor dat de uien niet bruin kleuren: verlaag het vuur en zorg ervoor dat je bij de pot blijft om te roeren.
Voeg nu de asperges stengels, bouillon en het bosje peterselie toe, breng aan de kook en laat een 15 tal minuten sudderen totdat de aardappelen volledig gaar zijn.
Haal het bosje peterselie uit de aspergesoep.
Pureer de soep met behulp van een roerzeef, passe-vite, keukenrobot, blender of naar mijn mening het snelst en makkelijkst: met een handmixer.
Hoe je de soep ook pureert: zeef ze door een vergiet.
Net voor het opdienen laat je de soep koken en roer je er de melk onder.
Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
Verdeel de aspergetoppen in kommetjes of borden en serveer hierover je aspergesoep, wat vers gemalen zwarte peper en verse peterselie.
Zó makkelijk! Bedankt! Op een speelse manier de heerlijkste soeprecepten. Ik laat liever 15’ koken, dan mixen in de blender( veel fijner), eventueel door de passe-vite, dan doe ik er pas de bouillonblokjes bij en laat het geheel nog 5 á 10’ doorkoken.
Twee vragen? 1. Lees nergens of de aperges geschild dienen te worden? Normaal toch wel! 2. Voor 8 porties is 1,5 liter bouillon met alle toevoegingen aan de ruime kant of niet?
Twee vragen? 1. Lees nergens of de aperges geschild dienen te worden? Normaal toch wel! 2. Voor 8 porties is 1,5 liter bouillon met alle toevoegingen aan de ruime kant of niet?
OnsKookboek.be vraagt om uw toestemming om cookies te gebruiken voor het volgende: 1. Gepersonaliseerde advertenties en inhoud, advertentie- en inhoudsmeting, doelgroep inzichten en productontwikkeling. 2. Informatie op een apparaat opslaan en/of openen. JA - Toestemming!Geen toestemming gevenLees meer
Zó makkelijk! Bedankt!
Op een speelse manier de heerlijkste soeprecepten.
Ik laat liever 15’ koken, dan mixen in de blender( veel fijner), eventueel door de passe-vite, dan doe ik er pas de bouillonblokjes bij en laat het geheel nog 5 á 10’ doorkoken.
Dank Lutgarde,
Ook dank voor de tips: blender is inderdaad altijd fijner.
Laat het je smaken en laat nog eens iets van je horen: alle extra tips altijd welkom.
Twee vragen? 1. Lees nergens of de aperges geschild dienen te worden? Normaal toch wel!
2. Voor 8 porties is 1,5 liter bouillon met alle toevoegingen aan de ruime kant of niet?
Twee vragen? 1. Lees nergens of de aperges geschild dienen te worden? Normaal toch wel!
2. Voor 8 porties is 1,5 liter bouillon met alle toevoegingen aan de ruime kant of niet?