Een makkelijk recept om een lekkere boeuf Bourguignon te maken met een minimum aan afwas en een maximum aan smaak, zodat je met wat stokbrood een ganse maaltijd kan serveren.
Deze Boeuf à la Bourguignonne ragout kan je invriezen en alzo 2 maand bewaren: laat eerst volledig afkoelen en voeg geen verse peterselie toe. Doe in diepvrieszakken of dozen en zet in de vriezer. De volgende keer dat je het stoofvlees wil serveren, laat je het de avond daarvoor 1 nacht ontdooien in de ijskast en warm daarna opnieuw op, op een zeer laag vuur.
Ga op zoek naar een pan die je in de oven kan zetten, dat spaart aan afwas.
Boeuf Bourguignon Recept
- 2 eetlepels bloem
- 700 ml volle, jonge rode wijn zoals een Chianti of traditioneel een Bourgogne
- 170 g spek stukjes
- 1 eetlepel olijfolie of frituurolie
- 1,4 kg mager rundsstoofvlees in blokjes van 5 cm gesneden
- 2 wortelen in schijfjes gesneden
- 12 baby uitjes, gepeld
- 12 witte champignons
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 500 to 750 ml rundsbouillon
- versgehakte peterselie
Boeuf Bourguignon Koken
- Oven voorverwarmen op 150 C.
- Bruin de bloem door het over een bakplaat te strooien en 30 minuten in de oven te zetten. Haal uit de oven en zet de temperatuur op 140 C (gas 1).
- Doe de rode wijn in een pan, breng aan de kook en laat 2/3de inkoken tot ongeveer 235 ml.
- Verhit de olie in een ovenbestendige braadpan en bak het spek hierin op een matig vuur een 2 tot 3tal minuten tot het lichtbruin kleurt. Neem met een schuimspaan uit de braadpan en zet apart.
- Dep het stoofvlees goed droog in sterk keukenpapier (dat niet aan het vlees gaat plakken). Bestrooi met flink wat peper en zout.
- Verwarm de spekvetpan goed heet en bruin de stukken stoofvlees aan alle kanten aan (een paar stukken per keer). Verwijder de gebruinde stukken vlees met een schuimspaan en leg apart bij het gebakken spek.
- In dezelfde spekvetpan bruin je nu de in stukjes gesneden wortel, de uien en de paddestoelen. Eens gebruind haal je ze uit de pan en giet je het vet weg.
- In dezelfde braadpan voeg je nu de tomatenpuree, knoflook, tijm, laurier en gebruinde bloem toe. Voeg er dan het stoofvlees met het spek bij.
- Roer er de ingedikte wijn en net zoveel bouillon door totdat het vlees net onder staat. Breng aan de kook op het vuur.
- Leg een deksel op de pan en zet ze in het onderste derde deel van de voorverwarmde oven. Zorg dat de oven net warm genoeg is om de vloeistof lichtjes te laten sudderen.
- Voeg na 1 uur de wortelen, uien en champignons toe en kook verder voor 2 en half tot 3 uren, totdat het vlees zeer mals is en je er makkelijk met je vork kan in prikken.
Haal de boeuf Bourguignon uit de oven, bestrooi indien gewenst met vers gehakte peterselie en serveer met lekker
krokant stokbrood.
Een reactie achterlaten