Maak deze makkelijke Portugese favoriet: caldo verde of groene soep, superheerlijk en als volledige maaltijd: geserveerd met een snede ambachtelijk zuurdesembrood.
Als koolsoort gebruik je snijkolen zoals hieronder beschreven. En wie chouriço (Portugese chorizo) te duur vindt, die vervangt met een ambachtelijk gerookte worst van bij ons of gerookt spek of… Bakt eerst een gewone varkensworst van bij je slager, goed gekruid met paprika en wat chili. De aanbaksels en het kookvocht uit je bakpan losmaken met water en bij in de soep doen uiteraard!
Bonus recept: boerenkoolsoep met Portugese Salpicao worst.
Inhoud
Goedkope, groene bladgewassen: veldsla, raapsteel, snijbiet, zuring, snijkool…
Wie zelf een eigen tuin heeft, of wie buren en vrienden heeft met een tuin, die zal in het voorjaar als eerste gewas de bekende veldsla oogsten.
Maar wie het geluk heeft om zich de tuin van zijn of haar grootouders te herinneren, die zal meerdere bladgroenten kennen, die nu onder de noemer “vergeten groenten” weer belangstelling krijgen.
Vooral interessant zijn de bladeren uit de “brassica” en “amaranthaceae” familie (mosterdgewassen, raapgewassen, koolgewassen), die je snel kan oogsten, zonder je moet wachten tot bijvoorbeeld een kool compleet volgroeid is.
(Bijna) vergeten bladgroenten: ideaal voor bij in een soep, aardappelpuree of omelet:
- Koolraap (koolrabi): een kool die op een raap lijkt, waar je lekkere aardappelpuree mee kan maken, van zowel de bladeren als van de knol!
- Raapstelen: de groene bladeren van rapen, waarvan de wortel overwinterde in de tuin. Het loof begint al snel weer te groeien in het vroege voorjaar en kan je verwerken in salades of koken als spinazie.
- Radijsjesloof: bij mijn moeder gekend als een echte oorlogsgroente: snijd het loof van de radijsjes (en rammenas) af en verwerk in de puree of maar er soep mee.
- Snijbiet of warmoes: een vergeten groente met stevige, dikke stelen die je kan eten zoals spinazie met als extra smaak een hint van rode biet
- Zuring: zoals rabarber een plant uit de duizendknoopfamilie, rijk aan oxaalzuur, ideaal om zure omelet mee te bakken: neem per ei 25 gram zuring, bak de fijngesneden zuring een 30tal seconden in boter, giet er dan geklutst ei met melk, peper, zout en geraspte kaas over en laat bakken tot lekkere, zure omelet voor op de boterham.
- Boerenkool: bij vele tuinders gekend als “bodembedekker” voor de winter: het gekrulde blad is winterhard en is de ideale bladgroente om caldo verde mee te maken
- Snijkool: zoals de boerenkool een koolsoort waar je de bladeren 1 voor 1 oogst. Het leuke is dat je deze kool in februari kan zaaien en vanaf april reeds kan oogsten. Het meest gekende zaad is van het ras Blauwe Groninger, maar je kan net zo goed savooikool te dicht bij elkaar zaaien en daarvan de bladeren oogsten in plaats van te wachten tot de kolen gevormd zijn. Elke snijkool is geschikt om deze Portugese koolsoep caldo verde te maken.
Smakelijk!
7 ingrediënten makkelijk te maken Portugese soep: Caldo Verde
Ingrediënten
- 500 tal gram worst liefst ook een stuk Portugese chorizo - chouriço + spek (wie alleen chouriço gebruikt, die rekent 200 gram)
- olijfolie naar noodzaak
- 1 grote ui
- 2 grote aardappels naar wens: hoe meer aardappels, hoe romiger je soep
- 2 liter kippenbouillon wie veel vlees gebruikt kan ook gewoon water toevoegen in plaats van bouillon
- 1 bussel 500tal gram koolbladeren
- naar smaak: peper rotszout en ciderazijn
Bereiding
- Bak in een brede soeppot met dikke bodem (met wat olijfolie) je vlees (worst en spek) gaar. Voeg er ook de grof gesneden ui aan toe en laat mee bakken. Zorg dat de ganse bodem van je pot bedekt is, zodat er geen vet gaat aanbranden. Voeg indien nodig meer ui toe odat de ganse bodem bedekt is.
- Snijd ondertussen de koolbladeren in repen (zo doen de Portugezen het...). Was of schil de aardappels en snijd in stukken.
- Haal het gare vlees uit de pot, voeg er de bouillon aan toe, schraap de aanbaksels los, voeg de aardappels toe, breng aan de kook en laat sudderen tot de aardappels gaar zijn.
- Ondertussen snijd je het vlees in beetklare stukjes.
- Pureer je aardappel-kippenbouillon met een staafmixer.
- Voeg de gesneden koolbladeren en het vlees toe en sudder gaar: dit zou maar een 3 tot 5 minuten moeten duren. Blijf bij de pot en roer zo nu en dan om zodat je een lekkere, mooi groene caldo verde zal serveren.
