Leer hoe je snel een lekkere entrecote kan bakken, geserveerd met bijvoorbeeld waterkers, rucola, honingvinaigrette en Parmezaanse kaas: om van te smullen.
Heel gemakkelijk, weinig werk, volop smaak, klaar in 15 minuten: Italiaanse tagliata of gebakken entrecote geserveerd met salade. Gebruik een gewone inox kleefpan zodanig dat je mooie, bruine aanbaksels hebt en je kan de entrecote ook grillen (op of onder een grill of op een grillpan).
Zorg ervoor dat de entrecote bleu-chaud of rauw maar warm van binnen gebakken wordt. Om dit te bekomen leg je het vlees niet vanuit de ijskast rechtstreeks in de pan of op de gril, maar laat je de steak eerst op kamertemperatuur komen.
Entrecote gerecht ingrediënten
- 1 mooie, dik gesneden entrecote
- peper en zout
- boter en olijfolie
Voor de salade:
- raketsla
- waterkers
- bieslook
- peterselie
Voor de saladedressing:
- 1 soeplepel honing
- 2 soeplepels witte balsamicoazijn
- een 10 tal soeplepels olijfolie
- peper en zout
Voor de garnering:
- grof zeezout
- zelf geraspte parmezaanschilfers
Hoe een entrecote lauw warm bakken, iets minder dan saignant
- Doe een beetje olijfolie en boter in een kleefpan en laat de pan goed warm worden. Gebruik je een grillpan, zorg er dan voor dat je de ribben van de pan wat invet, zonder de gleufjes tussen de ribben met olie te vullen: als de olie even hoog staat als de grillribben, dan ben je gewoon in de pan aan het bakken.
- Net voor het bakken kruid je het vlees zeer goed langs beide kanten met flink wat peper en zout.
- Doe het vlees in de pan en regel het vuur wat lager. Als de boter begint aan te bakken voeg je meer boter toe zodat de boter kan afkoelen. Laat 1 kant mooi bruin aanbakken zonder te verbranden (een 2 tot 4 minuten), draai het vlees om en laat de andere kant ook 3 tot 4 minuten bakken. Vraag uw slager om raad om de juiste kooktijd voor de gewenste cuisson of gaarheid. Let steeds op de temperatuur van de pan, luister en kijk.
- Haal het vlees uit de pan, leg op een bord en bedek met aluminiumfolie zodat het warme bloed in het vlees blijft circuleren zonder dat de entrecote verder gaart. Laat het vlees 5 tot 8 minuten rusten.
- Maak ondertussen een vinaigrette op basis van witte balsamico azijn, honing en olijfolie: doe de honing en de azijn in een kom, meng met een garde door elkaar en meng er dan traagjes onder voortdurend kloppen de olijfolie door. Kruid met peper en zout en klop even verder.
- Schik wat waterkers en raketsla op een bord, sprenkel er de vinaigrette over en rond alsook wat peper.
- Snijd de entrecote in vingerdikke sneden en schik op het bord. Garneer met een beetje grof zout en Parmezaan schilfers
Een reactie achterlaten