Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Vissoep maken doe je lekker met dit goedkope recept: eten en drinken tegelijk!

May 11, 2018 door Ons Kookboek

Ga snel deze vissoep maken zodat je zal genieten van lekkere maar goedkope stukken vis in een smakelijke soep. Dus eten en drinken in een goei kom soep die iedereen kan maken.

Vooral niet de duurste vis gaan gebruiken: kies voor stevige witvissen of kook wat er die dag in aanbod is bij je visboer. Een klassieke vissoep zoals Bouillabaisse is immers niets meer dan de niet verkochte, dagelijkse verse vis van de vissers gekookt met groenten en kruiden.

Vissoep maken

Hoe goedkope vissoep maken

Zarzuela

Op zoek naar een makkelijk, snel en lekker vissoep recept? Maak dan snel deze Spaanse zarzuela vissoep. Het enig moeilijke aan dit recept is de naam juist uitspreken…

In de eerste plaats: door goedkope stukken vis te kopen: zolang het maar vers is. Hoe verser je vis, hoe lekkerder je vissoep! Wat je misschien niet wist, is dat ook vis een seizoensgebonden product is. Dus vraag je vishandelaar om raad of kijk hier in de viskalender, zodat je weet wanneer het aanbod van elke vis het hoogst is en dus de prijs het laagst.

Ten tweede: hoe meer verschillende vis en zeevruchten in je soep, hoe meer verschillende smaken. Hoeft verder ook geen betoog. Voor vissoep is een stevige witvis ideaal, zoals bijvoorbeeld koolvis (familie van de kabeljauw), zeeduivel of victoriabaars. Maar je kan ook andere vis gebruiken, we zetten er even wat op een rijtje: Forel, griet, heilbot, leng, lotte, mul (= rouget-barbet), pangasius, pladijs, pollak, rode poon, rog, roodbaars, schelvis, schol, tarbot, tilapia, tongschar,wijting, zalm, zeebaars, zeetong, zeebrasem (dorade)…

Hoe kiezen? Wel, klassiek wat dagvers gevangen is! Wie inspiratie wil opdoen bij Jeroen Meus om vissoep te maken, die kan kiezen uit volgende vissoorten en zeevruchten om de soep af te werken:

  • zalm. gamba’s en garnalen uit Met Meus en Vork
  • mosselen, venusschelpen, gamba’s zeeduivel en pijlinktvis uit Radio 2
  • gamba’s, zeeduivel en rode poon uit Dagelijkse Kost
Mosselen met look

Wil jij je mosselen eens lekker en snel serveren in een makkelijk sausje met look en verse tuinkruiden? Ga dan onmiddellijk aan de slag met dit heerlijk beproefd mosselen recept.

Extra smaakmakers zijn dus geen vis maar wel zeevruchten zoals garnalen met pantser, kleine (dus
goedkope) mosselen, kokkels of venusschelpen.

Ten derde is een zelfgemaakte visbouillon top wat smaken en gezondheid betreft… Al het goede (vooral de gelatine) dat je uit visgraten in visbouillon trekt,
vind je nooit terug in een vis bouillonblokje. Hoe de perfecte visbouillon maken leggen we hieronder uit.

Tenslotte de vis zelf “klaarmaken”… Vis hoef je slechts enkele minuten te pocheren (dus niet eens te koken). Voeg de in stukken gesneden visfilets en/of mosselen en/of garnalen dus pas toe kort voor je je vissoep gaat serveren (maximaal een 10 minuten, afhankelijk van je keuze: vraag je visboer om raad voor de perfecte kooktijd). De warmte van de vissoep is immers voldoende om je vis zo garen. Als afwerking laat je welk stuk vis of zeevrucht gewoon mee garen in de geklaarde bouillon.

Alternatieven voor pocheren in de soep zijn:

  • vis apart bakken en zo mee serveren
  • vis eerst even aanbakken en net voor het serveren toch nog even pocheren tot hij gaar is.

