Makkelijk recept om zelf groentebouillon te maken met je favoriete groenten zodat je goedkoop, lekker en gezond zal genieten van bouillon met brood of in soep.
Ik herinner me menig koude, regenachtige herfstdag, wanneer je terugkomt ’s namiddags van school, helemaal nat, en je ruikt de heerlijk warme geur in de keuken waar moeder een lekkere bouillon aan het maken is. Ondertussen schept moeder al een bord kervelsoep (gemaakt met de bouillon) uit met gehaktballetjes… en de regen en school waren al weer lang vergeten.
Om tijd uit te sparen kan je ook kant en klare bouillon kopen in de supermarkt: veel te zout en uiteindelijk toch wel ontzettend duur voor een karton water met wat soepgroenten.
Misschien denk je dat bouillonblokjes dan wel het beste alternatief zijn, maar hier betaal je meestal voor zout in een bruin blokje met wat smaakstoffen en aroma’s.
Voor de snelheid moet je echter geen karton en ook geen bouillonblokjes kopen: hier kan je lezen hoe je een lekkere groentebouillon al in 15 minuten kan klaarmaken.
Best is goedkoop een grote pot te maken en in te vriezen voor later: de combinatie water met soepgroenten is steeds goedkoper dan eenzelfde hoeveelheid kant en klare bouillon gekocht. Invriezen doe je in potjes of ook leuk: in ijsblokjes of ijsblokken in je muffinvormen. Eens bevrozen doe je alles in 1 zipperzak en haal eruit wat je nodig hebt.
Ontdooi bevrozen bouillon steeds gewoon op kamertemperatuur zodat de delicate smaken behouden blijven.
Het wordt nog goedkoper wanneer je alle restjes van groenten uit je ijskast mee in de bouillon verwerkt, al moet gezegd dat een bouillon van verse groenten meestal iets beter smaakt.
Hoe bouillon zelf maken
Bouillon is niets meer dan “water met smaak” en de smaak komt door groenten, kruiden (en vlees) zachtjes te laten koken in het water. Vermits we vegetarisch zullen werken, geen vlees dus. Wat groenten betreft zijn de typische WUPS soepgroenten (Wortel, Ui, Prei en Selder) ideaal, maar je kan kiezen uit de lijst onderstaan. Wil je een vuistregel: gebruik dan de typische soepgroenten met zwarte peperbolletjes en laurierblad in verhouding: 1 wortel, 1 prei, 1 ui, anderhalve bleekselderstengel.
Sommige groenten en kruiden geven meer smaak af dan anderen, en kunnen domineren in je bouillon zoals teveel spruiten, asperges, kolen, koriander, rozemarijn, kruidnagel… Gebruik bijvoorbeeld een aspergebouillon uitsluitend om aspergesoep te maken.
Je zal ook gemerkt hebben dat we geen aardappels toevoegen en dat wel om 3 redenen:
- het zetmeel zal ervoor zorgen dat je bouillon niet meer helder blijft
- het blijven caloriebommen en
- mensen met diabetes weten dat het ook koolhydraatbommen zijn, dus niet echt praktisch wanneer je je bloedsuikerspiegel graag constant houdt met wat je eet
Kies je groenten uit bovenstaand lijstje, schil eventueel de ajuin en knoflook, maar was gewoon je wortelen, pastinaken… want de meeste vitaminen en smaak zitten in de schil.
Snijd je groenten in grote stukken, zodat ze best 3 kwartier kunnen pruttelen in kokend water zonder “kapot” te koken. Vergelijk het met een theezakje: hoe langer je het laat trekken, hoe minder lekker het uiteindelijke resultaat.
Wil je een zo helder mogelijke bouillon, voeg dan alleen koud water toe bij de soepgroenten, alvorens te gaan koken!
Hoe krijg je extra smaken in je bouillon?
Je kan natuurlijk gewoon alle groenten opzetten in koud water en later sudderen.
Je zal echter makkelijk meer smaak in je bouillon brengen door de soepgroenten eerst aan te stoven in olie. Vooral ajuin en wortel kan je lekker bruin laten karameliseren op een laag vuurtje. zoals in dit lekker uiensoep recept van Jamie Oliver. Karameliseren doe je op een middelhoog vuur, zorg ervoor dat je bij de pan blijft en de groenten omroert, zodat ze niet aanbakken maar wel karameliseren (duurt toch al gauw een 10tal minuten).
Nog meer smaken krijg je door je soepgroenten eerst te roosteren in de oven. Snijd ze opnieuw grof, doe ze in een kom, besprenkel met pindaolie en werk met je handen goed om zodat alle groenten met olie bedekt zijn.
Laat dan een 3tal kwartier roosteren op 200 graden in de oven, op een bakplaat bedekt met boterpapier. Roer zo nu en dan door de groenten. Doe ze daarna in een soeppot met lauw water en laat verder sudderen.
![](https://www.onskookboek.be/wp-content/uploads/2016/03/groentebouillon.jpg)
Groentebouillon
Ingrediënten
- ajuin en/of sjalot en/of prei
- wortelen of pastinaak: het is logisch dat een wortelsoep veel meer wortelsmaak zal hebben wanneer je een groentebouillon trekt met extra veel wortelen
- knoflookteentjes
- selderstengels (eventueel ook een zeer klein beetje blaadjes van bleekselder: selderblaadjes maken een bouillon echter al snel te bitter. Teveel selder te lang gekookt op hoge temperatuur geeft ook een bittere smaak)
- paddestoelen
- paprika's en pepers vooral lekker in Thaise soepen
- koolraap en rapen indien je het groen gebruikt, niet te lang laten mee koken, dus pas op het einde toevoegen
- pompoen courgette, aubergine
- erwtenpeulen
- tomaten en spinazie op het einde van de kooktijd toevoegen tot ze gaar zijn
- verse kruiden naar eigen smaak en creativiteit
- koud water
Bereiding
- Begin met je grootste soeppot uit de kast te halen.
- Voeg rauwe, gekarameliseerde of geroosterde groeten toe. Voeg ook kruiden toe.
- Voeg voldoende water toe zodat de groenten goed onder staan (dat is al gauw 2 liter water)
- Breng alles aan de kook.
- Zet het vuur dan onmiddellijk lager en laat zachtjes pruttelen voor 3 tot 4 kwartieren. De soep hoeft niet meer te koken, maar gewoon goed heet blijven zodat de smaak uit de groenten getrokken zal worden.
- Al wat je nu moet doen zo nu en dan even kijken of de groenten wel degelijk onder water blijven staan (dus niet teveel laten uitkoken). Ondertussen kan je leukweg iets anders doen.
- Na 1 uurtje sudderen is je bouillon klaar. Denk je dat je het langer moet laten pruttelen, proef dan eerst, pruttel verder en proef opnieuw elk kwartier.
- Zet het vuur uit en laat de pot afkoelen.
- Giet je groentebouillon door een vergiet of zeef en druk met een pollepel meer kookvocht uit de groenten: klaar!
- De gekookte groenten bevatten duidelijk vezels, dus niets belet je deze groenten te pureren en er een soep of saus mee in te dikken. De puree kan je ook door mayonaise roeren voor een extra dip... Niets hoeft verloren te gaan in je keuken wanneer je goedkoop wil eten.
Een reactie achterlaten