Op zoek naar een lekker en makkelijk venkelsoep recept? We geven je er 5: 1 van Jeroen Meus, subliem heerlijk met mosselen van Gordon Ramsay of eenvoudig met prei à la Piet Huysentruyt.
De eerste 4 recepten kan je klaarmaken in minder dan 1 uur.
Met wat extra uitleg over venkel en venkelthee en een bonusrecept uit Kookboek voor de Amateurkok.
Inhoud
- 1 Wat is venkel?
- 2 Recept 1: Makkelijk venkelsoep recept met prei
- 3 Recept nr 2: Venkelsoep met mosselen à la Gordon Ramsay
- 4 Recept 3: Lekkere venkelsoep maken à la Jeroen Meus
- 5 Venkelthee maken
- 6 Recept 4: Ons Kookboek Venkelsoep recept
- 7 4 lekkere venkelsoep recepten: heb je nr.3 van Jeroen Meus al geproefd?
- 8 Venkelsoep recept voor de amateurkok – Kris Vanhoutte 2005
Wat is venkel?
Wist je dat venkel familie is van de wortel, selder en dille?
Venkel is een naar anijs smakende plant waarvan het groen als kruid gezien wordt en de venkelknol als groente wordt gebruikt. Venkelzaden staan al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking verwerkt in venkelolie of thee, beide gewonnen uit de zaden.
Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en werd via Middeleeuwse handelsroutes naar Europa vervoerd. Vooral in Zuid-Europa wordt de plant veel verbouwd en is een belangrijk ingredient van onder meer salades.
We inspireerden ons op recepten van bekende TV chefs en destilleerden hieruit ons laatste recept onderaan de andere 2. De eerste 2 maken venkelsoep respectievelijk met zalm en mosselen. Dit komt omdat vissoepen ideaal zijn om venkel in te verwerken.
Recept 1: Makkelijk venkelsoep recept met prei
Hoe maakt Piet Huysentruyt venkelsoep met prei en zalm:
- 200 gram gerookte zalm
- 1 venkel
- 1 grote aardappel
- 1 wit van prei
- 1 ui
- 1 liter water
- versier met kervel of andere groene kruidenblaadjes
- 200 ml geklopte room
- olijfolie om te bakken
- net genoeg groentenbouillon-blokjes om 1 liter bouillon te maken)
- grof gemalen verse, zwarte peper voor de garnering
Om de venkelsoep klaar te maken:
- ga je eerst de aardappel, ui, venkel en het wit van prei in gelijke stukken snijden alvorens ze even aan te bakken in de hete olie.
- Kruid met peper en zout, voeg groentenbouillon en water toe. Breng aan de kook en laat 40 minuten sudderen tot alle groenten gaar zijn. Snijd ondertussen de gerookte zalm in fijne reepjes.
- Pureer de venkelsoep tot een mooie witte massa.
- Schep de venkelsoep in een bord en roer er een lepel geklopte room in.
- versier met reepjes zalm, verse gemalen zwarte peper en venkeltwijgjes (of ander al dan niet fijngehakt groene tuinkruiden)
Recept nr 2: Venkelsoep met mosselen à la Gordon Ramsay
Dit is eigenlijk gewoon een makkelijke, lekkere mosselsoep met curry, verse kruiden en venkel. Kook de mosselen en met de zo verkregen bouillon (dankzij het vocht dat uit de mosselen komt) werk je verder. Pas zout bijvoegen als je de bouillon hebt geproefd (want de mosselen geven zeezout vrij in de bouillon).
- 250 verse kleine mosseltjes met schelp
- 125 ml droge witte wijn
- 1 takje verse tijm
- 1 laurierblad
- 4 kleine verse venkelknollen
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 fijngehakte ui
- 4 fijngehakte verse basilicum blaadjes
- 2 eetlepels Pernod (likeur met anijssmaak)
- 1 liter vis of groentenbouillon
- 250 ml room
- zeezout naar smaak
- vers gemalen zwarte peper naar smaak
Kerrie olie Maken:
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zacht kerriepoeder naar smaak
Mosselsoep met venkel klaarmaken:
- Verwarm een lege pan en voeg de mosselen, wijn, tijm en laurier toe. Kook een 5 tal minuten onder deksel tot de meeste mossels open zijn. Verwijder alle niet geopende mosselen en zeef het kookvocht.
