1. Geld uitsparen… Kies uit deze 7 broodpudding recepten zodat je van brood overschot gegarandeerd lekker dessert zal maken. Lekker luchtig op grootmoeders wijze, met appel voor wie geen rozijnen lust, met chocolade a la Jeroen Meus of lekker feestelijk decadent: dus voor ieder wat wils!
Ontzettend veel mogelijkheden voor eigen variaties: met ander vers (banaan) of gedroogd ( veenbessen) fruit, of andere kruidencombinaties (typische speculaaskruiden zoals kaneel, nootmuskaat, kardemom, gember, peper…) en vooral allerhande soorten brood.
Kies je recept hieronder, zodat je onmiddellijk lekkere broodpudding zal maken. En laat een reactie welke jij de lekkerste vindt!
Inhoud
- 1 1. Broodpudding van Jeroen Meus met witte chocolade
- 2 2. Simpel broodpudding recept van Piet Huysentruyt
- 3 3. Broodpudding recept van de boerenbond (Aveve)
- 4 4. Broodpudding met appel
- 5 5. Broodpudding op grootmoeders wijze
- 6 6. Moeders beproefd recept om broodpudding te maken
- 7 7. Broodpudding met banketbakkersroom
- 8 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
1. Broodpudding van Jeroen Meus met witte chocolade

Net zoals het omkaderd recept onderaan, gaat Jeroen een broodpudding maken die net iets meer smaken heeft dan je van dit eenvoudige gebak zou vermoeden…
Wie geen alkohol gebruikt, die kan de rozijnen makkelijk mee weken in de melk. Voor meer smaak week je de rozijnen in appelsap, vers geperst sinaasappelsap of druivensap.
- 100tal gram rozijnen
- een scheut rum (of cognac of brandewijn of witte porto, niet alcoholisch: weken in de melk of fruitsap)
- 600 ml volle melk + 1 vanillestokje
- 400tal gram brood
- 3 sneden peperkoek
- 3 eetlepels bruine suiker: van alle recepten voor broodpudding maakt Jeroen wel de minst zoete, maar hij voegt er dan wel zoete, witte chocolade aan toe
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 3 biologische eieren
- wie wil: 100tal gram witte chocolade (Jeroen laat weten dat je hier ook bruine chocolade mag gebruiken)
Kies uit deze 2 lekkere rijstpap recepten: klassiek van mijn grootmoeder of vernieuwend van Jeroen Meus, zodat je gegarandeerd zal genieten van een lekker, smeuïg dessert. Begin met de 100 gram rozijnen te weken in je favoriete alcoholische drank: gewoon overgieten tot ze onder staan.
- Ga dan onmiddellijk ook de melk en het vanillestokje opwarmen, zodat de vanillesmaak in je melk terechtkomt en de melk warm genoeg is om de rest van de ingrediënten goed te mengen.
- Oven voorverwarmen op 175 graden C.
- Snijd je brood en peperkoek in stukken en doe in een grote mengkom.
- Strooi er bruine suiker en kaneelpoeder over.
- Breek er de 3 biologische eieren over.
- Doe er de rozijnen bij.
- Haal het vanillestokje uit de melk. Niet weggooien, gewoon drogen en bijvoorbeeld met suiker in een suikerpot steken om zelf vanillesuiker te maken: gewoon wachten! Melk bij in de kom doen en dan met een houten lepel en flinke armspieren alles mengen tot een homogene massa.
- Hak de chocolade in stukjes en meng door het beslag.
- Beboter en bebloem een bakblik, stort er het beslag in en laat een uurtje bakken in je oven op 175 graden.
- Laat afkoelen alvorens te ontvormen.
2. Simpel broodpudding recept van Piet Huysentruyt

