15 lekkere, warme hutsepot, stoemp en aardappelpuree recepten (4x Jeroen Meus)!
Zodat jij snel zonder veel afwas 1 eenpansgerecht zal koken, met wat jij ‘t liefst eet.
Geniet dus 15x van heerlijk wintereten!
Klassieke hutsepot op grootmoeders wijze

Dit ideale winterrecept noemde in grootmoeders tijd “stamppot”, omdat de ingrediënten met een aardappelstamper onder elkaar werden geroerd en gestampt.
- Voor zulk een typische hutsepot gebruikte oma dubbel zoveel aardappelen dan groenten en als vlees gebruik je klassiek spek of worst.
- Aardappelpuree wordt meestal gepureerd met de passe-vite. Hierdoor komt meer zetmeel in het gerecht en kan je de totale hoeveelheid aardappelen verminderen – en toch een dikke saus overhouden – , in vergelijking met stoemp gemaakt met de aardappelstamper.
Oma’s stamppot bestond klassiek uit:
- verse of gedroogde groenten met aardappelen (2/3de aardappelen en 1/3de groenten)
- vlees (vooral spek en worst).
Bovenstaande ingrediënten worden samen gekookt en daarna gestampt.
Bij het bereiden van stamppot gebruik je liefst een pot met dikke bodem, om het aanbranden te voorkomen.

Gebruikte groenten:
- kolen
- spinazie
- zurkel
- wortelen
- rapen
- ingemaakte snijbonen
- witte bonen
- uien
- aardappelen
Basisrecept klassieke hutsepot
- Groenten die harde delen hebben of een sterke smaak, worden liefst vooraf half gaar gekookt.
- Ingemaakte groenten worden vooraf ontzouten
- Droge groenten worden vooraf te week gezet en half gaar gekookt.
De meest klassieke stamppot maakte grootmoeder met reuzel, aardappelen, savooikool of spruitjes, peper zout en nootmuskaat. Je merkt meteen waar Jeroen zijn inspiratie heeft opgedaan hieronder.
10x stoemp, puree of hutsepot receptenlijstje
Een echt lekker vegetarische hutspot recept zodat je kan genieten met een lekker gegratineerd stokbroodje en flink wat gezonde en goedkope groenten. - Selderpuree: zeer lekkere puree van bleekselder.
- Schapenragout met tomaat, wortel en rapen
- SOS Piet: lekkere, makkelijke hutsepot van Piet Huysentruyt met worst, spek en flink wat wintergroenten.
- Hutsepot op grootmoeders wijze met apart gebakken worst in de pan.
- Wortelpuree met aardappel, ui, wortel, spek en ribbetjes.
- Savooikoolstoemp: met indien gewenst extra wintergroente zoals prei en boerenkool
- Hete bliksem of zoet-zure stamppot met aardappel en appel.
- Spinaziepuree met verse spinazie en spinaziestoemp, al dan niet aangestoofd met spek, van Jeroen Meus
- Spruitenstoemp met geheim ingredient: spek of spekvet.
Nr. 1 Hutsepot van Jeroen Meus met… spruitjes
Jeroen legt eerst even het verschil uit tussen hutsepot en stamppot:
- in een stamppot, stamp je de aardappels met een aardappelstamper
- in een hutsepot, huts je de aardappels: door zo nu en dan de stoofpot te “hutsen” of op en neer – heen en weer te schudden, breek je zo de aardappels
In de meeste recepten voor hutsepot gebruikt Jeroen veel andere groenten.
Deze keer gebruikt hij als enige groente spruitjes (en als enig soort vlees: rookworst.)
Jeroen’s hutsepot van spruitjes recept:
Gegarandeerd Lekkere Spruitjes koken zonder rare geuren, doe je met dit makkelijk recept. + Recepten van Pascale Naessens en Jeroen Meus + tips voor je beste resultaten. 3 uien
- 3/4 kg spruiten (liefst geoogst na een vriesnacht voor de beste smaak)
- 8tal bloemige aardappels (zodat het zetmeel makkelijk uit de aardappels loskomt en zo de hutsepot wat zal binden)
- bouillon (Jeroen gebruikt in zijn recept 600 ml)
- kruidentuiltje
- 1 rookworst
- vers gemalen peper naar smaak
- rotszout of zeezout naar smaak
- nootmuskaat naar smaak (wegens spruitjes en nootmuskaat gaan goed samen)
Hoe spruitjeshutsepot van Jeroen Meus maken:
Lekker en makkelijk recept om spruitensoep te maken met weinig ingrediënten zodat je goedkoop en snel een heerlijke soep kan koken en serveren. Smelt een flink stuk boter in een stoofpot met dikke bodem.
- Snijd de uien niet te grof en begin goed aan te stoven.
- Ondertussen snijd je de gekuiste spruitjes in 4.
- Wanneer de uien beginnen te bruinen, boeg je de gesneden spruitjes toe en stoof mee aan. Blijf bij de pot en roer zo nu en dan om.
- Ondertussen schil je de aardappels. Snijd ze dan in stukken en stoof ook mee aan. Zo nu en dan roeren of met de pot schudden.
- Overgiet dan met bouillon totdat alles net niet onder staat.
- Voeg een kruidentuiltje toe.
- Snijd de rookworst in stukjes en voeg toe.
- Deksel op de pot. Breng aan de kook en laat dan op een zacht vuurtje sudderen. Schud de pot zo nu en dan even om zodat niets aan de bodem gaat plakken en het zetmeel van de aardappels in de bouillon geraakt, zodat de saus wat gebonden zal worden.
- Als de aardappels gegaard zijn, kruid je je hutsepot naar smaak met peper en indien gewenst meer rotszout of zeezout.
Nr. 2 Groenten hutsepot van Jeroen Meus, start met gebakken spekjes

