Zelf makkelijk kippenbouillon en kippensoep maken?
Je kan het met 1 van deze makkelijke recepten boordevol smaak…
Zodat je met weinig werk en wat geduld: zal genieten van heerlijk dampende kommen soep.
Heb je de Griekse avgolemono soep al geproefd?
Inhoud
- 1 Tips en Weetjes
- 2 Kippensoep maken
- 3 Snelle kippensoep met noedels
- 4 Kippensoep op grootmoeders wijze
- 5 Paelo kippensoep maken met hele kip: tegen griep
- 6 Hoe maak je paleo kippensoep?
- 7 Griekse citroensoep – avgolemono: op basis van verse kippenbouillon
- 8 Bonus: kippensoep recepten van Jeroen Meus en Piet Huysentruyt
Tips en Weetjes
Zelf kippenbouillon maken… Een ideale opkikker voor wie verkouden is. Zolang je de moeite doet om de kip in een pot met water op te zetten en minstens een uurtje wil laten pruttelen. Dus niet snel even water met een bouillonblokje drinken… Bouillon trekken verklaart zichzelf: je zal alle goede bestanddelen uit het vlees, maar ook uit de beenderen! in je bouillon trekken, zodat je je lichaam zal geven wat het niet zal vinden in een bouillonblokje.
Nu hoef je niet verkouden te zijn om kippensoep te gaan maken: het houd je gewoon gezond en verwarmt dikwijls ook je hart.
Bovendien is het gewoon uitermate makkelijk om bouillon te maken: gewoon alles in de pot en pruttelen maar. Wil je echter meer smaken in de bouillon, volg dan deze tips om groentebouillon te trekken.
En om zelf een zeer smaakvolle kippensoep te maken, raden we aan dat je het karkas van een geroosterde kip mee laat sudderen. Dus volgende keer je een kip roostert: de beenderen direct gebruiken om een bouillon van te trekken zoals in dit recept, of vries de beenderen in en gebruik later wanneer je een kippensoep extra smaak wil geven.
Onderaan is een snel basisrecept met weinig werk: alles in de pot en pas na het pruttelen versnijden. Voor meer smaken kan je bijvoorbeeld bij Jeroen Meus uit Dagelijkse Kost inspiratie opdoen en laurierblad, kruidnagel, steranijs en peperbolletjes toevoegen. In plaats van “Jeroen’s kippenbouten” raden we voor meer smaak en micronutriënten een ganse kip aan, inclusief kop, poten en organen (vooral deze laatste zitten boordevol smaak en voedingsstoffen die je anders amper tot nooit zou binnenkrijgen).
Onderaan dus een basis kippensoep recept dat je in de meeste kookboeken wel zal terugvinden, behalve dan de idee om je soepgroenten ten hoogste in de lengte half door te snijden, zodat je ze makkelijk weer uit de bouillon kan halen.
Wil je deze soep binden, kook dan na het trekken van de bouillon de kippenbouillon verder met rijst tot de rijst gaar gekookt is. Kook zonder deksel, zodat de smaken in je bouillon meer geconcentreerd worden maar kruid de soep pas nadat de rijst gekookt is (gebruik ongeveer 50 gram rijst per 2 liter bouillon).
Wil je de soep sneller serveren maar toch binden, doe dan een eierdooier in elke soepkom, overgiet met de hete bouillon net voor het serveren en roer goed om.
Kippensoep maken
Ingrediënten
- 1 ganse biologische losloop echte scharrelkip heel belangrijk, anders heeft je soep veel minder smaak, dus ook minder gezonde voedingsstoffen!, inclusief beenderen en organen + indien je het hebt: een karkas van een geroosterde kip
- 1 grote ajuin
- 4 wortelen
- 4 bleekselderstengels
- water om alles net onder te zetten
- rotszout en vers gemalen peper naar smaak
Bereiding
- Snijd je kip in stukken naar wens (kan ook in zijn geheel in je pot wanneer je snij-tijd wil winnen) en snijd je soepgroenten half door.
- Doe alles in een soeppot met dikke bodem, voeg water toe tot alle ingrediënten onder staan en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager en schuim af.
- Laat zonder deksel sudderen tot het kippenvlees makkelijk van de beenderen valt: hoe ouder je kip, hoe langer de kooktijd, reken ergens tussen 3 kwartier en 2 uur.
- Haal alle ingrediënten uit de pot en breng je kippenbouillon op smaak met peper en rotszout.
- Ondertussen snijd je de soepgroenten fijn, trek je het vlees van de kip en voeg je beide weer toe aan de bouillon.
- Roer goed om en serveer de toch wel makkelijkste kippensoep die je ooit gemaakt hebt. Smakelijk!
Snelle kippensoep met noedels
Lekker en snel noedelsoep recept met kip, zodat je in 30 minuten kan genieten van een complete maaltijd.