- Proef en voeg indien nogig peper en zeezout toe. Weet dat Portuguese chouriço ook wat zuur bevat (wijn wordt gebruikt tijdens de bereiding), dus voeg indien nodig bij je koolsoep wat ciderazijn (of citroensap, karnemelk of droge, witte wijn) toe naar smaak.
Simpele boerenkoolsoep: stevige dagelijkse winterse kost
Op zoek naar een lekkere winterse soep met goedkope ingrediënten? Ga dan deze lekkere boerenkoolsoep maken volgens dit makkelijk recept uit Portugal.
Dit is een gerecht met groenten uit de wintertuin : raap en boerenkool. De altijd groen blijvende boerenkool is niet alleen een ideale bodembedekker voor je tuin. Je kan er ook een lekkere voedzame soep of hutsepot mee koken. Boerenkool is ook een ideale groente om onder de groene smoothies te mengen.
Zoals hierboven vemeld, kan je boerenkool ook vervangen met andere koolbladeren. Denk aan groene kool, witte kool tot zelfs Chinese kool. Uiteraard met iedere kool zijn specifieke smaak.
In de ingrediënten lees je Salpicao. Dit is een worst, de Portugese equivalent van de Spaanse Chorizo. Chorizo is een varkens-salami gekruid met chillis en veel Spaans paprika poeder. U kan ze kopen in 2 soorten : pikant of niet te pikant. Je slager verkoopt vast ook pikante salamiworstjes. Vraag hem om raad voor een worstje van bij ons als je goedkoper wil boodschappen doen.
De soep is klaar in 3 uur maar: de gedroogde bonen wel de avond ervoor in water te week zetten.
Boerenkoolsoep recept
- 500 gram rode gedroogde bonen : geweekt in water voor 1 nacht (zorg dat er 5 cm water boven de bonen staat)
- 1,5 kg runderpoot of lamspoot (verwijder overtollig vet)
- 1 middelgrote (rode) ui, grof gesneden
- 1 laurierblad
- ongeveer 3 liter water
- 120 gram rapen, in kubusjes van 2.5 cm gesneden
- 375 gram chorizo (of indien verkrijgbaar : salpicao)
- 3 middelgrote nieuwe aardappelen, geschild en in kubusjes van 2,5 cm gesneden
- 1 tot 2 wortelen, geschild en in schijfjes van 0.5 cm gesneden
- 750 gram verse (boeren)kool bladeren, gewassen, uitgelekt, de middennerf verwijderd en in stukken van 2,5 tot 5 centimeter gescheurd.
- 1/4 theelepel geplette gedroogde chilli peper (indien gewenst)
- 40 gram elleboogjes of andere kleine pasta dingetjes
- 60 ml olijfolie
- 1 eetlepel grof zout
- 1/4 theelepel zwarte peper van de molen
Hoe winterse boerenkoolsoep maken
- Spoel de bonen af en laat uitlekken. Doe de bonen, ui, knoflook, en laurier samen met de vleespoot in een grote soeppot. Doe er ongeveer 3 liter water bij totdat de vleespoot 2,5 centimeter onder water staat. Doe een deksel op de pot en breng tot kookpunt. Zet dan het vuur op een lage stand en laat alles ongeveer anderhalf uur sudderen. Schuim zo nu en dan onzuiverheden die komen bovendrijven af.
- Als de bonen goed zachtgekookt zijn, verwijdert u 1 kopje bonen en plaatst ze in een bord. Stamp de bonen met een beetje van de bouillon tot puree met een vork of aardappelstamper. Doe de bonenpuree opnieuw in de soeppot.
- Voeg nu de raap toe en laat opnieuw 20 minuten sudderen.
- Verwijder indien aanwezig het ijzeren klipje aan het eind van de chorizo of salpicao. Voeg de chorizo (of salpicao) met de aardappelen, wortelen en geplette rode chillipeper toe aan de soeppot. Sudder verder totdat de groenten bijna gekookt zijn, voor ongeveer 20 minuten.
- Voeg nu de elleboogjes, koolbaderen, olijfolie, zout en peper toe. Laat verder 15 minuten sudderen. De soep is klaar als de elleboogjes klaar zijn en de koolbladeren zachtgekookt zijn.
- Verwijder al het vlees en worst uit de soeppot. Verwijder van het vlees been en vet.
- Snijdt het vlees in stukken. Als er een vel rondom de worstjes is, verwijder dit en gooi weg. Snijdt ook de worstjes in stukken.
- Doe het vlees terug in de soeppot of serveer als bijgerecht.
Serveer je boerenkoolsoep met veel brood met een knapperige korst en je maaltijd is klaar.
Miguel zegt
Sorry to give a bad rating, but as a Portuguese this recipe is quite different from the actual caldo verde recipe. Caldo verde is a very subtle type of soup, with very finely shredded “couve galega” (a bit similar to boerenkool), potato, salt, and olive oil. These are the basic ingredients that all Portuguese use. Common variations include using a little bit of onion and/or garlic, but really very little. The chouriço needs to be the typical one from here, not the Spanish version. Portuguese version doesn’t have paprika, just smoked meat. This is usually accompanied by “broa de Avintes”, a type of bread similar to the Dutch roggebrood. Please, NO pepper, paprika, vinegar, kippenbouillon, karnemelk, or wine! Even the chouriço is added afterwards not to disturb too much the simple taste of the soup.