Geniet van je heerlijk makkelijke stoofpot met rundsstoofvlees: boeuf bourguignon van Jamie Oliver.
Maar…
Heb je het ongelooflijk lekkere recept van Jeroen Meus al geproefd?
Wat klinkt beter dan stoofvlees met rode wijn?
Bœuf bourguignon!
Wat vrij vertaalt naar: rundsstoofvlees uit Bourgondië. Het stoofvlees werd klassiek gestoofd in een mengsel van bouillon en rode, Bourgondische wijn. Voor extra smaakmakers wordt gekozen uit knoflookteentjes, ui en kruidentuiltje.
Net voor het einde van de stooftijd worden klassiek ook nog zilveruien en champignons toegevoegd.
Was het stoofvlees niet genoeg doorregen met vet, dan werd het stoofvlees gelardeerd met spek.
Hoe maakt Jeroen Meus Boeuf Bourguignon?
Lekker Vlaams uiteraard :-) Met gebakken aardappels en witloof van bij Ons.
Je begint gisteren… met het rundsvlees te marineren in rode wijn! Jeroen kiest voor stoofvlees van de nek van het rund en marineert 800 gram in:
- 1 fles rode Bourgogne (kies een droge, rode wijn die je lekker vindt. Proeven dus!)
- 1 fijn gesneden ui
- 1 fijn gesneden wortel
- enkele fijngesneden stengels soepselder
- enkele knoflookteentjes
- deze keer een uitgebreid kruidentuiltje, wegens rundsvlees kan altijd wat extra smaken gebruiken: enkele jeneverbessen, zwarte peperbolletjes, kruidnagel, tijm en laurier.
De volgende dag zeeft Jeroen het rundsstoofvlees en de groenten uit de marinade en haalt het vlees uit de groenten. Tijd om te gaan koken:
Smelt een flinke klont hoeveboter in een vuurvaste stoofpot met deksel (dus een pot met deksel die in de oven kan).
- Snijd 2 dikke stukken gerookt spek in stukjes en laat bakken.
- Voeg dan de stukken uitgelekt vlees toe en bak langs alle kanten aan.
- Snijd 250 gram witte champignons in 4 en voeg toe.
- Vis de jeneverbessen, kruidnagel en andere kruiden uit de uitgelekte groenten en gooi weg. Doe er de uitgelekte groenten bij het vlees en roer goed om.
- Saingeer of bebloem met 3 eetlepels tarwebloem: hoe meer bloem, hoe dikker de saus straks.
- Roer weer goed om.
- Overgiet dan met de gezeefde marinade. Kruid met wat peper en zout. Deksel op de pot en breng aan de kook. Ondertussen je oven voorverwarmen op 160 graden.
Zet dan je stoofvlees in de oven en laat 1 tot 2 uur garen.
Je merkt het: geen uitjes, geen sjalotten in Jeroen’s stoofpotje. Verder geserveerd met gestoofd witloof en gebakken aardappelen.
Grootste verschil met het stoofvlees van Jamie Oliver? Jeroen laat het rundsvlees eerst een nacht marineren in de rode wijn!
Zin in Lekker stoofpotje rundvlees met rode wijn? Boeuf Bourguignon van Jamie Oliver is hem!
Ingrediënten
- 4 eetlepels koolzaadolie of arachide olie
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1 kg stoofvlees van het rund in stukken van 5cm gesneden
- 14 geschilde sjalotten
- 200 gram gerookt spek in blokjes gesneden
- 200 gram bruine champignons in 4 gesneden
- 1 grote wortel geschild en in blokjes gesneden
- 3 teentjes knoflook gepeld en fijngehakt
- 1 eetlepel fijngehakte tijmblaadjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels bloem
- 1 fles rode bordeaux of bourgogne
- 300 ml runderbouillon
- 2 eetlepels gehakte platte peterselie
- 2 laurierblaadjes
- schil van 1 sinaasappel
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 150 ° C, gasstand 2.
- Verhit een grote ovenvaste braadpan op een matig vuur en voeg er de olie aan toe.
- Kruid het rundsstoofvlees met peper en zout en bak goudbruin (ongeveer 3 minuten), draai om en bak de andere kant. Braad het vlees in ongeveer 3 keer als de pan niet echt heel groot is en zet het vlees apart.
- In dezelfde pan voeg je nu de sjalotten, het spek, de champignons, stukjes wortel, knoflook en fijngehakte tijm toe en bak alles lichtbruin aan.
- Voeg dan de tomatenpuree en de bloem toe en bak gedurende 2 minuten, onder voortdurend roeren.
- Voeg het stoofvlees en het eventueel vrijgekomen vleesnat toe en roer zorgvuldig in het sjalotten mengsel. Giet er de wijn en de bouillon over en voeg peterselie, laurier en sinaasappelschil toe. Breng aan de kook.
- Zet een deksel op de pan en plaats in de oven voor 2 en half of 3 uur.
- Proef en voeg indien nodig meer peper en zout toe.
- Bestrooi de boeuf bourguignon van Jamie Oliver met vers gehakte peterselie of takjes tijm en bijvoorbeeld knolselderpuree.
Henny Pijls-Schlösser zegt
Een heerlijk simpel te maken winterse stoofschotel met een zeer subtiel en verrassend smaakpalet, heerlijk met haricots verts en knolselderiepuree met platte peterselie. Glas goede volle rode wijn er bij, wat wil je nog meer….