Want wat is beter dan een kaassoep in een dampende kom?
Sandra Bekkari’s broccolisoep?
Of de lekkere klassieke broccolisoep recepten met kaas van Jeroen Meus of Piet Huysentruyt?
Wat is jouw top favoriet uit volgende 3 recepten?
1. Simpele broccolisoep van Sandra Bekkari
Zoals we dat van Sandra gewoon zijn: een simpel recept boordevol groenten. Jammer uiteraard van haar 1 seconde groentebouillon, maar een begrijpbaar compromis tussen snelheid, smaak en gezondheid.
En over snelheid, smaak en gezondheid gesproken… Broccoli leent zich ten zeerste om makkelijk een lekkere soep mee te maken. Lees hier 7 redenen om Moeder’s Broccolisoep te maken in 15 Minuten.
Pluspuntje van alle 3 broccolisoep recepten hier: dit is volledig paleo!
Sandra’s soep ingrediënten:
-
2 ajuinen
- knoflookteentjes naar wens
- 2 pastinaakwortels
- 2 broccoli
- 3 liter groentebouillon
- rotszout of zeezout
- peper
- geroosterde amandelschilfers
Hoe maak je broccolisoep a la Sandra:
-
Ga nu moeder’s meest makkelijke broccolisoep recept maken: zodat je in minder dan 20 minuten zal genieten van een lekkere, beproefde kom dampende soep.
Begin met 2 uien aan te stoven in een soeppot met olijfolie.
- Kneus de knoflookteentjes en voeg toe.
- Sandra schilt haar pastinaken, snijdt ze in kleine stokjes en laat mee aanstoven.
- Overgiet met groentebouillon en laat een kwartiertje pruttelen.
- Snijd ondertussen de stam van de broccoli fijn en snijd de rest in kleine roosjes.
- Wanneer de pastinaak “pureergaar is” (een 15tal minuten), voegen wij de broccoli toe en laten 5 minuten mee pruttelen. Kwestie dat broccoli in enkele minuten gaar gekookt is en bij te lang koken er “vieze smaken” bij in je soep komen.
- Pureer je broccoli pastinaaksoep, proef, breng verder op smaak met peper en zout en garneer indien gewenst met geroosterde noten.
2. Broccolisoep met prei: recept van Jeroen Meus
Jeroen’s recept uit Dagelijkse Kost lijkt op het eerste zicht zeer sterk op dat van Sandra.
Behalve dan dat Sandra pastinaak mee pureert: pastinaak maakt de soep ietwat romiger. Jeroen voegt kruidenkaas toe om zijn soep romiger te maken.
Jeroen’s ingrediënten:
- 1 dikke ui
- knoflook
- 1 prei
- 2 broccoli’s
- 1 prei
- 3 liter zelfgemaakte groentebouillon
- kruidenkaas naar smaak (1 flinke eetlepel, een half doosje…)
Jeroen’s recept:
- Net zoals Sandra Bekkari: olijfolie verwarmen in een soeppot, en grof versneden ui en knoflook beginnen aanstoven.
- Ondertussen snijd je de broccoli (inclusief de stam) en de prei in stukken. Indien gewenst hou je voor de garnering enkele kleine roosjes apart.
- Wanneer de uien goed aangestoofd zijn, voeg je de broccoli en de prei toe en laat even mee aanstoven. Dus zo nu en dan goed omroeren zodat alle groenten de warmte voelen.
- Overgieten met groentebouillon tot alles goed onder staat. Kruidentuiltje erbij, aan de kook brengen en een half uur laten pruttelen. Hier raden we net zoals hierboven aan: 20 minuten pruttelen, dan de broccoli erbij en niet langer dan 10 minuten verder pruttelen.
- Kruidentuiltje eruit halen en soep pureren.
- Kruidenkaas toevoegen en door de broccolisoep pureren. Proeven en indien nodig bijkruiden met peper en rotszout of zeezout.
- In plaats van geroosterde amandelschilfers zoals bij Sandra, serveert Jeroen met blokjes gerookte hesp en wat meer kruidenkaas per soepkom. De perfecte keuken noemt Jeroen zijn gerecht …
Over De Perfecte Keuken gesproken… tijd voor het recept van Piet Huysentruyt!
3. Broccolisoep Piet Huysentruyt
Makkelijk en goedkoop recept om broccolisoep te maken met zeer weinig ingrediënten, zodat je goedkoop en binnen het half uur kan genieten van een lekker bord hete soep.
Vermits je de soep gaat pureren, kan je er naar voorkeur:
- je favoriete kaas of
- goedkope restjes kaas door mixen voor een meer smeuïge, smaakvolle soep.

5 manieren hoe je best broccoli kan koken, snijden, stomen, roerbakken, stoven of klaarmaken in de microgolfoven.
Kaasoverschotjes van bij de kaasboer: het kan dus goedkoper en gevarieerder dan de kruidenkaas van Jeroen Meus hierboven.
Voeg pas zout toe na het mixen met de kaas, want kaas bevat zelf al goed wat zout. Proeven dus alvorens zout toe te voegen!
Wil je nog sneller genieten – in minder dan 10 minuten -, neem dan een in dit snelste broccolisoep recept van de Engelse TV chef Gordon Ramsay.
- 1 liter groentebouillon
- 500 gram broccoli
- 1 ajuin
- wit van 1 prei
- room, boter, en blauwe kaas
- Indien gewenst voor de garnering: snijd de topjes van de broccoli - 1 mm dikte - en leg apart voor te serveren in een bord. Alleen doen als je genoeg tijd hebt: oogt mooi en niets is gezonder dan verse broccoli.
- Snijd de ajuin, prei en rest van de broccoli in fijne stukjes.
- Smelt boter in een pan, stoof er de groenten in aan die je goed kruid met peper en zout.
- Na enkele minuten stoven voeg je de groentebouillon toe (al dan niet zelf gemaakt of instant uit poeder of een blokje)
- Laat de soep een 30 tal minuten koken.
- Voeg er kaas en indien gewenst ook room aan toe en pureer met een staafmixer.
- Leg eventueel een stukje kaas in een bord en giet er de warme broccolisoep over zodat de kaas smelt, en garneer met de fijngesneden broccolihoofdjes.
snel klaar en lekker
boccoliesoep emaakt volgens het recept van piet lekker en gemakkelijk te maken