Wist je dat je zonder extra moeite: makkelijk rode bietensoep kan maken?
Lekkere rode bieten koken is makkelijker dan het lijkt.
Deze soep is het bewijs!
Smakelijk alvast!
Hoe eet jij rode bieten?

Wist je dat rode bieten een vergeten groente is?
Is je antwoord ja?
Dan ben jij ze duidelijk niet vergeten!
:-)
Goed: want rode biet is superveelzijdig: je kan ze raspen, stomen, koken en uiteraard zoals vandaag kan je er soep van maken.
Volgens Sofie was rode biet vroeger arme mensen eten en dat deze bieten geteeld werden op arme grond. Niet echt correct van Sofie maar wel in de goede richting.
Straks meer hierover.
Supergezond bovendien die rode bieten: boordevol ijzer. Denk Popeye maar dan met rode biet in plaats van groene spinazie: goed voor je uithoudingsvermogen. Gewoon een flesje bietensap bij de hand houden in plaats van Red Bull of weet ik wat.
Wist je dat je het loof even makkelijk kan bereiden dan het loof van snijbieten?
Hoe maak je de basis van een lekkere soep? Makkelijke kippenbouillon maken!
Sofie laat nog eens zien hoe je makkelijk een echte bouillon maakt van soepkip:
Doe in 1 pot:
- 1 ganse soepkip
- 1 grote ui (in 8 stukken gesneden, dus zo weinig mogelijk snijwerk!)
- 1 volledige selder (geen blaadjes): in vingerlange stukken gesneden
- knoflookteentjes naar wens
- tijm en laurier
- 3 dikke wortelen: in 4 gesneden
- een handvol peperbolletjes (Sofie gebruikt vers gemalen peper)
- voor de liefhebbers: 2 kruidnagels
- koud water. Hoeveel? Tot alles onder staat.

Hoe maak je kippenbouillon?
- Alle ingrediënten van hierboven in je grootste pot.
- Deksel op je pot en een 2 uur laten pruttelen.
Hoe rode biet telen?
Voor wie het geluk heeft een eigen tuin te hebben met alles erop en erin:
- oogst 1 grote, rode biet
- snijd wat loof van venkel…
Dat venkel heel lekker is in rode bietensoep, weet grootmoeder in dit recept ook al te vertellen.

Herinner je je dat Sofie hierboven zei dat rode biet arme mensen eten is die je best op arme grond teelt?
Wel, dat laatste is half waar.
De best smakende rode bieten teel je op leemgrond of kleigrond.
De teeltwijze is vergelijkbaar met wortelen (de dialect benaming “kroten” verwijst onmiddellijk naar carotten of wortelen).
Maar rode biet vraagt een net iets voedzamere grond dan wortelen.
Vooral geen snelwerkende stikstofmeststoffen of verse kompost gebruiken. Hierdoor zou de rode biet teveel nitraten gaan opslorpen.
Verder kan je de teelt spreiden over het ganse seizoen:
- Vroeg gezaaid in maart kan je ze al oogsten vanaf juni. Je kan de wortels dan al lekker mals jong oogsten.
- Later gezaaid (tot in juni) kan je oogsten vanaf oktober om zo je wintervoorraad aan te leggen.
Hoe rode bietensoep maken a la Sofie Dumont
Ook Sofie weet dat je de zoete smaak van rode biet moet in evenwicht brengen met iets zuurs. Ze maakt een lekkere zure room garnituur met verse tuinkruiden.
We gaan even afwijken van haar methode.
- Sofie maakt kippenbouillon, waar ze pas in stukken gesneden rode biet gaat aan toevoegen nadat ze de gare kip uit de bouillon haalt.
- Daarna gaat ze deze bouillon met alle soepgroenten mixen. Kan natuurlijk altijd, maar wij vinden dat wanneer je bouillon trekt, je de groenten niet gaat opeten.
- Daarom gaan we de rode biet niet schillen. Wel vanaf het begin mee in de bouillon. Mee laten trekken. Daarna de getrokken bouillon afgieten. De rode biet schillen en pureren in de bouillon
Gebruik je kippenbouillon uit de diepvries of uit de winkel?
Ga dan als volgt te werk:
- Stoof dan de geschilde en in stukken gesneden rode biet aan in wat boter (ghee voor het paleo dieet)
- Voeg er daarna tomatenconcentraat aan toe en laat meestoven tot de tomatengeur goed vrijkomt.
- Overgiet met de bouillon en laat pruttelen tot de bietenstukjes gaar zijn (een half uurtje).
- Pureer, breng verder op smaak met nootmuskaat, peper en zeezout en serveer met Sofie’s zure room garnituur.
Hoe maak je rode bietensoep in 3 stappen?
- Trek verse kippenbouillon met hierin ongeschilde, ongesneden rode bieten.
- Zeef de bouillon.
- Voeg de geschilde en gesneden rode bieten toe en pureer.
Hoe eet en kook jij rode bieten? Laat het weten in een reactie onderaan!

3 stappen Rode Bietensoep à la Sofie Dumont - makkelijk zat!
Ingrediënten
- verse kippenbouillon zie hierboven
- 1 grote rode biet
Voor de garnituur:
- 1 potje zure room deze paleo room voor het paleo dieet
- vers gemalen peper naar smaak
- zeezout naar smaak
- sap van 1/2 de citroen
- fijngesneden venkelloof of makkelijker te vinden: fijngesneden peterselieblaadjes
voor de extra smaak
- 1 eetlepel tomatenconcentraat
- muskaatnoot naar smaak
Bereiding
- Maak de kippenbouillon zoals Sofie dat hierboven doet, maar met de gewassen maar ongeschilde rode biet en het tomatenconcentraat vanaf het begin erbij.
- Maak ondertussen de garnituur: klop de zure room wat stijf op met de kruiden en citroensap op.
- Zeef de bouillon en vis er de wortelen en rode biet uit.
- Schil de rode biet en voeg met de wortelen toe aan de bouillon.
- Pureer. Proef en breng verder op smaak met peper, zeezout en muskaatnoot.
- Serveer met een toef zure kruidenroom.
Een reactie achterlaten