Ga snel deze vissoep maken zodat je zal genieten van lekkere maar goedkope stukken vis in een smakelijke soep. Dus eten en drinken in een goei kom soep die iedereen kan maken.
Vooral niet de duurste vis gaan gebruiken: kies voor stevige witvissen of kook wat er die dag in aanbod is bij je visboer. Een klassieke vissoep zoals Bouillabaisse is immers niets meer dan de niet verkochte, dagelijkse verse vis van de vissers gekookt met groenten en kruiden.
Bonus recept: Supersnel Visstoofpotje – Lekker vrijdags visgerecht, helemaal onderaan.
Inhoud
- 1 Hoe goedkope vissoep maken
- 2 Hoe goedkoop en snel de lekkerste visbouillon trekken of visfumet maken
- 3 Basisrecept om visbouillon te trekken of visfumet te maken
- 4 Basisbereiding om visbouillon te trekken of visfumet te maken
- 5 Vissoep maken doe je lekker met dit goedkope recept: eten en drinken tegelijk!
- 6 Supersnel Visstoofpotje – Lekker vrijdags visgerecht
Hoe goedkope vissoep maken

In de eerste plaats: door goedkope stukken vis te kopen: zolang het maar vers is. Hoe verser je vis, hoe lekkerder je vissoep! Wat je misschien niet wist, is dat ook vis een seizoensgebonden product is. Dus vraag je vishandelaar om raad of kijk hier in de viskalender, zodat je weet wanneer het aanbod van elke vis het hoogst is en dus de prijs het laagst.
Ten tweede: hoe meer verschillende vis en zeevruchten in je soep, hoe meer verschillende smaken. Hoeft verder ook geen betoog. Voor vissoep is een stevige witvis ideaal, zoals bijvoorbeeld koolvis (familie van de kabeljauw), zeeduivel of victoriabaars. Maar je kan ook andere vis gebruiken, we zetten er even wat op een rijtje: Forel, griet, heilbot, leng, lotte, mul (= rouget-barbet), pangasius, pladijs, pollak, rode poon, rog, roodbaars, schelvis, schol, tarbot, tilapia, tongschar,wijting, zalm, zeebaars, zeetong, zeebrasem (dorade)…
Hoe kiezen? Wel, klassiek wat dagvers gevangen is! Wie inspiratie wil opdoen bij Jeroen Meus om vissoep te maken, die kan kiezen uit volgende vissoorten en zeevruchten om de soep af te werken:
- zalm. gamba’s en garnalen uit Met Meus en Vork
- mosselen, venusschelpen, gamba’s zeeduivel en pijlinktvis uit Radio 2
- gamba’s, zeeduivel en rode poon uit Dagelijkse Kost

Extra smaakmakers zijn dus geen vis maar wel zeevruchten zoals garnalen met pantser, kleine (dus
goedkope) mosselen, kokkels of venusschelpen.
Ten derde is een zelfgemaakte visbouillon top wat smaken en gezondheid betreft… Al het goede (vooral de gelatine) dat je uit visgraten in visbouillon trekt,
vind je nooit terug in een vis bouillonblokje. Hoe de perfecte visbouillon maken leggen we hieronder uit.
Tenslotte de vis zelf “klaarmaken”… Vis hoef je slechts enkele minuten te pocheren (dus niet eens te koken). Voeg de in stukken gesneden visfilets en/of mosselen en/of garnalen dus pas toe kort voor je je vissoep gaat serveren (maximaal een 10 minuten, afhankelijk van je keuze: vraag je visboer om raad voor de perfecte kooktijd). De warmte van de vissoep is immers voldoende om je vis zo garen. Als afwerking laat je welk stuk vis of zeevrucht gewoon mee garen in de geklaarde bouillon.
Alternatieven voor pocheren in de soep zijn:
- vis apart bakken en zo mee serveren
- vis eerst even aanbakken en net voor het serveren toch nog even pocheren tot hij gaar is.
Hoe goedkoop en snel de lekkerste visbouillon trekken of visfumet maken

Eerst even het verschil tussen visbouillon en visfumet uitleggen. Snel door de bocht is visfumet ingekookte visbouillon. Een visbouillon smaakt daarom meer delicaat en meer vers zonder een uitgesproken visgeur. Of ook soms als verschil aangegeven: visfumet bevat witte wijn (dus iets duurder), visbouillon maak je zonder wijn.
Visbouillon of visfumet maken doe je goedkoop met “afval” van vis.
