Zeer makkelijk te bereiden hachee recept zodat je met weinig ingrediënten en weinig werk een goedkoop, lekker stoofpotje kan maken.
Hachée is Frans voor "gehakt" en het gaat hier om een Middeleeuws gerecht waarin waarschijnlijk de overschot van vlees en groenten werden fijngehakt en het vlees door het toevoegen van zuur wat malser werd gemaakt. Ideaal dus om er ook nog een restje wijn in te verwerken.
Stoofvlees dus zonder Belgisch bier en met flink wat ui: rundsvlees vraagt nu eenmaal voor extra smaakmakers (waar je varkensstoofvlees lekker zo kan stoven.
Dit gerecht wordt klassiek geserveerd met aardappelpuree en rode kool. Vermits je lekker kookvocht hebt, kan je het even goed met gekookte aardappelen serveren (en op de foto met een koude bonensalade).
Recept voor hachee
- 1 kilogram rundsvlees, in blokjes gesneden
- 3 grote uien, geschild en in schijfjes gesneden
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel bloem
- 1 liter rundsbouillon van bouillonblokjes
- 3 blaadjes laurier
- 3 hele kruidnagels
- 8 zwarte peperkorrels
- indien bij de hand: 4 jeneverbessen
- 3 eetlepels appel cider azijn of rode wijn
- zout en peper naar smaak
Hoe maak ik hachee?
- Smelt de boter in een pot met dikke boden en bruin hierin de stukken stoofvlees (in meerdere keren: de stukken vlees altijd naast elkaar bruinen).
- Neem al het vlees uit de pot, voeg de uien toe en bak op een laag uur tot de uien glazig zijn.
- Doe het vlees terug bij de uien en strooi de bloem over het vlees. Laat even bakken tot de bloem ook gebruind is.
- Voeg net zoveel bouillon toe tot het vlees bijna onder staat.
- Voeg de laurierbladeren toe, steek de kruidnagels in een groot stuk ui (zodat je ze straks makkelijk kan terugvinden en verwijderen), voeg de peperkorrels en eventueel de jeneverbessen toe, alsook de wijn of de appelazijn.
- Breng langzaam aan de kook, draai het vuur lager, zet een deksel op de pot en laat een 2tal uren sudderen.
- Probeer een stukje vlees om te zien of het mals genoeg is, haal uit de pot en leg apart.
- Laat de saus inkoken en breng verder op smaak met peper, zout en indien gewenst azijn.
- Doe het vlees terug bij de saus, haal de kruidnagels en de laurierbladeren uit de saus en serveer.
Een reactie achterlaten