Leer hoe je zelf lekker stoofvlees kan maken, met tips voor de juiste keuze voor mals stoofvlees en een makkelijk recept voor Vlaamse stoverij.
Stoofvlees serveer je het liefst met frietjes en bier als er nog over is… Ook lekker bij rijst.
Wat smaak betreft heeft varkensvlees meer smaak dan rundsvlees. Daarom zal je in recepten met rundsstoofvlees dikwijls extra ingrediënten in de pot zien gaan (soepgroenten), waar je met varkensvlees al genoeg hebt aan het vlees (doe er nog mosterd, aardappelen, ajuin en brood bij, en je zal een lekker stoofgerecht overhouden met lekkere saus).
Algemene werkwijze
Om Vlaamse stoverij nog lekkerder te maken, volg je onderstaande kooktips:
- Was het vlees met lauw water en droog met een zuivere doek.
- Laat de boter of vet goed bruinen vooraleer het vlees toe te voegen.
- Laat het stoverij vlees goed langs alle kanten bruinen.
- Voeg dan pas de kruiden toe.
- Giet het vocht (bouillon, bier, wijn…) naast het vlees in de stoofpot.
- Deksel op de pot, – niet teveel water toevoegen want er zal bijna geen water ontsnappen tijdens het koken – en de stoverij op een laag vuur laten gaar sudderen, of deksel van de pot zodat het water kan verdampen en je een dikkere saus overhoudt
- Ontvet het kookvocht indien gewenst.
- Haal het stoofvlees uit de pot alvorens het kookvocht tot saus te binden (moest dat nog niet zo zijn dankzij de ingrediënten – brood – been – bloem).
Welk stuk vlees voor stoofvlees?
- Rund: nootstuk, bilstuk, schouder, borst of tussenrib
- Kalf: borst, hals, schouder
- Varken: Borst en platte ribben
- Schaap: borst, schouderstuk en platte ribben
Vlaamse Stoverij Ingrediënten
- 1 eetlepel olie
- 3 eetlepels boter
- 1 kg rundsstoofvlees in 2,5 cm kubusjes gesneden
- 375 gram verse paddestoelen
- 3 eetlepels bloem
- 4 grote wortelen, gesneden zo groot als de stukken vlees
- 4 aardappelen, gesneden zo groot als de stukken vlees
- 3 teentjes knoflook
- 2 liter donker Belgisch bier (of tot alle ingrediënten goed onder staan)
- 1 grote ui in stukjes gesneden
- 3 eetlepels Dijon mosterd
- 2 theelepels karwij zaad
- zout naar smaak (1 tot 2 theelepels)
- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
- 2 laurierbladen
- verse rode pepers indien gewenst
Recept Vlaamse Stoverij
- Laat in een grote pan de 2 eetlepels boter met 1 eetlepel olie bruinen.
- Voeg het rundvlees toe en laat aan alle kanten bruinen op middelmatig tot hoog vuur onder voortdurend roeren of tossen (een 5 tal minuten). Doe het stoofvlees in een stoofpot.
- Voeg indien nodig de rest van de boter toe aan de pan. Voeg de ui en champignons toe en roer dikwijls om tot de paddestoelen hun vocht afgeven (5 tot 7 minuten). Voeg de bloem toe en roer snel enkele seconden om en roerbak een extra minuut.
- Voeg nu langzaam het bier toe onder voortdurend roeren en laat een 3 tal minuten koken.
- Voeg het biermengsel bij de stoofpot.
- Voeg de aardappelen, wortelen, knoflook, mosterd, zout, peper, eventueel de hete rode pepers en karwijzaad toe, breng aan de kook en laat op een laag vuur verder sudderen tot het vlees gaar is (vraag uw slager om raad of proef na minimum 2 uur).
- Als het stoofvlees gaar is haal je het vlees uit de stoofpot.
- Neem de aardappelen uit de stoofpot, plet ze fijn en bindt hiermee de saus. Voeg extra bloem toe indien nodig en laat de stoverijsaus minimum 1 minuut koken.
Voeg het vlees terug bij de saus en serveer de Vlaamse stoverij met frietjes en eventueel nog bier als er over is.
Een reactie achterlaten