Hoe goedkoop en snel de lekkerste visbouillon trekken of visfumet maken

Visbouillon trekken

Tonijnsalade

Makkelijk en snel recept om tonijnsalade te maken, zodat je onmiddellijk een blikje tonijn kan omtoveren tot een lekkere salade voor op de boterham of bij tomaat.

Eerst even het verschil tussen visbouillon en visfumet uitleggen. Snel door de bocht is visfumet ingekookte visbouillon. Een visbouillon smaakt daarom meer delicaat en meer vers zonder een uitgesproken visgeur. Of ook soms als verschil aangegeven: visfumet bevat witte wijn (dus iets duurder), visbouillon maak je zonder wijn.

Visbouillon of visfumet maken doe je goedkoop met “afval” van vis.

Vooraleer ook maar aan koken te denken: kuis je vis zo goed mogelijk! Zorg ervoor dat je de koppen en graten zoveel mogelijk reinigt, zodat er geen bloed meer te bespeuren valt. Dit doe je door de visstukken te weken en wat te schrobben. Verwijder ook de kieuwen, want ook deze bevatten veel bloed. Bloed gaat je bouillon uiteraard donker kleuren en ongewassen stukken vis gaan een ietwat minder delicate smaak afleveren in een visbouillon.

Welke vis? Voor een fijne, delicate, vers smakende visbouilon, kies je voor niet vette witte vis. Voor een sterker vissmaak in een visfumet, kies je voor meer vette vis met donkerder vlees zoals makreel, tonijn of zalm.

Eerst even aanbakken voor meer smaak! Dit geldt vooral wanneer je pantsers van garnalen mee in een visbouillon wil laten trekken. Maar net zoals bij het aanstoven van soepgroenten, brengt het even aanbakken van de visdelen gegarandeerd meer smaken in je bouillon!

Basisrecept om visbouillon te trekken of visfumet te maken

  • Gebakken garnalen

    Makkelijk, lekker en snel klaar aperitiefhapje dat je in een mum van tijd kan klaarmaken.

    olijfolie om te bakken

  • 2 tot 3 kg viskoppen, visgraten en visstaarten (wat dikwijls als ‘visafval’ benoemd wordt)
  • 2 uien
  • 2 (groen van) preistengels: het wit kan je dan stoven en mee in de vissoep verwerken
  • 2 bleekselderstengels
  • 2 wortelen (tenzij je geen “bruine” kleur in je bouillon wil, maar dan ga je dus ook je groenten niet bruinen nog je vis aanbakken)
  • 3 liter water (of 2.5 liter water en 1/2 liter witte wijn voor wie een fumet wil maken)
  • peperbolletjes
  • 4 knoflookteentjes
  • indien gewenst: bouquet garni of 2 laurierblaadjes
  • extra verse kruiden smaken: indien gewenst: venkel, peterselie, dragon
  • 1 onbespoten citroen of 2 rijpe tomaten

Basisbereiding om visbouillon te trekken of visfumet te maken

  1. Venkelsoep

    Op zoek naar een lekker en makkelijk venkelsoep recept? We geven je er 3: 1 met ingrediënten die je nu in je keuken hebt, 1 mosselsoep en 1 gegarneerd met zalm.

    Neem je breedste pot, verwarm er olijfolie in en begin de viskoppen en visgraten enkele minuten aan te stoven. Als het visaroma de keuken vult, alle visdelen wat gekleurd zijn of er wat aanbaksels aan de bodem kleven, haal je de visstukken weer uit de pot.