Deze keer met meer groenten dan hierboven. Hutsepot is een typisch winters recept, dus zullen er ook hier winterse spruitjes mee verwerkt worden.
Wie geen varkensspek eet, die kan spek van kalkoen gebruiken. Eet je geen boter, kies dan voor jouw favoriete vetstof:
Bereiding is als in het spruitjes recept hierboven: groenten snijden en in volgorde toevoegen aan een stoofpot met boter en in stukjes gesneden gerookt spek (150 gram):
- 3 uien
- 1 dikke preistengel
- 1 winterwortel
- knoflookteentjes
- 3 rapen
- roosjes van een halve bloemkool
- 200 gram spruitjes (indien gewenst in 2 gesneden als ze klein zijn, in 4 als ze groot zijn))
- Alles overgieten met bouillon (Jeroen’s recept zegt alweer 600 ml), kruiden met tijm, laurier peper, 1 of 2 kruidnagels (voor wie dat lekker vindt, ikzelf laat dat achterwege) en rotszout of zeezout.
- Dan de aardappels (naar wens, minstens een halve kilogram) schillen, in stukken snijden en toevoegen.
- Aan de kook brengen en laten pruttelen tot de aardappels gaar zijn. Om de bouillon te binden, duw je enkele aardappels plat en roer goed om.
- Chef Meus serveert deze hutsepot in een kom over in stukken gesneden, dunne Poolse rookworst. Eten en drinken in je bord!
Jeroen’s recept nr. 3: Nog meer groenten in je pot + ribbetjes!