Vooraleer ook maar aan koken te denken: kuis je vis zo goed mogelijk! Zorg ervoor dat je de koppen en graten zoveel mogelijk reinigt, zodat er geen bloed meer te bespeuren valt. Dit doe je door de visstukken te weken en wat te schrobben. Verwijder ook de kieuwen, want ook deze bevatten veel bloed. Bloed gaat je bouillon uiteraard donker kleuren en ongewassen stukken vis gaan een ietwat minder delicate smaak afleveren in een visbouillon.
Welke vis? Voor een fijne, delicate, vers smakende visbouilon, kies je voor niet vette witte vis. Voor een sterker vissmaak in een visfumet, kies je voor meer vette vis met donkerder vlees zoals makreel, tonijn of zalm.
Eerst even aanbakken voor meer smaak! Dit geldt vooral wanneer je pantsers van garnalen mee in een visbouillon wil laten trekken. Maar net zoals bij het aanstoven van soepgroenten, brengt het even aanbakken van de visdelen gegarandeerd meer smaken in je bouillon!
Basisrecept om visbouillon te trekken of visfumet te maken
Makkelijk, lekker en snel klaar aperitiefhapje dat je in een mum van tijd kan klaarmaken. olijfolie om te bakken
- 2 tot 3 kg viskoppen, visgraten en visstaarten (wat dikwijls als ‘visafval’ benoemd wordt)
- 2 uien
- 2 (groen van) preistengels: het wit kan je dan stoven en mee in de vissoep verwerken
- 2 bleekselderstengels
- 2 wortelen (tenzij je geen “bruine” kleur in je bouillon wil, maar dan ga je dus ook je groenten niet bruinen nog je vis aanbakken)
- 3 liter water (of 2.5 liter water en 1/2 liter witte wijn voor wie een fumet wil maken)
- peperbolletjes
- 4 knoflookteentjes
- indien gewenst: bouquet garni of 2 laurierblaadjes
- extra verse kruiden smaken: indien gewenst: venkel, peterselie, dragon
- 1 onbespoten citroen of 2 rijpe tomaten
Basisbereiding om visbouillon te trekken of visfumet te maken
Op zoek naar een lekker en makkelijk venkelsoep recept? We geven je er 3: 1 met ingrediënten die je nu in je keuken hebt, 1 mosselsoep en 1 gegarneerd met zalm. Neem je breedste pot, verwarm er olijfolie in en begin de viskoppen en visgraten enkele minuten aan te stoven. Als het visaroma de keuken vult, alle visdelen wat gekleurd zijn of er wat aanbaksels aan de bodem kleven, haal je de visstukken weer uit de pot.
- Voeg indien de pot te droog lijkt meer olijfolie toe, nu de fijngesneden soepgroenten toe, indien nodig meer olijfolie toe en stoof alle fijngehakte soepgroenten aan.
- Van zodra de ui glazig gestoofd is (of de soepgroenten beginnen te bruinen naar wens), voeg je witte wijn (of water voor wie geen wijn gebruikt) toe en schraap de eventuele aanbaksels los van de bodem.
- Voeg de rest van de wijn toe (voor wie een visfumet gaat maken) en breng aan de kook. Wie geen wijn gebruikt, die voegt uiteraard nu al het water toe.
- Voeg peperbolletjes, knoflookteentjes en bouquet garni of laurierblad toe. Indien gewenst voeg je nu ook verse kruiden toe zoals venkel, dragon en peterselie. En nogmaals indien gewenst een in twee gesneden citroen of 2 in 4 gesneden tomaten toe.
- Voeg uiteraard ook de viskoppen en visgraten weer toe en breng alles aan de kook.
- Laat een 2 tot 3 kwartier pruttelen alvorens de bouillon door een zeef te gieten: hoe kleiner je je ingrediënten hebt gesneden, hoe sneller de smaken in je bouillon zullen getrokken worden. Wie sneller wil werken gaat na 20 minuten al zeven. Wie meer tijd heeft, proeft zo nu en dan en maakt zo zelf de beslissing wanneer het vuur uit te draaien. Langer dan 1 uur pruttelen is echter niet aangeraden.

Vissoep maken doe je lekker met dit goedkope recept: eten en drinken tegelijk!