Met Jeroen Meus is Piet toch wel de andere, meest gekende TV chef in Vlaanderen. In tegenstelling tot Jeroen, houdt Piet het zo gemakkelijk mogelijk zodat iedereen in Vlaanderen dit gebak met succes zal bakken.
Piet houdt het dus simpel en gaat met veeeeeeel minder ingrediënten te werk:
- geen peperkoek, geen dure vanillestok, geen chocolade
- wel… lekker brood toevoegen zoals oude sandwiches, melkbrood, rozijnenbrood, brioche, … Sandwiches zijn ideaal wegens klein, dus extra veel “korst” wat alweer extra veel smaak zal toevoegen. Denk ook traditionele broden uit andere landen zoals bijvoorbeeld Marokkaanse tasnift, Italiaanse ciabatta, Duitse kleine Kaiserbrötchen, Turks brood, Franse croissants, Indisch Naanbrood, Surinaamse witte puntjes… Wie heeft trouwens een lekker authentiek recept voor Zuid Afrikaans Mieliebrood?
Alle lekkere, authentieke broodrecepten van alle landen welkom in een reactie onderaan! - Piet maakt geen echte banketbakkersroom zoals in het omkaderde recept hieronder, maar maakt wel een liaison met room en eierdooiers. Niet alleen voor de binding maar alweer voor extra smaak.
Bodding recept uit SOS Piet:
- 500 ml volle melk
- 200 gram witte suiker: meer dan het dubbele dan bij Jeroen
- 1 vanillesuikerpakje
- 300 gram oud brood
- 300 gram lekker oud brood zoals sandwich, croissant (en waarom niet: koffiekoeken)
- 2 biologische eidooiers (waar Jeroen 3 ganse eieren gebruikt)
- 100 ml room
- rozijnen
- kaneelpoeder
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Begin met de suiker en vanillesuiker al roeren op te lossen in de melk op het vuur.
- Snijd je oude broden in stukken en doe in een grote, vuurvaste mengkom.
- Overgiet met de kokende melk, roer door elkaar, doe weer in de kookpot en zet weer op het vuur.
- Meng de eierdooiers door de room en roer goed tot je een homogeen beslag krijgt.
- Neem de pot van het vuur en roer er naar wens rozijnen en kaneelpoeder door.
- Doe in een beboterd en bebloemd bakblik en laat 45 minuten bakken 180 graden.
3. Broodpudding recept van de boerenbond (Aveve)

Even erop wijzen dat vanillepoeder en vanillepuddingpoeder niet hetzelfde is:
- vanillepoeder is zwart poeder en bestaat 100% uit vanille. Heb je dus heel weinig van nodig en kost logischerwijze veel geld
- vanille puddingpoeder zijn bijvoorbeeld de bekende zakjes van imperial en bestaat uit maïzena, een vanille smaakmaker en een kleurstof.
Dus waar ze in de ingrediënten in hun recept van het Aveve 1 zakje vanillepoeder schrijven (25 gram) bedoelen ze eigenlijk 1/2 zakje vanillepuddingpoeder (zoals ze later in de bereiding vermelden. Uiteraard zal niemand 25 gram echte vanille in 1 gebak strooien…)
We geven snel even het ook wel zeer makkelijke bodding recept van Aveve meegeven, zodat je nu niet meteen naar hun site hoeft te surfen:
- 500 ml volle melk
- 150 gram bruine suiker (Piet verkiest hier echter witte suiker wegens dat bakt volgens Piet beter in broodpudding recepten)
- 1/2 pakje vanillepuddingbloem
- 300 gram oud brood (dus de helft minder dan bij Piet Huysentruyt!)
- 3 biologische eieren
- 50 gram rozijnen
- kaneelpoeder
- Oven voorverwarmen op 175 graden.
- Begin met de suiker al roerend op te lossen in de melk op het vuur.
- Snijd je oude brood in stukken en doe in een grote mengkom.
- Overgiet met de lauwwarme melk, voeg rozijnen toe en laat 10 minuten weken.
- Voeg de eieren, kaneelpoeder en puddingbloem toe en roer goed door elkaar.
- Doe in een beboterd en bebloemd bakblik en laat 1 uur bakken op 175 graden.
Je merkt het al: de baktijden variëren nogal. Hier doe je best zelf de priktest om te zien of je bodding in het midden droog genoeg gebakken is.
Merk je dat je gebak bovenaan snel begint donker te bakken, leg er dan een aluminiumfolie over en bak rustig verder.
4. Broodpudding met appel

Wie helemaal geen rozijnen lust, die gaat met dit recept aan de slag, maar dan zonder de rozijnen: gewoon wat meer appel toevoegen (2 middelgrote appels in plaats van 2 kleine). Of ga onmiddellijk naar het recept van grootmoeder hier net onder.
- 200 gram brood
- 40 gram rozijnen
- 2 kleine appels
- 100 gram bruine suiker
- 450 ml volle melk
- 55 gram hoeveboter
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1/2 theelepel biologisch vanille-extract
- 2 biologische eieren
- Oven voorverwarmen op 175 graden.
- Neem een pan, smelt er de boter in en stoof er de rozijnen en de in stukjes gesneden appel even in aan.
- Neem een mengkom en doe er het in stukken gesneden brood in.
- Schep de wat aangestoofde appels en wat gezwollen rozijnen bij in de kom brood.
- In dezelfde pan doe je nu de melk, suiker, vanille-essence en kaneelpoeder toe en breng aan de kook.
- Neem de pan van het vuur en roer er de losgeklopte eieren door.
- Giet alles in de broodkom en roer goed door elkaar. Je hoeft dus niet alles “plat” te roeren tot 1 beslag, zoals jeroen Meus deed in het eerste recept.
- Giet of schep in een beboterde en bebloemde bakvorm en laat een 45tal minuten bakken. Ben je bang dat je broodpudding niet tot van binnen gaar zal bakken, verdeel je beslag dan over kleine ovenschoteltjes.
5. Broodpudding op grootmoeders wijze

