• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Ribbetjes

Maak deze makkelijke ribbetjes gewoon in 1 pan - dus weinig afwas - met een minimum aan ingrediënten - dus goedkoop - alsof ze gemarineerd uit een oven komen.

U bent hier: OnsKookboek.be>>Vlees Gerechten>>Ribbetjes

Laat een Reactie achter

Maak deze makkelijke ribbetjes gewoon in 1 pan – dus weinig afwas – met een minimum aan ingrediënten – dus goedkoop – alsof ze gemarineerd uit een oven komen.

We inspireren ons op gemarineerde ribbetjes in de oven, maar baseren ons op de basisbereiding om stoofvlees te maken:

  • Was het vlees met lauw water af (dat is dezer dagen in Maleisië het water dat gewoon flink warm uit de leiding loopt: de hittegolf is ongehoord warm) en dep droog met een propere doek
  • Neem een (liefst gietijzeren met glazen deksel zodat je ziet in hoeverre je nog vocht in je pan hebt) stoofpan en laat en hoeveboter goed in bruinen.
  • Bruin hierin het vlees aan alle kanten aan.
  • Voeg de kruiding toe.
  • Stoofvlees op grootmoeders wijze
    Zo maak je echt stoofvlees met bier!
    Generaties lang het meest beproefde stoofvlees recept van Vlaanderen: lekker, makkelijk en goedkoop!
    Voeg naargelang het soort vlees en bereiding water of bouillon of wijn of bier toe (of…voor onderstaande ribbetjes voegen we een lekker marinadesausje toe, zonder dat we de varkensribben effectief vooraf gaan marineren): giet het water of de bouillon of de wijn of het bier of de saus wel rondom het vlees en niet op het vlees (of kook vooraf het vocht dat je gaat toevoegen).
  • Zet een deksel op de stoofpan, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat garen.
  • Indien gewenst kan je het vocht ontvetten, het vlees eruit nemen en het kookvocht verder binden.

Spareribs marinade maken

Ribbetjes

Marinades voor varkensribben op de BBQ of in de oven, vind je over het ganse Internet verspreid. Wat meestal terugkomt zijn:

  • tomatenketchup,
  • Worcestershire saus,
  • suiker (om het vlees beter te karameliseren: weet wel dat tomatenketchup al voor 1/4de uit suiker bestaat) en
  • een zuur zodat het vlees malser wordt.(Wil je iets nieuws proberen, marineer dan de varkensribbetjes eens in een marinade met kiwi!)

Om het recept voor ieder toegankelijk te maken gebruiken we vandaag geen oven (niet iedereen heeft een oven in huis, en een elektrische oven aansteken om 300 gram vlees te bereiden voor 2 personen, is ook niet echt efficient omspringen met energie).

Bovendien laten we het vlees onmiddellijk garen in de zeer smaakvolle marinade, waardoor je dus onmiddellijk aan de slag kan zonder eerst de spareribs enkele uren te laten marineren.

Onderstaande marinade maken doe je met een minimum aan ingrediënten, dus kies je ingrediënten zo smaakvol mogelijk voor een zo lekker mogelijk eindresultaat:

  • Zoet: kies voor donkere suiker: niet donker gekleurd vanwege een kleurstof zoals karamel, maar echt donker: de kleur van niet geraffineerde suiker zoals molassesuiker of palmsuiker (Gula melaka: let ook hier op dat je echte palmsuiker koopt die niet aangelengd is met gewone, geraffineerde suiker)
  • Zuur: kies voor smaakvolle azijn: geen witte azijn van de Blauwe Hand, maar bijvoorbeeld een echte balsamico azijn of ciderazijn of de allerbeste Worcestershire saus. Uiteraard kies je ook voor een goede mosterd, want ook die bestaat voor een groot deel uit azijn.
  • Vers: kies een zo rijp mogelijke tomaat: zijn de tomaten uit de winkel eerder oranje wanneer je ze koopt, bewaar ze dan steeds gewoon uit de ijskast, zodat de tomaten mooi zullen na-rijpen in je huis.