Ingrediënten
Voor de visbouillon
- 1 kg visafval koppen en graten
- 2 uien
- 1 portie soepgroenten selder en prei
- 1 liter water
- 1 theelepel witte peperbolletjes
- 1 blaadje laurier
Voor de vissoep
- 1 winterwortel
- half bosje jonge uitjes
- 1/2 verse ananas
- 400 gram verse visfilets of visfilets uit de diepvries
- sap van een 1/2 citroen
- zeezout
- naar smaak 5 eetlepels droge, witte wijn
- peper van de molen
Voor de binding
- 2 eidooiers
- 100 ml room
Voor de garnering en extra smaak
- bosje dille
Bereiding
- De koppen en de graten wassen.
- De uien pellen en in vier snijden.
- De soepgroenten schoonmaken, wassen en in kleine blokjes snijden.
- Alles in een kookpan doen met een liter water en peperbolletjes en laurier toevoegen. Aan de kook brengen, afschuimen en twintig minuten laten sudderen.
- Zeven in een met stevig keukenpapier of keukenhanddoek bekleed vergiet of gewoon door een fijne zeef, kwestie van zeker geen graten over te houden in je visbouillon.
- De wortel en de jonge uitjes schoonmaken, in blokjes snijden en tien minuten laten koken in de visbouillon.
- De ananas schillen, de harde kern verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
- De visfilet wassen, bedruppelen met citroensap en inwrijven met een beetje zeezout. In blokjes snijden en met de ananas in de soep laten trekken gedurende vijf minuten.
- Op smaak brengen met de witte wijn, peper en zeezout.
- De room door de eidooiers roeren in een soepterrine, een pollepel soep erdoor mengen en dan de rest van de soep toevoegen.
- In borden scheppen en bestrooien met gehakte dille.
- Vissoep opdienen met krokante sneden van bijvoorbeeld glutenvrij (stok)brood.
Supersnel Visstoofpotje – Lekker vrijdags visgerecht
Makkelijk recept om zelf een visstoofpotje te maken zodat je supersimpel en superlekker snel kan smikkelen en smullen.
Onderstaand recept gebruikt visfilets. Je stoofpot wordt nog beter als je de vis eerst laat fileren en dan met het hoofd (of hoofden als de visboer ze gratis wil meegeven) en de graten een lekkere visbouillon gaat maken.
Voor visbouillon doe je de koppen en de graten in een pot met water (anderhalve liter), witte wijn (180 ml), soepgroenten (prei, ui, wortel), peperkorrels, citroensap en kruidentuiltje. Breng aan de kook en laat een half uurtje laat sudderen zonder deksel. Zeef en je visbouillon is klaar.
Snijd eerst de ingredienten zodat je van zodra je het vuur aanzet snel kan werken.
Visstoofpotje recept
Zeevruchten bakken:
- olijfolie om te bakken
- 1 fijngesneden ui
- 1/4 kg zeevruchtencocktail
- 125 gram sint-jakobsvruchten
Bouillon:
- 100 ml (groente)bouillon of zelf gemaakte visbouillon
- mespuntje basilicum
- mespuntje salie
- mespuntje bieslook
- mespuntje tuinkruiden
- 250 ml witte wijn
- 1 glas porto
Voor bij in de stoofpot:
- 1/2 kilogram filets van witte vissen
- 2 citroenen
- versgemalen zwarte peper
- 250 gram witte champignons
- 2 teentjes knoflook: geperst
- peper en zout
- tomatenpuree
- loempiasaus
- mespuntje sambal oelek
Indien gewenst: Feestelijk romig maken en afwerken met:
- 250 ml slagroom
- groene peperbolletjes
- peper en zout
Hoe maak je een lekker visstoofpotje
- Pers de citroenen.
- Snijd de champignons in schijven.
- Snijd de visfilets in stukken, sprenkel er het vers geperst citroensap en kruid met vers gemalen peper.
- Neem een soeppot, doe er de bouillon, witte wijn, porto, en kruiden in en breng aan de kook.
- Neem een pan, maak goed heet, verwarm er de olijfolie in en bak hierin de sint-jakobsvruchten snel goudbruin.
- Doe er dan de zeevruchtencocktail bij en bak even verder tot alle ingrediënten gegaard zijn.
- Doe ondertussen de stukken vis in de kokende stoofpot, voeg de champignons, knoflook, sambal oelek, tomatenpuree toe en roer even om.
- Voeg ook de gebakken zeevruchten en de room toe, alsook wat groene peperbolletjes.
- Roer alles om, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat het visstoofpotje een 15 minuten pruttelen zonder deksel. Proef en pas indien nodig de kruiding aan.
Een reactie achterlaten