Noedelsoep met kip is een typisch ontbijtgerecht in (Zuid-Oost Azië). Je hebt immers direct een volle maaltijd in een kom met pasta, groenten en vlees. En voor wie nauwkeurig oplet: jaja, dit wordt gegeten voor ontbijt. Kan natuurlijk ook op elk ander moment van de dag.
Het recept hieronder is niet oosters: wegens niemand zal 30 minuten wachten op zijn ontbijt in de eethuisjes…
Ingrediënten
- 1 eetlepel (15 gram) boter
- 120 gram worteltjes, in schijfjes gesneden
- 80 gram ui, fijngehakt
- 60 gram selder, stengel in zijn geheel fijngesneden
- 2000 ml kippenbouillon: zie recept tot stap 5 hierboven
- 225 gram gekookte kipfilet, fijngesneden
- 55 gram eiernoedels of je favoriete pasta
- 1/2 theelepel gedroogde basilicum
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- zout en peper naar smaak
Hoe snel kippensoep met noedels maken
- Smelt de boter in een grote pot op matig vuur de boter smelten. Stoof hierin de kip met de ui en de selder voor 5 minuten.
- Giet er de bouillon bij, alsook noedels, wortelen, basilicum, oregano, peper en zout.
- Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de kippensoep 20 minuten sudderen voor het opdienen.
Kippensoep op grootmoeders wijze
Zeer lekker en makkelijk kippensoep recept boordevol smaak van echte kip: met ei en soepgroenten.
Om de meeste smaak uit de kip in de soep te krijgen, vertrekt oma steeds met koud water. Wil je ook genieten van het soepvlees – voor bijvoorbeeld in deze lekkere vol au vent – dan overgiet je de kip met kokend water. Het kokende water zal de buitenkant van de kip wat dichten, zodat de smaken meer in het vlees blijven.
Besluit: hoe langer je de kip laat sudderen – vertrekkend met koud water: hoe meer kippensmaak in de soep. En na 2 uur zal ook de gelatine van de beenderen mee in de bouillon getrokken worden.
Ingrediënten
Voor de kippenbouillon:
- 1 losloop soepkip van organische teelt
- 2 liter water
- 1 prei
- 2 stengels van selder
- 2 wortels
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- wat laurier en tijm
Voor de extra garnering indien gewenst voor 4 personen:
- 4 eetlepels room
- 1 eetlepel kerrie
- koriander of andere verse kruiden
Om de soep feestelijk maar goedkoop te binden
- 35 gram bloem
- 35 gram boter
- 1 liter zelf gemaakte bouillon van onderstaand recept
- 1 ei
Werkwijze om oma’s kippenbouillon en soep te maken
- Doe de groenten met de kip in koud water, breng aan de kook en laat sudderen tot de kip gaar is (2 uur). Om de kooktijd te verkorten en de smaak van de bouillon toch nog optimaal te houden kan je de kip eerst in stukken te snijden en dan aan te stoven met de groenten alvorens er het water bij te voegen en bouillon te trekken (klaar in 1 uur).
- Ga je de soep serveren met schijfjes hardgekookt ei, kook dan een ei voor 10 minuten (vertrek met koud water, dan zal de schaal niet zo gemakkelijk breken).
- Doe de bouillon door een zift en laat de kip afkoelen vooraleer het vlees van de kip te trekken en verder in stukken te snijden.
- Smelt de boter op een laag vuur in een pan, laat niet verkleuren en meng met de bloem tot een pasta.
- Voeg er beetje bij beetje 1 liter van de zelfgemaakte kippenbouillon aan toe en breng op smaak met peper en zout.
- Voeg het vlees toe en breng aan de kook. Haal van het vuur.
- Klop het ei los en klop met een garde in de soep of serveer de soep met schijfjes hardgekookt ei.
Oosterse variant… Klop 1 eetlepel (in een pan geroosterde) kerrie door de room. Serveer je kippensoep in een bord afgewerkt met 1 eetlepel kerrieroom en fijngehakte koriander.
Paelo kippensoep maken met hele kip: tegen griep
Op zoek naar kippensoep tegen de griep? Ga dan deze paleo soep maken met een hele kip… Zodat je lekker gezond zal genieten van al het goede van de kip in je soep.
Weinig gerechten zijn zo opbeurend als een kom zelfgemaakte kippensoep. Met extra kurkuma, gemberwortel en knoflook helpt deze soep het gesnotter van je vervelende loopneus weg te nemen.
Maar… Je moet geen griep hebben om deze soep te maken! Het blijft een snelle en makkelijke maaltijd: die ieder lekker zal vinden!
Paleo kippensoep: Tips en Weetjes
Onderstaand paleo soep recept is zoals elk strikte paleo recept:
- glutenvrij
- granenvrij
- vrij van peulvruchten (geen bonen en erwten) en
- zuivelvrij.