Opnieuw een klont boter met spek wat laten aanbakken (indien gewenst bakken tot krokant) en daarbij in volgorde aan toevoegen, op een zacht vuurtje:
- 2 uien
- knoflook
- 2 raapjes
- 2 wortels
- 1 pastinaak
- 1 preistengel
- enkele bleekselderij stengels
- 1 kwart witte kool of savooikool
- 400 gram casselrib (dit is reeds gegaard, gepekeld varkensvlees, dus zal je kooktijd niet beïnvloeden)
- 8 aardappels
- kruidentuiltje
- peper
- Dan onderzetten met bouillon: deze keer gebruikt Jeroen anderhalve liter. Laat pruttelen naar wens (tot de aardappels gaar zijn).
- Serveer met bieslook of fijngehakte peterselie.
Nr. 4 Jeroen’s hutsepot in de oven met vers vlees

Vermits Jeroen deze keer echt, vers stoofvlees (varkenswangen) gebruikt, heb je een langere gaartijd nodig dan in zijn recepten van hierboven.
Hutsepot koken in de oven:
- Smelt reuzel in een stoofpot met dikke bodem.
- Snijd 2 uien grof en begin aan te stoven.
- Voeg enkele fijngeplette knoflookteentjes toe.
- Schil en snijd 1 pastinaak en voeg toe.
- Schil en snijd 1 winterwortel en voeg toe.
- Snijd 1 prei grof en voeg toe.
- Snijd 3 selderstengels grof en voeg toe.
- Snijd een halve savooikool grof en voeg toe.
Konijn maken in de oven, op grootnoeder’s wijze. Met een lekkere portosaus om te serveren tijdens de feestdagen! Of maak er nu gewoon een feest van! Snijd een 100tal gram spruitjes in schijfjes en voeg toe.
- 8 bloemige aardappels schillen, in grote stukken snijden en toevoegen.
- Kruiden met tijm, laurier, peper en rotszout of zeezout.
- Bevochtig met bouillon of water en breng aan de kook.
- Snijd het vliesje van de varkenswangen, kruid ze met peper en wat zout en voeg toe.
- Zet alles in de oven van 160 graden tot het vlees gaar is (2tal uur zegt Jeroen). Het vlees is gaar wanneer je het makkelijk uit elkaar kan doen vallen.
- Gewoon nog even in roeren, proeven, eventueel meer peper en rotszout of zeezout toevoegen en serveren met een toef mosterd.
Laatste recept: Vlaamse hutsepot op grootmoeders wijze

Oma’s klassiek recept doet denken aan het recept van Jeroen hierboven, maar… toch nog net even anders:
- de groenten niet eerst stoven (dus goedkoper aan de vetstof)
- in plaats van varkenswangen: zowel varkensschenkel of varkenspoot en rundsschenkel
- de aardappels pas een half uur voor het einde van de gaartijd toevoegen
- ofwel niets mengen, ofwel het vlees uit de pot halen en de rest door elkaar stampen
- indien gewenst nog een apart gebakken worst bovenop je hutsepot serveren
(voor wie zich af vroeg waarom Jeroen in zijn recepten worst niet achterwege laat, maar ook niet apart gaat bakken)

15x overheerlijke Hutsepot van Jeroen Meus, Piet, Grootmoeder...: voedzaam, klassiek én goedkoop!
Ingrediënten
- 1 savooi
- 4 rapen
- 3 wortelen
- 2 preistengels
- selder
- 1 pastinaak
- 2 uien
- 500 gram varkensschenkel of varkenspoot
- 500 gram rundsschenkel
- 250 gram doorregen spek
- 1 kg aardappels
Bereiding
- Behalve de aardappels: alle groenten wassen, snijden, opzetten met het vlees en goed onder water zetten.
- Op een klein vuurtje zachtjes gaar koken. Indien nodig water toevoegen.
- minuten uur voor het serveren, voeg je de geschilde en in stukken gesneden aardappels toe.
- Als alles gaar is, haal je het vlees uit de pot en stamp je alles door elkaar. Snijd het vlees in stukken en serveer bovenop de groenten.
Tips en Weetjes
- Je kan de hutsepot ook opdienen zonder alles te vermengen.
- Je kan de aardappels bovenop de groenten serveren, met gebakken worst.
En hoe maak JIJ hutsepot? Deel het onderaan in een reactie!
Een reactie achterlaten