Warm jezelf op met deze lekkere Mexicaanse soep boordevol Mexicaanse smaken, zodat een koude winterdag of grijze lentedag weer volop zomers zal aanvoelen!
Uiteraard voor de beste smaak, maak je zelf je eigen kippenbouillon. Wie wil kan de tortillas ook nog even roosteren: dus alweer meer smaken in je soep, zonder veel werk nog moeite.
Alle Mexicaanse pepers op een rijtje van pikant naar zacht.
Bonus recept: hoe maakt Jamie Oliver Mexicaanse wraps.
Inhoud
Alle Mexicaanse pepers – Van Pikant naar Zacht
De bekendste pepers gebruikt in Mexicaans eten: gerangschikt van zeer scherp en pikant naar zeer zacht!
Alhoewel de aardappel uit Zuid Amerika komt, gebruikt de Mexicaanse keuken "oudere ingrediënten" zoals mais, tomaten, bonen, en vooral pepers. De bekendste pepers gebruikt in Mexicaans eten zijn gerangschikt van zeer scherp en pikant naar zeer zacht:
- rode habanero,
- habanero,
- rood jalapeño poeder,
- serrano,
- jalapeño,
- ancho,
- poblano.
Algemeen gesproken: hoe kleiner de peper, des te sterker de smaak. Jalapeños en Serranos zijn altijd heet en Habernos zijn heeeeel heet!
Echte Mexicaanse pepers zijn in België en Nederland vaak niet vers te koop, soms wel gedroogd en soms ook ingelegd in bokalen te vinden. Om toch vergelijkbaar Mexicaans eten te kunnen koken kunnen ook groene, rode of Spaanse pepers en groene of rode paprika’s als vervanging worden gebruikt. Natuurlijk nooit echt hetzelfde, maar alvast iets om zelf creatief mee verder te werken.
Habanero peper
Habanero’s zijn vergelijkbaar met de "Scotch bonnet" peper, met andere woorden: HEET!
Dit zijn de heetste pepers uit Mexico: ze zijn meestal delicaat groen of ietwat misleidend oranje. De groene is meer "krokant’, daar waar de oranje zachter doorbijt. Maar beide zijn heter dan heet! Sommige Habanero’s zijn rood, wit, bruin of roos. Rijp zijn ze 2 tot 6 cm lang.
Ze hebben een fruitige smaak en worden toegevoegd aan verse salades gemaakt met tropisch fruit. Je kan ze ook gedroogd in poedervorm kopen.
Verse ingrediënten voor het maken van een Mexicaans eten waaronder pepers, ui, tomaten, avocado, rijst, bonen, limoen en de gele masa harina, de typisch Mexicaanse bloem van mais waar je door er water bij te voegen tortilla’s van kan maken.
Japaneño peper
Jalapeño’s zijn kleine, groene Mexicaanse chili’s en zijn nog heter dan degene die hieronder volgen. Je kan ze vervangen door de iets minder hete Serrano pepers.
Ze zijn de bekendste van de Mexicaanse pepers en kregen hun naam van de hoofdstad van het Mexicaanse Vera Cruz: Jalapa. Laat je ze langer rijpen aan de plant, dan kleuren ze rood.
Ze zijn zowel vers als ingemaakt te verkrijgen.
Serrano peper
Serrano’s zijn zowel rood als groen, ze zijn heet maar ook zeer smaakvol. De groene kan je zowel vers als ingemaakt verkrijgen.
Ze zijn tamelijk klein: 3 tot 4 cm en zijn lichtjes gepunt.
Deze chilies kan je gebruiken als je recept vraagt naar jalapeño’s en je hebt alleen Serrano’s bij de hand of je wilt iets minder pikant.
Niet te verwarren met de Spaanse Serrano ham, die met pepers niets te maken heeft. Serrano ham wordt gemaakt uit vlees van het gewone varken en is daarom goedkoper dan de jamón ibérico van zwarte, Spaanse varkens.
Poblano peper
Poblano zijn pepers die dikwijls gevuld geserveerd worden.
