• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Vlaamse stoverij

Leer hoe je zelf lekker stoofvlees kan maken, met tips voor de juiste keuze voor mals stoofvlees en een makkelijk recept voor Vlaamse stoverij.

Onskookboek.be » Vlees Gerechten » Vlaamse stoverij

Laat een Reactie achter

Leer hoe je zelf lekker stoofvlees kan maken, met tips voor de juiste keuze voor mals stoofvlees en een makkelijk recept voor Vlaamse stoverij.

Stoofvlees serveer je het liefst met frietjes en bier als er nog over is… Ook lekker bij rijst.

Wat smaak betreft heeft varkensvlees meer smaak dan rundsvlees. Daarom zal je in recepten met rundsstoofvlees dikwijls extra ingrediënten in de pot zien gaan (soepgroenten), waar je met varkensvlees al genoeg hebt aan het vlees (doe er nog mosterd, aardappelen, ajuin en brood bij, en je zal een lekker stoofgerecht overhouden met lekkere saus).

Algemene werkwijze

Om Vlaamse stoverij nog lekkerder te maken, volg je onderstaande kooktips:

  • Was het vlees met lauw water en droog met een zuivere doek.
  • Laat de boter of vet goed bruinen vooraleer het vlees toe te voegen.
  • Laat het stoverij vlees goed langs alle kanten bruinen.
  • Voeg dan pas de kruiden toe.
  • Giet het vocht (bouillon, bier, wijn…) naast het vlees in de stoofpot.
  • Deksel op de pot, – niet teveel water toevoegen want er zal bijna geen water ontsnappen tijdens het koken – en de stoverij op een laag vuur laten gaar sudderen, of deksel van de pot zodat het water kan verdampen en je een dikkere saus overhoudt
  • Ontvet het kookvocht indien gewenst.
  • Haal het stoofvlees uit de pot alvorens het kookvocht tot saus te binden (moest dat nog niet zo zijn dankzij de ingrediënten – brood – been – bloem).

Welk stuk vlees voor stoofvlees?

  • Rund: nootstuk, bilstuk, schouder, borst of tussenrib
  • Kalf: borst, hals, schouder
  • Varken: Borst en platte ribben
  • Schaap: borst, schouderstuk en platte ribben

Vlaamse Stoverij Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 3 eetlepels boter
  • 1 kg rundsstoofvlees in 2,5 cm kubusjes gesneden
  • 375 gram verse paddestoelen
  • 3 eetlepels bloem
  • 4 grote wortelen, gesneden zo groot als de stukken vlees
  • 4 aardappelen, gesneden zo groot als de stukken vlees
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 liter donker Belgisch bier (of tot alle ingrediënten goed onder staan)
  • 1 grote ui in stukjes gesneden
  • 3 eetlepels Dijon mosterd
  • 2 theelepels karwij zaad
  • zout naar smaak (1 tot 2 theelepels)
  • 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
  • 2 laurierbladen
  • verse rode pepers indien gewenst

Recept Vlaamse Stoverij

Vlaamse stoverij

  1. Laat in een grote pan de 2 eetlepels boter met 1 eetlepel olie bruinen.
  2. Voeg het rundvlees toe en laat aan alle kanten bruinen op middelmatig tot hoog vuur onder voortdurend roeren of tossen (een 5 tal minuten). Doe het stoofvlees in een stoofpot.
  3. Voeg indien nodig de rest van de boter toe aan de pan. Voeg de ui en champignons toe en roer dikwijls om tot de paddestoelen hun vocht afgeven (5 tot 7 minuten). Voeg de bloem toe en roer snel enkele seconden om en roerbak een extra minuut.
  4. Voeg nu langzaam het bier toe onder voortdurend roeren en laat een 3 tal minuten koken.
  5. Voeg het biermengsel bij de stoofpot.
  6. Voeg de aardappelen, wortelen, knoflook, mosterd, zout, peper, eventueel de hete rode pepers en karwijzaad toe, breng aan de kook en laat op een laag vuur verder sudderen tot het vlees gaar is (vraag uw slager om raad of proef na minimum 2 uur).
  7. Als het stoofvlees gaar is haal je het vlees uit de stoofpot.
  8. Neem de aardappelen uit de stoofpot, plet ze fijn en bindt hiermee de saus. Voeg extra bloem toe indien nodig en laat de stoverijsaus minimum 1 minuut koken.

Voeg het vlees terug bij de saus en serveer de Vlaamse stoverij met frietjes en eventueel nog bier als er over is.

Filed Under: Vlees Gerechten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!