- Haal alle mosselen uit de schelp en houdt het mosselvlees apart. Gooi de mossel schelpen weg.
- Snijdt het onderste van de venkelwortel en gooi weg. Trek de segmenten van de venkel uit elkaar en snijdt in de lengte in reepjes.
- Verwarm de boter en de olie in een grote pan en stoof de venkel en ui voor een 10 tal minuten.
- Voeg dan de verse basilicum toe en laat nog 2 minuten verder stoven.
- Voeg de Pernod (of andere anijslikeur) toe terwijl u in ongeveer 1 minuut het bruin dat aan de pan plakt terug losmaakt.
- Voeg nu de bouillon en het kookvocht van de mosselen toe, breng aan de kook, voeg zout en peper toe en laat 15 minuten sudderen.
- Maak ondertussen de kerrie olie: verwarm de olie en laat de kerrie hierin een paar seconden sissen tot de aromas vrijkomen. Neem van het vuur en laat afkoelen.
- Mix de venkelsoep met de handmixer maar zorg dat er nog stukjes en brokjes in de soep blijven.
- Voeg nu de room toe, proef en breng verder op smaak.
- Laat de soep opnieuw koken en serveer: doe de mosselen in ieders bord, schep er de hete soep over (zodat de mosselen terug warm worden), sprenkel er wat kerrie olie over en u hebt een smakelijke venkelsoep op tafel!
Recept 3: Lekkere venkelsoep maken à la Jeroen Meus
Jeroen Meus gaat in zijn venkelsoep recept, de anijssmaak van de venkel accentueren met 2 extra anijs smaken:
- steranijs
- pastislikeur
En vind je het te koud deze zomer, neem dan tijdens het koken al een slokje pastis :-)
Hoe maakt Jeroen Meus venkelsoep?
- Smelt een flinke klont boter in je soeppot en begin er een fijngesneden ui in aan te stoven.
- Snijd 2 venkels (het wit en de stelen: de blaadjes bewaar je voor de garnering
of je maakt er deze venkelthee mee) fijn en stoof mee aan. - Knoflookteentjes en kruidentuiltje naar wens toevoegen.
- Strooi er wat zeezout of rotszout over.
- Roer 1 koffielepel saffraandraadjes in een kopje met vers geperst citroensap en roer door de aangestoven groenten.
- Overgiet met bouillon tot de groenten onder staan (minstens 1 liter).
- Schil 2 aardappels en voeg toe. Breng aan de kook.
- Voeg nog 2 anijs smaakmakers toe: 1 steranijs en 1 scheut pastislikeur en laat een 3 kwartier pruttelen.
- Ondertussen bakt Jeroen in stukjes gesneden chorizo in een pan krokant. Denk broodkorstjes, maar dan met veel meer smaak! Giet de gebakken stukjes chorizo door een vergiet. Met het opgevangen chorizovet kan je de soep verder garneren.
- Na 3 kwartier verwijder je het kruidentuiltje en de steranijs.
- Voeg een scheut room toe en pureer je venkelsoep met de staafmixer.
- Laat opnieuw even doorkoken zodat het zetmeel van de aardappels de soep meer zal binden.
- Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
Wat doe jij het liefst in je venkelsoep? Laat het weten in een reactie!
Jeroen combineert duidelijk graag de anijssmaak met pittige paprika. Dat blijkt in zijn ander recept van venkelsoep op Dagelijkse Kost. Hij maakt dezelfde soep, maar serveert met coulis van pittig gekruide rode paprika’s uit de oven. En daarbij nog salami. Voor een meer feestelijke soep kan je er alweer room naar wens aan toevoegen.
Venkelthee maken
Heb je de ganse venkel meegekregen, dan heb je uiteraard teveel groene blaadjes om je soep mee te garneren.