Chili Rellenos is de Spaans naam voor bovenstaande gevulde pepers: poblano’s gevuld met kaas, overgoten met een tomatensaus en verkruimelde Mexicaanse kaas.
Gedroogde Poblano’s worden Ancho genoemd, zie hieronder.
Ancho peper
De milde, gedroogde Ancho heeft een gerookt-zoete smaak. Het is de meest populaire gedroogde chilipeper in Mexico en accentueert menig Mexicaans eten.
Voor het drogen van deze chilies worden verse Poblano’s gebruikt.
Mexicaanse soep met makkelijk te vinden ingrediënten
We gaan een soep maken gebaseerd op Mexicaanse smaken en ingrediënten, waaronder vooral pepers en mais. De mais zit deze keer in de tortilla’s die de soep zullen indikken. Dezelfde idee die wij gebruiken wanneer we onze stoofvleessaus willen indikken met de snede brood, die we bovenop het sudderende stoofvlees leggen.
Uiteraard kan je de soep ook indikken met andere, typische ingrediënten zijnde pompoen en bonen.
Tip: proeft je soep wegens de tomaten uit blik te zuur, voeg dan een bokaal maiskorrels toe.
Verder hoeft er weinig uitleg bij: het is een klassieke soep waarin soepgroenten worden aangestoofd. En dankzij de maistortilla’s en krokante mais tortilla chips
in plaats van broodkorstjes, een lekkere soep voor wie geen gluten kan eten. Smakelijk!

Warme Mexicaanse soep voor op grijze regendagen
Ingrediënten
- kippenborsten van 2 ganse kippen met de rest van de kip kan je dan de kippenbouillon maken zoals in dit recept
- olijfolie om te bakken
- zwarte peper van de molen paprikapoeder, cayennepeper, rotszout
- 2 grote uien
- 2 grote dikke wortels
- 2 dikke bleekselderstengels
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- naar smaak vers of makkelijker te vinden wanneer je echte Mexicaanse pepers wil: uit een bokaal 3tal Spaanse pepers (bijvoorbeeld Jalapeno)
- knoflookteentjes naar wens 6
- 1 groot blik tomatenblokjes (800 ml)
- 2 liter kippenbouillon
- 1 bosje verse koriander
- 6 kleine mais tortilla's 15 cm diameter (in de supermarkten dikwijls in de koeling of naast de broden te vinden)
- limoensap naar wens
- naar wens: een goedkoop overschot stukje kaas uit de kaaswinkel
- naar wens: avocado
Bereiding
- Maak kippenbouillon zoals in dit recept met 2 kippen maar wel 2 keer de borst niet mee in de bouillon. Of gebruik kippenbouillon uit de diepvries of... kippenbouillonblokjes...
- Oven voorverwarmen op 175 graden C.
- Neem de 2 kippenborsten, wrijf in met olijfolie om te bakken, strooi er flink wat peper, paprika, indien gewenst een beetje cayennepeper en een snuifje zout over, vet een bakplaat in en leg er de kippenborsten op met het vel naar omlaag. Laat een 3 kwartier roosteren in de oven tot de kip gaar is.
- Ondertussen maak je de rest van de toch wel klassieke soep net zoals bij ons. Begin met de soepgroenten aan te stoven. Doe een flinke scheut olijfolie om te bakken in een brede pot. Snijd de uien fijn en begin aan te stoven. Snijd de wortels fijn en stoof mee aan. Snijd de selder fijn en stoof ook mee aan. Kruid met zwarte peper, paprika, komijnpoeder en korianderpoeder en voeg indien de pot te droog wordt meer olijfolie toe. Zo nu en dan door elkaar roeren zodat alle soepgroenten de hitte van de pot zullen voelen.
- Als alle soepgroenten aangestoofd zijn, voeg je de fijngesneden pepers toe en laat even meestoven tot de peperaroma's vrijkomen. Snijd je de knoflookteentjes fijn en stoof even mee aan tot het knoflookaroma je keuken vult (niet aanbakken!).
