Wil je lekker genieten van mals varkensvlees? Maak dan dit makkelijk recept voor varkenshaasje met mosterdsaus.
Varkenshaasje wordt meestal als culinair hoogstandje geserveerd in restaurants, maar smaakt klassiek toch nog het lekkerst gewoon geserveerd met mosterdpickels.
Varkenshaasje is niet zomaar een spier, maar wel de meest malse spier van het varken, uit de rug gesneden. Het loopt dun uit in een punt waardoor het stuk vlees nooit even dik is. De punt plooi je best naar binnen en bind je op met een touwtje, zodat het stuk vlees wel overal even dik is en op die manier overal gelijkmatig gaart. Doe je dit niet, dan is de punt al droog als de andere zijde net gaar is.
Lees hier verder voor meer lekkere en makkelijke mosterdsaus recepten.
Varkenshaasje recept
- 2 varkenshaasjes van 350 gram elk
- 1 groot ei
- 1 volle eetlepel grove mosterd (graanmosterd)
- 1 volle eetlepel Dijon mosterd
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 1 handvol verse krulpeterselie
- 4 opgehoopte eetlepels paneermeel (uit een pakje)
- zout en versgemalen zwarte peper
Voor een makkelijke mosterdsaus:
- 1 eetlepel grove mosterd (graanmosterd)
- 1 eetlepel Dijon mosterd
- 1 eetlepel crème fraîche
- 10 gram boter
- 1 middelgrote, fijngesneden ui
- 300 ml droge witte wijn
Varkenshaasje met mosterdsaus klaarmaken
Oven voorverwarmen op 190° C, en een bakplaat invetten die een beetje groter is dan de varkenshaasjes.
- Snijd het overtollige vet en pezen van het vlees en laat op kamertemperatuur komen.
- Klop in een kommetje het ei met de 2 soorten mosterd en giet in een schaal of bord van minimum 2.5 cm hoog en net zo groot als de stukken vlees (om het vlees in te paneren).
- Hak de peterselie en de knoflook fijn, voeg het paneermeel toe, kruid met peper en zout, roer goed door elkaar en leg in een andere schaal van gelijke grootte.
- Rol de varkenshaasjes in het ei mengsel, totdat ze volledig bedekt zijn.
- Neem uit het eimengsel, laat wat uitdruipen en leg in het paneermeelmengsel. Draai de haasjes om totdat het vlees goed bedekt is met paneermeel en er bijna geen paneermeel meer in de schotel overblijft.
- Leg de varkenshaasjes in de ingevette bakplaat en rooster de filets in een voorverwarmde oven voor 30 minuten als u het vlees nog een beetje roze in het midden wil of 40 minuten als u de ganse filet van binnen gaar wil bakken (vraag uw slager om raad).
- Maak ondertussen de mosterdsaus: verwarm de boter in een klein sauspannetje op een middelhoog vuur en fruit er de ui in tot deze zacht en goudbruin wordt (10 minuten).
- Voeg de witte wijn toe, zet het vuur hoger en laat een 10 tal minuten inkoken.
- Voeg dan de crème fraîche en mosterdsoorten toe en laat 10 minuten verder sudderen op een zeer laag vuur.
- Haal de filets uit de oven en laat ze 10 minuten rusten alvorens de varkenshaasjes in schijfjes te snijden en serveer met de mosterdsaus.
Leave a Reply