Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Hier is je Lekkerste Stoofvlees op grootmoeders wijze

November 11, 2018 door Moeder

Je winter klassieker onder de Belgische recepten: stoofvlees op grootmoeders wijze.

Tips hoe lekker én boterzacht vlees kopen.

Hoe stoofvlees maken zonder bier.

En extra lijst van 17 bieren, zodat je gegarandeerd een stoofpotje zal maken, dat je nog nooit geproefd zal hebben.

Stoofvlees op grootmoeders wijze

Grootmoeders stoofvlees tips

Welk vlees kopen?

  • gebruik tussenrib, nootstuk, bilstuk, schouderstuk of borststuk van het rund
  • Van het kalf vraag je naar borst, halsstuk of schouder
  • Van het varken gebruik je borst of platte ribben
  • Van het schaap gebruik je borst, schouderstuk of platte ribben

Welk bier kopen?

  • Stoofvlees Jeroen Meus

    Kies 1 van deze 17 bieren om het lekkerste stoofvlees van Jeroen Meus te maken. Met Vlaamse ingrediënten die je waarschijnlijk nog niet kent, zodat je klassiek Vlaams stoofvlees zal serveren, liefst met frieten.

    gebruik een niet bitter, hoparm bier: een zure geuze is ideaal omdat het zuur het gaar worden bevordert, Chimay was grootmoeder’s favoriet, Rodenbach werd ook wel eens gebruikt

Hoe goedkoper stoofvlees maken zonder bier?

  • meer oud wit brood en minder bloem werd gebruikt zodat niets verloren ging zo tijdens de oorlog, niets belet je om beide kanten van het brood rijkelijk met mosterd in te smeren
  • voor stoverij zonder bier, kies je best varkensvlees. het is bovendien reeds op een uurtje gaar, dus energiebewust, dus goedkoper!. Vervang de suiker bijvoorbeeld eens met tomatenpuree. En voeg indien gewenst wat appelazijn toe. Vervang brood met peperkoek.

Stoofvlees recepten zijn ideaal als de dagen koud, donker en vochtig zijn en alles wat je echt wil doen is wegkruipen met een lekkere grote stoofpot.

Grootmoeders stoofvlees recept zonder bier

  1. Goulash Piet Huysentruyt

    Heerlijk met frietjes en pasta: zeer makkelijk Hongaars stoofvlees (goulash) van SOS Piet Huysentruyt: uiteraard zonder bier.

    500 gram vlees wassen en goed afdrogen. Kruiden met peper en zout.

  2. 40 gram hoeveboter goed alten bruinen in een brede, gietijzeren stoofpot (type Le Creuset).
  3. Laat het vlees goed bruinen langs alle kanten.
  4. Voeg 1 ui toe en laat mee aanstoven.
  5. Kruid met laurier en tijm.
  6. Giet wat water naast het vlees, zet het deksel op de pot en laat gaar pruttelen (anderhalf tot 2 uur).
  7. Haal dan het vlees uit de stoofpot, bind het kookvocht met aardappelbloem en breng verder op smaak met enkele eetlepels dragonazijn.