Heb je meer tijd, dan kan je eerst een ajuin aanstoven met wat knoflook, om er dan de marinade bij te gieten, zodat je het gebruinde vlees in deze saus laat gaar sudderen. Makkelijk en 2 extra smaken, maar wel een extra pan afwas en een beetje meer tijd. Maar wie een uurtje vlees wil stoven, die heeft meestal ook wel een extra kwartiertje om ajuin lekker aan te stoven.

Smakelijk!

Ribbetjes

http://www.OnsKookboek.be
Maak deze makkelijke ribbetjes gewoon in 1 pan - dus weinig afwas - met een minimum aan ingrediënten - dus goedkoop - alsof ze gemarineerd uit een oven komen.
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 10 mins
Kook Tijd 1 hr 15 mins
Totaal 1 hr 25 mins
Gerecht Stoofvlees
Keuken Amerikaanse keuken
Servings 2

Ingrediënten

  • ongeveer 300 gram ribbetjes vraag je slager om raad hoeveel varkensribbetjes per persoon je best rekent: sommige varkensribben worden met veel meer vlees verkocht dan andere
  • arachideolie dus vetstof om te bakken

Voor de vleeskruiden

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel rotszout
  • 1/2 theelepel oregano
  • snuifje zwarte peper
  • 2 keer schudden met het potje komijnpoeder

Voor de "marinade":

  • 1 verse rijpe tomaat, zonder de zaadjes
  • 4 tal theelepels tomatenketchup
  • 1 theelepel lekkere donkerbruine suiker
  • 1 1/2 theelepel balsamico azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel sojasaus

Bereiding
 

  • Makkelijker kan bijna niet: gewoon alle vleeskruiden in een klein schaaltje door elkaar mengen.
  • De ribbetjes afspoelen met lauw water, volledig droog deppen met een doek en de vleeskruiden goed in de ribbetjes wrijven.
  • Warm de arachideolie goed op in een brede pan en bruin er de ribbetjes in aan: eerst aan 1 kant, geduldig wachten tot die kant is gebruind en zo de 4 andere kanten bruinen (of 3 moest de 4de kant het been zijn).
  • Neem een blender, doe er alle marinade ingrediënten in en mix. Ruik of proef: indien de geur en smaak je bevallen, giet je de "marinade" rondom het vlees in de pan.
  • Breng op een hoog vuur aan de kook en laat een minuutje of 2 dampen.
  • Zet dan het deksel op de pan, draai het vuur lager en laat het vlees garen. Let erop dat de marinade niet droog kookt. Ikzelf neem hiervoor mijn grootste vuur dat ik op de kleinste vlam zet: na een uurtje is de saus normaal gezien bijna droog gekookt, dus zo nu en dan een oogje in het zeil houden.
  • Na een half uurtje keer je de ribbetjes om en laat verder sudderen. Schud daarna zo nu en dan met de pan en zorg ervoor dat de pan dus niet droog kookt.
  • Zijn de ribbetjes gaar maar is de saus te dun, laat de "marinade" dan zonder deksel wat uitkoken.
Keyword Marinade, Oven, Pan, Varken
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: Vlees Gerechten

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • (geen titel)
  • 3x Churros met Chocoladesaus – Lekker zoete hap uit Spanje
  • Eiersalade: makkelijker dan Jeroen Meus
  • Kersenconfituur én Rabarber confituur: de LEKKERSTE confituren die je makkelijk zal maken
  • 3x Lekkere knolseldersoep soep – Je maakt ze makkelijk zo
  • 3x lamsburger, hamburger of kalfsburger – welke verkies jij?
  • Hoe kalfsgebraad in de pan klaarmaken – Met lekkere saus!

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ’n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2022 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!