Een makkelijk, lekker en goedkoop recept om zelf erwtensoep te maken. Zeer lekker met het vlees van een varkensschenkel!
Spaar flink wat tijd uit door de spliterwten te weken in kokend water: ondertussen kan je je groenten fijn snijden.
Grootmoeder liet alvast de spliterwten een nachtje weken in water. Daarna goed wassen (in een zeef deed ze dat onder stromend water) totdat er geen schuim meer op je water tevoorschijn komt.
Tegenwoordig zijn er spliterwten te koop die je niet moet weken, maar verwacht dan toch wel een kooktijd van minstens een uur. Sommige soorten vallen na enkele uren echter nog steeds niet uit elkaar, dus daar moet je wel degelijk eens de staafmixer inzetten. Haal wel eerst het ganse stuk vlees uit de pot alvorens te pureren.
Tijdens het pruttelen van de erwten: zo nu en dan goed roeren en de pot op een lage vlam zodat de erwten niet onderaan gaan aanbranden. Gebeurt dit wel, dan alles in een nieuwe pot en wat aan de bodem blijft hangen weggooien.
Volledige, droge erwten met het vliesje er nog rond moet je best wel degelijk een nacht laten weken.
Bonus recept: lente erwtensoep.
Inhoud

Recept voor erwtensoep
- 500 gram split erwten
- 2 liter water
- 1/2 kg varkensschenkel of 250 gram spek naar voorkeur (ik vind erwtensoep met schenkel veel lekkerder)
- 2 grote gesnipperde uien
- 1/2 selder in stukjes gesneden
- 1 grote wortel in stukjes gesneden
- 5 aardappelen in stukjes gesneden
- 1/4 theelepel gedroogde marjolein
- 1/2 theelepel peper van de molen
- 1 laurierblad
- zout (of kippenbouillon blokjes) naar smaak
Erwtensoep maken
- Doe de spliterwten met het water in een grote pot en laat 2 minuten koken.
- Neem de pot van het vuur en laat de erwten weken voor het volgende uur.
- Stoof ondertussen de ui met de marjolein en peper in een pan met een beetje olijfolie voor een 5 tal minuten (tot het aroma van zowel de ui als de marjolein vrijkomt).
- Voeg na 1 uur de schenkel en gestoofde uit toe aan de spliterwten en breng aan de kook.
- Laat verder sudderen voor 1 tot anderhalf uur en roer zo nu en dan om.
- Neem de erwtensoep van het vuur.
- Neem de schenkel uit de erwtensoep en snijdt het vlees van het been in stukjes.
- Voeg het vlees terug bij de erwtensoep, voeg de selder, wortel en aardappelen toe en breng opnieuw aan de kook.
- Laat de erwtensoep voor 45 minuten verder sudderen.
- Proef en voeg eventueel zout of kippenbouillon blokjes toe naar smaak.
BONUS Recept – Lente Erwtensoep
Makkelijk en lekker erwtensoep recept zodat je met de eerste voorjaarsgroenten snel een lekkere soep kan maken: serveer lekker warm of koud uit de ijskast.
Deze lentesoep smaakt nog beter als je ze 3 tot 4 uur in de ijskast laat afkoelen en dan koud serveert met verse kleine doperwtjes of lentespruiten (bijvoorbeeld erwtenspruiten of radijsjesspruiten of tuinkers), extra peper van de molen en wat Parmezaanse kaas.
Ingrediënten voor lente erwtensoep
- 750 gram verse erwten
- 2 sjalotten
- 1 liter kippenbouillon
- 100 ml room
- 1 eetlepels olijfolie
- zout en peper
Om te serveren indien voorhanden:
- verse, kleine doperwtjes
- verse erwtenscheutjes of radijsspruiten (net ontkiemde radijszaadjes)
- grof gemalen peper
- geraspte kaas, tofu of zelf gemaakte verse kaas (melk opkoken, laten stremmen met citroensap en door een kaasdoek gegoten, voor stap voor stap recept met foto’s, lees verder op dit ricotta recept)
Hoe maak je zelf lente erwtensoep
- Dop de erwten. Als de peulen klein en zeer vers zijn, hak je de helft gewoon fijn.
- Pel de sjalotten en hak ze fijn.
- Verwarm de olie in een soeppot en bruin hierin de sjalotten zachtjes aan. Voeg de peulen toe als je ze had fijngehakt, roer en laat 2 minuten meestoven.
- Voeg nu de kippenbouillon toe, breng aan de kook en voeg dan de gedopte erwtjes toe.
- Laat ongeveer 15 minuten sudderen tot de erwtjes gaar zijn. Proef halverwege de kooktijd en breng verder op smaak met peper en zout.
- Voeg de room toe en pureer de erwtjes goed fijn.
- Filter de erwtensoep eventueel verder door een vergiet en dien warm op of laat eerst afkoelen in de ijskast.
wat als de erwtensoep tijdens het koken blijft schuimen?
Kerstmaal / Julemat