Je kan er echter zo makkelijk venkelthee mee maken: goed voor je spijsvertering:
- Venkelblaadjes 10 minuten laten pruttelen in kokend water
- Zeven en het vocht goed uit de venkelblaadjes duwen
- Verder op smaak brengen met honing en vers geperst citroensap.
Wil je een meer uitgesproken anijssmaak, stamp dan per kopje thee 1 theelepel fennelzaadjes fijn. Overgiet met kokend water en laat 10 minuten mee trekken.
Venkel is een diareticum ofte het drijft water af. Dus oppasen op hete dagen dat je genoeg blijft drinken.
Recept 4: Ons Kookboek Venkelsoep recept

4 lekkere venkelsoep recepten: heb je nr.3 van Jeroen Meus al geproefd?
Ingrediënten
- 1 venkelknol maar behoudt het groen en hak het fijn
- 1 fijngehakte ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel droge dragon
- 500 ml visbouillon
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/4 theelepel turmeric geelwortel of kurkuma: wat het kerriepoeder geel maakt, als je gewoon kerrie poeder gebruikt, gaat de venkelsoep iets pittiger smaken wat ook best lekker is
- zout naar smaak 1/2 theelepel
- vers gemalen zwarte peper naar smaak 1/2 theelepel
- indien u niet moet afslanken: room
Bereiding
- Verwarm in een grote pan de boter en de olie en stoof eerst de uien voor 5 minuten.
- Snijdt ondertussen de venkelknol in stukjes en voeg nu aan de ui toe, samen met de knoflook. Laat opnieuw 5 minuten verder stoven.
- Voeg visbouillon toe tot de groenten onderstaan en voeg de dragon, turmeric, zout en peper toe en breng aan de kook.
- Laat een half uur sudderen tot de venkel gaar is.
- Pureer de soep.
- Proef, breng verder op smaak en voeg indien gewenst de room toe.
- Serveer de venkelsoep met de apart gehouden groene venkelblaadjes.
Venkelsoep recept voor de amateurkok – Kris Vanhoutte 2005
In 2005 stelde Kris Vanhoutte ons een 100 tal recepten ter beschikking uit zijn Kookboek voor de Amateurkok. Je kan ze allemaal hier vinden. Ze zijn makkelijk en/of snel gemaakt, met makkelijk te verkrijgen ingrediënten.
Lees hier verder hoe jij Kris’ zeer makkelijke een overheerlijke venkelsoep kan maken.
In een klassiek recept voor Avignon venkelsoep ga je de stengels en de taaie buitenste delen van de knol met wat ajuin gaar koken in groentebouillon met stukjes aardappel. De soep wordt dan gepureerd en geserveerd met geraspte
appel.
Recept voor 12 personen, klaar in anderhalf uur.
Ingrediënten
- 1 kg venkel
- 300 gram aardappelen
- 3 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 laurierblad
- zout
- witte peper
- 1 liter water
- 1 zure appel
- 2 eetlepels hoeveboter
- 3 eetlepels fijngehakte peterselie
Bereiding
- Maak de venkelknollen schoon, was ze en snijd ze in stukjes.
- Was de groene venkelblaadjes, laat ze uitlekken en hak ze fijn.
- Schil en spoel de aardappelen en snijd ze in blokjes.
- Schil de knoflook en de ui en snijd ze fijn.
- Doe alle ingrediënten , behalve het venkelgroen, met het laurierblad, de peper, het zout en het water in een kookpan, breng aan de kook en laat 50 minuten koken op het laag vuur met deksel op de pan.
- Schil de appel en rasp hem.
- Smelt de boter, smoor de peterselie en het venkelgroen 5 minuten, terwijl u voortdurend omschept en zet even apart.
- Haal het laurierblad uit de soep.
- Zeef de groenten en doe ze terug in de pan.
- Roer de geraspte appel en de gesmoorde kruiden door de venkelsoep.
- Dien onmiddellijk op.
Fijn te lezen dat de venkelblaadjes gebrukt kunnen worden om thee van te zetten.
een verrassende zeeeeer aangename smaak!