  2. Voeg indien de pot te droog lijkt meer olijfolie toe, nu de fijngesneden soepgroenten toe, indien nodig meer olijfolie toe en stoof alle fijngehakte soepgroenten aan.
  3. Van zodra de ui glazig gestoofd is (of de soepgroenten beginnen te bruinen naar wens), voeg je witte wijn (of water voor wie geen wijn gebruikt) toe en schraap de eventuele aanbaksels los van de bodem.
  4. Voeg de rest van de wijn toe (voor wie een visfumet gaat maken) en breng aan de kook. Wie geen wijn gebruikt, die voegt uiteraard nu al het water toe.
  5. Voeg peperbolletjes, knoflookteentjes en bouquet garni of laurierblad toe. Indien gewenst voeg je nu ook verse kruiden toe zoals venkel, dragon en peterselie. En nogmaals indien gewenst een in twee gesneden citroen of 2 in 4 gesneden tomaten toe.
  6. Voeg uiteraard ook de viskoppen en visgraten weer toe en breng alles aan de kook.
  7. Laat een 2 tot 3 kwartier pruttelen alvorens de bouillon door een zeef te gieten: hoe kleiner je je ingrediënten hebt gesneden, hoe sneller de smaken in je bouillon zullen getrokken worden. Wie sneller wil werken gaat na 20 minuten al zeven. Wie meer tijd heeft, proeft zo nu en dan en maakt zo zelf de beslissing wanneer het vuur uit te draaien. Langer dan 1 uur pruttelen is echter niet aangeraden.
Vissoep maken doe je lekker met dit goedkope recept: eten en drinken tegelijk!
 
Bewaar Print
Werktijd
15 min
Kooktijd
45 min
Totaal
1 h
 
Ga snel deze vissoep maken zodat je zal genieten van lekkere maar goedkope stukken vis in een smakelijke soep. Dus eten en drinken in een goei kom soep die iedereen kan maken.
Website: https://www.onskookboek.be
Soort recept: Soep
Cuisine: Klassiek, Goedkoop, Glutenvrij
Voor hoeveel personen: 4
Ingredienten
Voor de visbouillon
  • 1 kg visafval ( koppen en graten)
  • 2 uien
  • 1 portie soepgroenten (selder en prei)
  • 1 liter water
  • 1 theelepel witte peperbolletjes
  • 1 blaadje laurier
Voor de vissoep
  • 1 winterwortel
  • half bosje jonge uitjes
  • ½ verse ananas
  • 400 gram verse visfilets of visfilets uit de diepvries
  • sap van een ½ citroen
  • zeezout
  • naar smaak (5 eetlepels) droge, witte wijn
  • peper van de molen
Voor de binding
  • 2 eidooiers
  • 100 ml room
Voor de garnering en extra smaak
  • bosje dille
Bereiding
  1. De koppen en de graten wassen.
  2. De uien pellen en in vier snijden.
  3. De soepgroenten schoonmaken, wassen en in kleine blokjes snijden.
  4. Alles in een kookpan doen met een liter water en peperbolletjes en laurier toevoegen. Aan de kook brengen, afschuimen en twintig minuten laten sudderen.
  5. Zeven in een met stevig keukenpapier of keukenhanddoek bekleed vergiet of gewoon door een fijne zeef, kwestie van zeker geen graten over te houden in je visbouillon.
  6. De wortel en de jonge uitjes schoonmaken, in blokjes snijden en tien minuten laten koken in de visbouillon.
  7. De ananas schillen, de harde kern verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
  8. De visfilet wassen, bedruppelen met citroensap en inwrijven met een beetje zeezout. In blokjes snijden en met de ananas in de soep laten trekken gedurende vijf minuten.
  9. Op smaak brengen met de witte wijn, peper en zeezout.
  10. De room door de eidooiers roeren in een soepterrine, een pollepel soep erdoor mengen en dan de rest van de soep toevoegen.
  11. In borden scheppen en bestrooien met gehakte dille.
  12. Vissoep opdienen met krokante sneden van bijvoorbeeld glutenvrij (stok)brood.
3.4.3177
 

Share and Enjoy !

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AFVALLEN in 2021?

Tijdelijke aanbieding...KLIK HIER!

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke herfstkost!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • Spruitjes koken
  • Pannenkoeken recept met chocolade en banaan
  • Granola Sandra Bekkari
  • Konijn klaarmaken
  • Ons Kookboek Recepten Index
  • 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
  • Broccolisoep Jeroen Meus
  • Stoofvlees Jeroen Meus

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Granola Sandra Bekkari
  • Broccoli stomen
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2021 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·