Maak deze makkelijke ribbetjes gewoon in 1 pan - dus weinig afwas - met een minimum aan ingrediënten - dus goedkoop - alsof ze gemarineerd uit een oven komen.
Maak deze makkelijke ribbetjes gewoon in 1 pan – dus weinig afwas – met een minimum aan ingrediënten – dus goedkoop – alsof ze gemarineerd uit een oven komen.
We inspireren ons op gemarineerde ribbetjes in de oven, maar baseren ons op de basisbereiding om stoofvlees te maken:
Was het vlees met lauw water af (dat is dezer dagen in Maleisië het water dat gewoon flink warm uit de leiding loopt: de hittegolf is ongehoord warm) en dep droog met een propere doek
Neem een (liefst gietijzeren met glazen deksel zodat je ziet in hoeverre je nog vocht in je pan hebt) stoofpan en laat en hoeveboter goed in bruinen.
Bruin hierin het vlees aan alle kanten aan.
Voeg de kruiding toe.
Zo maak je echt stoofvlees met bier! Generaties lang het meest beproefde stoofvlees recept van Vlaanderen: lekker, makkelijk en goedkoop!Voeg naargelang het soort vlees en bereiding water of bouillon of wijn of bier toe (of…voor onderstaande ribbetjes voegen we een lekker marinadesausje toe, zonder dat we de varkensribben effectief vooraf gaan marineren): giet het water of de bouillon of de wijn of het bier of de saus wel rondom het vlees en niet op het vlees (of kook vooraf het vocht dat je gaat toevoegen).
Zet een deksel op de stoofpan, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat garen.
Indien gewenst kan je het vocht ontvetten, het vlees eruit nemen en het kookvocht verder binden.
Spareribs marinade maken
Marinades voor varkensribben op de BBQ of in de oven, vind je over het ganse Internet verspreid. Wat meestal terugkomt zijn:
tomatenketchup,
Worcestershire saus,
suiker (om het vlees beter te karameliseren: weet wel dat tomatenketchup al voor 1/4de uit suiker bestaat) en
een zuur zodat het vlees malser wordt.(Wil je iets nieuws proberen, marineer dan de varkensribbetjes eens in een marinade met kiwi!)
Om het recept voor ieder toegankelijk te maken gebruiken we vandaag geen oven (niet iedereen heeft een oven in huis, en een elektrische oven aansteken om 300 gram vlees te bereiden voor 2 personen, is ook niet echt efficient omspringen met energie).
Bovendien laten we het vlees onmiddellijk garen in de zeer smaakvolle marinade, waardoor je dus onmiddellijk aan de slag kan zonder eerst de spareribs enkele uren te laten marineren.
Onderstaande marinade maken doe je met een minimum aan ingrediënten, dus kies je ingrediënten zo smaakvol mogelijk voor een zo lekker mogelijk eindresultaat:
Zoet: kies voor donkere suiker: niet donker gekleurd vanwege een kleurstof zoals karamel, maar echt donker: de kleur van niet geraffineerde suiker zoals molassesuiker of palmsuiker (Gula melaka: let ook hier op dat je echte palmsuiker koopt die niet aangelengd is met gewone, geraffineerde suiker)
Zuur: kies voor smaakvolle azijn: geen witte azijn van de Blauwe Hand, maar bijvoorbeeld een echte balsamico azijn of ciderazijn of de allerbeste Worcestershire saus. Uiteraard kies je ook voor een goede mosterd, want ook die bestaat voor een groot deel uit azijn.
Vers: kies een zo rijp mogelijke tomaat: zijn de tomaten uit de winkel eerder oranje wanneer je ze koopt, bewaar ze dan steeds gewoon uit de ijskast, zodat de tomaten mooi zullen na-rijpen in je huis.
Heb je meer tijd, dan kan je eerst een ajuin aanstoven met wat knoflook, om er dan de marinade bij te gieten, zodat je het gebruinde vlees in deze saus laat gaar sudderen. Makkelijk en 2 extra smaken, maar wel een extra pan afwas en een beetje meer tijd. Maar wie een uurtje vlees wil stoven, die heeft meestal ook wel een extra kwartiertje om ajuin lekker aan te stoven.
Smakelijk!
Ribbetjes
http://www.OnsKookboek.be
Maak deze makkelijke ribbetjes gewoon in 1 pan - dus weinig afwas - met een minimum aan ingrediënten - dus goedkoop - alsof ze gemarineerd uit een oven komen.
ongeveer 300 gram ribbetjesvraag je slager om raad hoeveel varkensribbetjes per persoon je best rekent: sommige varkensribben worden met veel meer vlees verkocht dan andere
arachideoliedus vetstof om te bakken
Voor de vleeskruiden
1theelepel paprikapoeder
1/2theelepel rotszout
1/2theelepel oregano
snuifje zwarte peper
2keer schudden met het potje komijnpoeder
Voor de "marinade":
1verserijpe tomaat, zonder de zaadjes
4tal theelepels tomatenketchup
1theelepel lekkeredonkerbruine suiker
1 1/2theelepel balsamico azijn
1theelepel mosterd
1theelepel sojasaus
Bereiding
Makkelijker kan bijna niet: gewoon alle vleeskruiden in een klein schaaltje door elkaar mengen.
De ribbetjes afspoelen met lauw water, volledig droog deppen met een doek en de vleeskruiden goed in de ribbetjes wrijven.
Warm de arachideolie goed op in een brede pan en bruin er de ribbetjes in aan: eerst aan 1 kant, geduldig wachten tot die kant is gebruind en zo de 4 andere kanten bruinen (of 3 moest de 4de kant het been zijn).
Neem een blender, doe er alle marinade ingrediënten in en mix. Ruik of proef: indien de geur en smaak je bevallen, giet je de "marinade" rondom het vlees in de pan.
Breng op een hoog vuur aan de kook en laat een minuutje of 2 dampen.
Zet dan het deksel op de pan, draai het vuur lager en laat het vlees garen. Let erop dat de marinade niet droog kookt. Ikzelf neem hiervoor mijn grootste vuur dat ik op de kleinste vlam zet: na een uurtje is de saus normaal gezien bijna droog gekookt, dus zo nu en dan een oogje in het zeil houden.
Na een half uurtje keer je de ribbetjes om en laat verder sudderen. Schud daarna zo nu en dan met de pan en zorg ervoor dat de pan dus niet droog kookt.
Zijn de ribbetjes gaar maar is de saus te dun, laat de "marinade" dan zonder deksel wat uitkoken.
Een reactie achterlaten