- Giet er dan onmiddellijk de tomaten en de kippenbouillon over. Snijd de blaadjes (het ganse bovenste in 1 keer) van de bussel koriander, bind de stengels (ook de wortels er mee aan laten, wel het zand eraf wassen uiteraard) met een touwtje op en voeg toe als "bouquet garni".
- Snijd tortilla's halfdoor, snijd dan in 1 cm repen en voeg toe. Breng alles aan de kook en laat minstens een half uurtje onder deksel sudderen.
- Zijn je kippenborsten geroosterd, laat ze dan wat afkoelen zodat je het vlees en vel van het been kan trekken. Scheur of snijd het vlees in stukken.
- Als de soepgroenten gaar zijn, haal je het korianderbosje weer uit de soep en pureer je de soep (indien gewenst met geraspte kaas). Proef en voeg indien nodig meer rotszout toe. "Mist je soep iets", voeg dan wat limoensap toe en proef opnieuw.
- Serveer je mexicaanse soep met de apart gehouden verse korianderblaadjes, verse stukjes avocado en in plaats van broodkorstjes: tortilla chips.
Mexicaanse Wraps à la Jamie Oliver
Makkelijk, snel en lekker eten maken kan je met dit goedkoop recept. Ga zelf vegetarische Mexicaanse wraps te maken, naar een recept van Jamie Oliver.
Jamie is een typisch Engelse kok. Hij zoekt wat zuiderse ingrediënten bij elkaar,
en noemt het dan een Mexicaans gerecht. Dus: gebruik als inspiratie en laat
ook je eigen creativiteit boven komen.
Een wrap is elk soort van plat brood dat rondom een vulling wordt gewikkeld en dan als soort sandwich wordt opgegeten.
Voor de vulling gebruikt men klassiek koude charcuterie, kip of vis met in reepjes gesneden slabladeren en bijvoorbeeld tomaat, guacamole, ui en een saus. Je kan natuurlijk ook stukjes/restjes gebakken vlees of gebakken vis toevoegen. Voor de vegetariërs voegt Jamie bonen toe.
Jamie Oliver’s wraps ingrediënten
- olijfolie of andere plantaardige olie
- 1 gepelde ui, fijngesneden
- 1 gepeld teentje knoflook, geplet
- een snuifje chilipoeder
- 1 theelepel tomatenpuree
- 480 gram rode bonen uit blik, uitgelekt en gewassen
- 150 gram tomaten uit blik
- zout en versgemalen zwarte peper
- 1/2 groene paprika, in reepjes gesneden
- 1/2 rode paprika, in reepjes gesneden
- 5 grote tortilla vellen
- 150 gram geraspte kaas (niet toevoegen als je een strikt vegan dieet volgt)
Vegetarische Mexicaanse wraps maken
- Oven voorverwarmen op 200°C.
- Bak de paprika’s in een pan met een beetje olie.
- Doe ondertussen een beetje olie in een pan en fruit hierin de ui zachtjes aan.
- Voeg dan de knoflook en chilipoeder toe en wacht even tot het aroma vrijkomt.
- Voeg dan de tomatenpuree, de uitgelekte rode bonen en het volledige blikje tomaten met sap.
- Breng aan de kook en laat verder sudderen tot de saus dik is voor (een 10 tal minuten).
- Voeg zout toe naar smaak.
- Doe de helft van de bonenvulling in een blender of mix met een staafmixer mix tot bonenpuree.
- Voeg de gebakken paprika’s toe aan de niet gepureerde bonen.
- Smeer de warme bonenpasta over de tortillas, schep per vel 1 eetlepel bonenvulling, en bestrooi tenslotte met geraspte kaas.
- Vouw de tortillas half op of rol ze op (rol half op, vouw de uiteinden naar binnen en rol verder op zodat je een gesloten geheel krijgt) en leg ze op een ingevette bakplaat.
- Dek af met een deksel en laat 20 minuten in de oven door en door warm worden.
- Serveer de Mexicaanse wraps met een gemengde salade en een stukje limoen of citroen.
Een reactie achterlaten