Grootmoeder’s makkelijk en lekker appelbol recept. Zodat je in minder dan 30 minuten zal smullen. Klassiek geserveerd met veel poedersuiker bij ’n kopje koffie.
Onderstaand oma’s recept is voor 1 gebakje, maar je bakt er natuurlijk tegelijk 1 voor iedereen.
TIP! Lees hoe je de appels in de bol extra kan vullen met rum of… Met amandelspijs (frangipane) volgens een ideetje van Jeroen Meus
Inhoud
Tips en Weetjes
Appelbollen worden speciaal gebakken op verloren maandag, dit is de maandag na 6 januari: het feest van de drie koningen. Vooral in de Belgische provincie Antwerpen wordt dit gebruik zeer in ere gehouden.
De traditie gaat terug naar een maandag waarop ambachtslui hun eed aflegden en de rest van de dag feest vierden… Alvast een verloren werkdag want: vieren in deze streek stond gelijk aan veel alcoholverbruik.
Zo kan je in mijn geboortedorp Zandhoven, de eerste zondag van het jaar gratis een worstenbrood of een appelbol smullen. Dit alles in een Middeleeuwse herberg in het midden van het dorp, aangeboden door de lokale Heemkundige Kring…
Wie wil: kan bladerdeeg vervangen met gistdeeg of korstdeeg.
Gebruik stevige appels die niet stuk bakken, vraag uw fruithandelaar om raad.

Grootmoeders appelbollen recept
Ingrediënten
- 1 lekkere appel bijvoorbeeld Boskoop of Johna-Gold
- 1 eetlepel suiker
- een halve theelepel kaneelpoeder
- 1 vierkant lapje ingevroren bladerdeeg van de winkel ongeveer 18 op 18 centimeter
- losgeklopt ei
- bloemsuiker
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de appel.
- Boor het klokhuis uit de appel, snijdt de bodem uit het klokhuis en duw terug in de appel. Vul deze holte met de suiker en de kaneel. (* Zie Tip onderaan)
- Neem het blad bladerdeeg en plaats de appel in het midden. Bevochtig de binnenkant van de 4 hoeken van het blad, vouw de hoeken naar elkaar toe boven de appel en kleef de hoeken aan mekaar (desgewenst wat meer water gebruiken en aandrukken). Het kan geen kwaad als je nog een beetje van de appel ziet. Jeroen Meus bevochtigd met ei in plaats van water.
- Bestrijk de appelbol bovenaan met het losgeklopte ei en bestrooi met wat bloemsuiker.
- Plaats de appelbol op een beboterd en bebloemd bakblik (of eenvoudigweg op bakpapier) en bak in de oven voor een 20tal minuten tot het bladerdeeg mooi gerezen en krokant is gebakken.
Tips en Weetjes
Appelbollen frangipanevulling van Jeroen Meus – Zalig
Jeroen Meus gebruikt per appelbol maar een halve appel. Hij boort het klokhuis een beetje breder uit, dus heeft een grotere holte in het midden.
Deze vult hij met zelfgemaakte frangipane of amandelspijs. Hiervoor ga je eenvoudig volgende ingrediënten met de K-haak mengen tot amandelspijs.
Amandelspijs is bij de Nederlandse bakkers meer gekend, zoals je kan lezen in het gratis te downloaden #6BakkersBakboek.
Jeroen’s ingrediënten voor de amandelspijs:
- 90 gram bloem
- 70 gram griessuiker
- 65 gram poedersuiker
- 65 g amandelmeel (geen poeder: dus kijk of er minstens 50% vet in het meel zit, of mix verse amandelen zelf tot meel)
- een snuifje zout
- een snuifje kaneel
- naar wens: amandelextract
- 1 biologisch ei van loslopende scharrelkippen
Zoals gezegd: alle ingrediënten mengen tot een pasta, waarmee je een halve appel vult. De appelbollen verder afwerken en bakken zoals in grootmoeder’s recept van hierboven.
Een reactie achterlaten