Dit is net even anders: ook een lekkere broodbereiding in de oven maar zonder de rozijnen en zonder alles door elkaar te roeren…
Een luchtiger gebak dan een normale bodding en… met rum voor de liefhebbers :-) en dus ideaal voor wie geen rozijnen lust!
- enkele sneden broodkruim
- wie wil: appel
- 3 biologische eieren
- 75 gram witte suiker
- 200 ml volle melk
- voor wie wil: 2 eetlepels rum. Wie geen alkohol gebruikt, voegt amandelen of amandelschilfers toe
- Oven voorverwarmen op 170 graden.
- Wie grootmoeders luchtige broodpudding met appel wil bakken, die snijd een appel in dunne schijfjes en stoof deze aan in hoeveboter.
- Neem een beboterd bakblik en bedek met sneden broodkruim.
- Wie appels gebruikt, legt er nu een laagje gestoofde appelschijfjes over.
- Klop de eieren zeer luchtig op met de suiker.
- Klop er dan de melk (en de rum) door en giet over de sneden brood.
- Laat een 5 minuten weken: bedoeling is dat het oude brood de natte ingrediënten opslorpt, alvorens bruin te bakken op 170 graden. Wie wil kan net voor het bakken nog amandelen door het brood steken.
6. Moeders beproefd recept om broodpudding te maken

Hieronder moeder’s recept, wat ietwat aanleunt bij het recept van Jeroen Meus. Moeder gebruikte echter alleen peperkoek wanneer ze wit brood gebruikte. Van zodra er andere restjes brood werden gebruikt, bleef de peperkoek achterwege.
Duidelijk ook meer suiker en meer rozijnen dan in Jeroen’s recept. Bovendien goedkoper wegens geen vanillestokje maar wel puddingbloem.
En tot slot: het enige recept met wat extra zout in het gebak! Toch wel een over het hoofd geziene smaakmaker in gebak vinden we!
- 400 gram oud (wit) brood
- indien gewenst bij alleen wit brood: 3 stukken peperkoek
- 150 gram donkerbruine suiker
- 600 ml volle melk
- 1 pakje puddingbloem
- 3 biologische eieren
- 175 gram rozijnen
- 1 theelepel kaneel
- een snuifje zeezout
Zeer makkelijk recept voor hartige broodpudding zodat je je oud brood goedkoop kan omtoveren in een lekkere, hartige taart. Zet een sauspannetje op het vuur, warm hierin de melk op en smelt er de donkerbruine suiker in.
- Snijd ondertussen, indien gewenst, de korstjes van het oude wit brood en geef aan de vogeltjes.
- Snijd het brood in kleine stukjes en doe in een grote kom.
- Snijd de korsten van de peperkoek en geef aan de vogeltjes of eet zelf op.
- Snijd de rest van de peperkoek in stukjes en voeg bij de broodstukjes in de kom.
- Roer zo nu en dan door de melk totdat alle suiker is opgelost.
- Voeg de droge rozijnen toe.
- Als de suiker in de melk is opgelost, giet je de zoete melk in de kom met het brood.
- Neem een aardappelstamper en probeer hiermee het brood tot een papje te mengen, voorzichtig zonder al te veel te spatten.
- Meng het kaneel en het zeezout door de puddingbloem en voeg bij het broodpapje,
- voeg de eieren toe en
- meng met een garde voorzichtig onder het papje. Klop tot alle klonters uit de bloem zijn .
- Doe het beslag in een ingevette rechthoekige broodvorm, een ingevette springvorm of een siliconenvorm (deze laatste niet invetten en vermits deze elastisch is, kan je er het gebak makkelijk uithalen).
- Zet de broodpudding 1 uur in de oven van 180 graden. Haal uit de oven, laat afkoelen en haal uit de vorm. De broodpudding is na het bakken nog ietwat nat in’t midden. Serveer met een tas koffie en een bolletje vanilleijs.
7. Broodpudding met banketbakkersroom
Dit is de ietwat “moeilijkere” variant van Piet’s makkelijker recept hierboven, dus voor de ervaren keukenpiet die toch wel eens de lekkerste broodpudding wil proeven!
Brood fijnstampen of je brood herkenbaar behouden? Wat verkies jij? Voor een ietwat luchtiger gebak, ga je je brood niet fijnstampen en sluit je eindresultaat het dichtst aan bij wentelteefjes. Ga je zoals in het eerste recept van Jeroen alles tot een samenhangend beslag mengen, dan is je eindresultaat eerder een compacte pudding… Voor wie zich afvraagt, hoe dit gebak aan zijn naam komt :-)
Smakelijk!