Grootmoeders Vlaams stoofvlees recept met bier

5.0 from 4 reviews
Hier is je Lekkerste Stoofvlees op grootmoeders wijze
 
Bewaar Print
Werktijd
10 min
Kooktijd
120 min
Totaal
2 h 10 min
 
Je winter klassieker onder de Belgische recepten: stoofvlees op grootmoeders wijze. Tips hoe lekker én boterzacht vlees kopen, welk bier, hoe maken zonder bier.
Website: https://www.onskookboek.be
Soort recept: Stoverij, Stoofpot
Cuisine: Klassiek
Voor hoeveel personen: 8
Ingredienten
  • 1.75 kg rundsstoofvlees in stukjes van 2.5 cm gesneden
  • 4 eetlepels boter of spekvet
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 middelgrote witte uien in plakjes van een halve centimeter gesneden
  • 3 eetlepels bloem
  • anderhalve liter runderbouillon
  • 1 flesje bier van 333 ml
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel mosterd gesmeerd op 1 snede brood
  • 1 eetlepel bruine suiker
Bereiding
Zet grootmoeder aan het werk of maak het stoofvlees zelf op volgende wijze:
  1. Dep het rundvlees droog met keukenpapier en bestrooi rijkelijk met zout en peper.
  2. Neem een pot met dikke bodem en verwarm hierin 2 eetlepels boter op een middelhoog vuur.
  3. Naargelang de grootte van je pot herhaal je wat volgt: bedek de bodem met stukken vlees en laat ze aan elke kant ongeveer 3 minuten bruinen zonder te roeren. Als het vlees gebruind is, haal je het uit de pot (leg apart op een bord) en begin je opnieuw met de rest van het vlees.
  4. Voeg 2 eetlepels boter toe, zet het vuur lager en voeg de uien toe met ½ theelepel zout. Laat een 15 tal minuten bruinen.
  5. Voeg de bloem toe en roer tot de uien gelijkmatig bedekt zijn en de bloem lichtbruin kleurt in ongeveer 2 minuten.
  6. Roer de bouillon in de pot, schraap het aanbaksel op de bodem los en voeg bier, tijm, laurier en het gebruinde vlees met de vrijgekomen jus toe. Zet het vuur hoger en breng aan de kook.
  7. Zet het vuur lager, leg de boterham(men) met mosterd (mosterdkant naar omlaag) op het vlees, doe een deksel half over de pot en laat 2 tot 3 uur sudderen tot het stoofvlees met een vork gevoeld gaar is. Langer sudderen
  8. kan ook als je de saus dikker wil. Roer zo nu en dan over de bodem, om te voorkomen dat er iets aan de bodem begint te plakken. Zonder deksel op de pot voor een dikkere saus, maar wel opletten dat de pot niet droogkookt.
  9. Een half uur voor het einde van de kooktijd (na anderhalf uur sudderen) proef je en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. (Voeg eventueel wat suiker toe). Laat verder sudderen.
  10. Verwijder de tijm en laurier en serveer stoofvlees op grootmoeders wijze met gekookte aardappelen, pasta of lekkere frieten met mayonnaise. Serveer natuurlijk met een extra flesje bier op tafel.
3.4.3177
 

Share and Enjoy !

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Comments

  1. Th.Savelkouls says

    January 15, 2020 at 2:22 am

    Ik zou graag een kooksite vinden met alleen maar hobbykoks niet Piet Huysentruyt of Jeroen Meus die mensen zijn goed en hebben hun sporen wel verdient.
    Als ik iets van de grote heren wil hebben ga ik naar hun site.
    Maar dat zoek ik niet met alle respect, dingen van ons grootmoeder en zo dat is boeiend en mooi om te maken

    Reply
    • Ons Kookboek says

      January 23, 2020 at 3:08 pm

      Bij Piet hoor je dikwijls: deze soep maakte mijn moeder of dit gerecht maakte mijn vader… Dus Piet is meer alledaags dan je zou denken hoor 🙂

      Maar we horen je! En je mag bij deze altijd je recepten met foto sturen!

      Waarvoor dank op voorhand.

      Reply
  2. Ivo says

    November 12, 2018 at 6:21 pm

    Lijkt me lekker, ga ik eens uittesten.

    Reply
    • Ons Kookboek says

      November 14, 2018 at 3:22 pm

      Smakelijk Ivo!

      Reply

Leave a Reply to Ons Kookboek Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AFVALLEN in 2021?

Tijdelijke aanbieding...KLIK HIER!

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke herfstkost!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
  • Konijn klaarmaken
  • Spruitjes koken
  • Witloof stoven
  • Speculaas cookies
  • Ontbijt Sandra Bekkari

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Granola Sandra Bekkari
  • Broccoli stomen
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2021 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.OkLees meer