Granen, peulvruchten en aardappels worden in het paleo dieet vervangen met extra groenten… Doet denken aan Sandra Bakkari’s recepten. Dus: je zal genieten van een lekker bord soep, boordevol micronutriënten… Die je nooit in een kippenbouillonblokje zal terugvinden.
De knoflookteentjes in deze soep zijn niet echt voor de smaak, maar wel voor je gezondheid! Knoflook zit vol vitamine C, vitamine B6 en mangaan. Verder blijkt dat knoflook eten: de duur van je verkoudheid en griep kan verminderen .
Tip: je snijd de groenten pas wanneer je kip al aan het pruttelen is. Dus tijd uitgespaard. Wil je het nog sneller? Klaar in 1 uur wanneer je kippenborsten gebruikt. Maar… goedkoper én beter (van smaak en om snel weer aan te sterken) wanneer je een hele kip gaat gebruiken.
Tot slot raden we aan om van de kippenbeenderen en het karkas: opnieuw een bouillon te trekken! Zodat je al het goede uit de beenderen, gewrichten en het beendermerg zal trekken…
Al het goede… Waaronder flink wat gelatine. Dus goed voor mooie nagels, prachtige huid en golvend haar.
Smakelijk!
Hoe maak je paleo kippensoep?
Ingrediënten
Voor de kippenbouillon
- 1 hele kip
- 10 zwarte peperbolletjes
- 1750 ml water
- 1 theelepel gedroogde basilicumkruiden
- 1 theelepel vissaus met alleen ansjovis en zout: dus volledig paleo
- 1 eetlepel kokosamino's niet glutenvrije sojasaus of glutenvrije tamari voor wie geen paleo dieet volgt
Voor de kippensoep
- 2 uien
- 2 dikke wortelen 300 gram
- 2 selderstengels 120 gram
- 8 knoflookteentjes jaja, zeer goed tegen de griep!
- 1 theelepel kurkuma geelwortelpoeder
- minstens 100tal gram bloemkoolroosjes
- naar smaak 2 theelepels vissaus
- naar smaak 1 tot 2 theelepels rotszout
- naar smaak 1 eetlepel kokosamino's
- naar smaak: vers gemalen zwarte peper
Bereiding
- Begin met makkelijke kippenbouillon maken: neem een smalle, hoge soeppot waar je kip in de breedte net of zo goed mogelijk in past. Leg er de kip in, voeg 10 peperbolletjes en basilicum toe, overgiet met vissaus, kokosamino's en net genoeg water tot de kip net onder staat. Breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat op een zeer klein vuurtje pruttelen tot de kip gaar is (3 kwartier tot 2 uur). Haal de kip uit de pot, laat afkoelen en pluk het vlees van de beenderen.
- Ondertussen snijd je alle groenten in kleine stukjes, zodat je ze makkelijk met de soep kan uitlepelen.
- Doe de gesneden ui, wortel, selder met de fijngesneden knoflookteentjes, de geraspte gemberwortel en de kurkuma in de pot met de zelfgemaakte kippenbouillon. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen.
- Voeg dan het kippenvlees en de bloemkool toe. Breng aan de kook en laat een 5tal minuten verder pruttelen tot de bloemkoolstukjes en alle andere groenten gaar zijn. Proef en breng je kippensoep verder op smaak met vissaus, rotszout, kokosamino's en vers gemalen peper.
Griekse citroensoep – avgolemono: op basis van verse kippenbouillon
Snel, zeer makkelijk en lekker Grieks soep recept.
Deze simpele soep maak je door verse kippenbouillon te mengen met ei en citroensap. Verhit de soep zodat de eieren de bouillon gaan verdikken. Zorg ervoor dat de soep niet meer kookt: anders gaan de eieren schiften.
Ingrediënten
- anderhalve liter kippenbouillon
- 50 gram rondkorrelige rijst
- 4 eieren
- sap van 1 citroen
- 1 a 2 snuifjes witte peper
- 1 a 2 mespuntjes zout
Bereiding
- Breng de kippenbouillon aan de kook.
- Was de rijst, laat hem uitlekken en strooi in kokende bouillon. Laat de rijst in 15 a 20 minuten gaar worden met het deksel op de pan.
- Klop ondertussen de eieren iets schuimig.
- Klop er geleidelijk het citroensap door en blijf kloppen met de garde.
- Meet 1/4 liter van de kokende kippenbouillon af en roer deze langzaam door het ei-citroenmengsel.
- Neem de pan van het vuur en schenk onder voortdurend roeren het voorverwarmde mengsel bij de bouillon.
- Verhit de soep nog even, maar laat hem niet meer koken.
- Breng de Griekse citroensoep op smaak met peper en zout en laat ze nog 5 minuten trekken.
Bonus: kippensoep recepten van Jeroen Meus en Piet Huysentruyt
- Kippenroomsoep van Jeroen Meus, geserveerd met het lekkerste stokbrood ooit.
- Hoe makkelijk heldere kippensoep maken: met een lekker recept van Piet Huysentruyt
Een reactie achterlaten