7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
Ingrediënten
- echte boter om de vuurvaste schotel in te vetten
- een extra vuurvaste schotel of diepe bakplaat om een warmwaterbad te maken 3 tot 5 cm breder aan alle kanten dan de vuurvaste schotel
- minstens een half tot 3/4de rozijnenbrood of briochebrood of minstens 400 gram Frans stokbrood ciabatta... hoe beter de broodresten waarmee je vertrekt, hoe beter het eindresultaat
- 7 eierdooiers op kamertemperatuur
- 1/2 de vanillestokje of zaadjes van het ganse stokje
- 375 ml volle melk
- 375 ml crème fraîche
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel zout
- extra rozijnen indien geen rozijnenbrood werd gebruikt 75 tot 100 gram: naar believen, lust je geen rozijnen, dan kan je ook appelstukjes door het beslag mengen
- 1/2 tas rozijnen optioneel
- indien gewenst: roomijs of de overschot van de slagroom voor bij het serveren
Bereiding
- Snijd het brood in dobbelstenen van 2 tot 3 cm.
- Beboter een vuurvaste ovenschotel.
- Doe de broodstukjes in de vuurvaste schotel en duw dan het brood zo goed mogelijk aan. Laat zo staan.
- Doe de eierdooiers in een middelgrote (metalen) kom en klop goed en zeer luchtig op (het volume moet flink toenemen).
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap er met een aardappelmesje de zaadjes uit 1 van de 2 peulen en doe in een sauspan. Giet er de melk en de room bij.
- Verwarm de "vanilleroom" op een laag vuur tot heet maar nog net niet kokend (je zal stoom zien opstijgen en luchtbelletjes zien vormen aan de rand van het sauspannetje. Heb je een thermometer: warm dan op tot 75
- graden).
- Haal dan de pan van het vuur en roer er de kaneel en het zout door.
- Het is nu de bedoeling de room voorzichtig bij de eierdooiers te voegen. Doe 2 eetlepels hete room bij de dooiers en roer snel om met de garde. Herhaal dit nog een 3tal keren.
- Giet er dan voorzichtig de rest van de hete room bij onder voortdurend kloppen. Niet te snel alles erbij gieten, je wil geen roereieren maken.
- Schep er een halve tas uit en zet apart. Giet de rest over het brood in de ovenschotel. Schud de schotel zachtjes zodat al het brood onder de banketbakkersroom komt te liggen, roer indien nodig wat om zodat al het brood
- de room kan opzuigen.
- Laat het geheel 3 uur rusten en roer het brood zo nu en dan om: hoe meer pudding in het brood, hoe lekkerder de broodpudding - uiteraard!
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Voeg indien gewenst meer rozijnen toe aan de pudding en giet er de rest van de banketbakkersroom over.
- Zet de vuurvaste schotel in een grotere schotel (minstens 3 tot 5 cm breder aan alle kanten) die je vult met water (niet hoger dan half de hoogte van de vuurvaste puddingschotel).
- Laat ongeveer 1 uur bakken in de oven. De pudding is klaar als de bovenkant gezwollen maar stevig aanvoelt.
- Wil je een krokante bovenlaag, neem de puddingschotel dan uit het warmwater bad en zet een 3 tot 4 tal minuten onder de gril.
- Laat de broodpudding afkoelen tot kamertemperatuur en serveer met ijsroom of wat extra opgeklopte slagroom.
- Heb jij nog een ander recept om broodpudding te maken? Deel het met iedereen in een reactie, zodat we van elkaar zullen leren! Dankuwel!
Bonus recept: bodding met appel en blauwe bessen
En jij: hoe maak jij broodpudding?
Dank voor alle reacties :-) Wie heeft er nog een leuke variatie?
@Melina:
Waarom was je broodpudding niet sappig vraag je? 3 mogelijke redenen maar de voornaamste:
De recepten voor broodpuddig zijn "niet exact" wegens "oud brood" kan zo verschillend zijn. Bijvoorbeeld:
In het kort waarom je gebak minder sappig kan zijn:
Makkelijke oplossingen:
Laat je weten hoe dat werkt voor jou Melina?
lekker
Ik heb broodpudding gemaak maar die was niet zo sappig. Aan wat zou dat kunnen liggen?
Als in het recept 500 ml volle melk vermeld wordt en je werkt met heel droog brood, gebruik dan gerust de helft meer (warme) melk, dus 750 ml. Vergeet je brood niet te weken in de gesuikerde warme melk. Een uur weken is prima. Het mag ook langer. Succes!
Mijnmoeder maakte dit vroeger ook !! Heerlijk ,ik ga het zeker maken
Laat het smaken Helena, welke van de 7 recepten ga je maken?
morgen maken hoop dat het zal smaken!!