Wat is lekkerder dan zoete rodekool met appeltjes: als ’t buiten weer kouder wordt?
Deze makkelijke klassieker smaakt heerlijk met frietjes en gehaktballen.
Bonus: rode kool recepten van jeroen meus, Sandra Bekkari en Pascale Naessens!
Inhoud
Rode kool maken op grootmoeders wijze: recept à la Jeroen Meus

Jeroen maakt het makkelijk. Hij gaat de rode kool raspen in plaats van te snijden.
Hij kookt deze keer niet met boter, maar wel met het lekkerste vet uit grootmoeders keuken: smout of reuzel. Smaakt gewoon nog lekkerder en als je daar dan nog een echte worst van bij de ambachtelijke beenhouwer bij serveert… heerlijke ouderwetse kost die de tijd trotseert!
Voor de kruiding gebruikt Jeroen een thee-eitje: gevuld met jeneverbessen en een kruidnagel. Uiteraard een klassiek kruidentuiltje van laurier en tijm.
Ingrediënten
- flink wat (4tal eetlepels) reuzel
- 4 uien
- 1 halve rode kool
- 2 dikke appels
- met een touwtje opgebonden kruidentuiltje van tijm en laurier
- 8 gekneusde jeneverbessen
- 1 tot 4 kruidnagels
- 200 ml vocht naar wens (Jeroen kiest voor rode wijn, Porto is echter nog lekkerder, appelsap is ook lekker)
- naar smaak (1 tot 2 eetlepels) aalbessenconfituur
- naar smaak (1 tot 2 eetlepels) bruine suiker
- enkele druppels appelazijn
- zeezout naar smaak
Hoe maakt Jeroen Meus rode kool?
- Rasp de rode kool.
- Smelt de reuzel in een kookpot.
- Snijd de uien fijn en begin aan te stoven, zonder ze te kleuren.
- Voeg hierbij de geraspte kool.
- Schil de appels, rasp en voeg toe. Door de appels te raspen ga je na het koken dus geen appel zichtbaar meer terugvinden, maar uiteraard wel proeven.
- Voeg een thee-ei met gekneusde jeneverbes en kruidnagel toe.
- Doe er ook het kruidentuiltje bij.
- Gier er een scheut wijn of porto of water of appelsap bij. Voeg confituur en suiker toe. Breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat rustig een uurtje sudderen.
- Besprenkel dan met appelazijn en zeezout naar smaak en serveer met aardappelpuree en gebakken worst.
Rode kool uit Ons Kookboek van het KVLV

Jeroen’s recept van hierboven kan makkelijker als volgt:
- minder ui: 1 per rode kool
- minder duur: 3 lepels water in plaats van 100 ml wijn
- minder kruiden: wel zout, geen kruiden
- minder werk: appels niet schillen
Voor extra smaak voeg je veel meer appels toe: 1 kg per rode kool! Deze appels worden niet platgekookt: dus niet schillen, niet fijnraspen en niet vanaf het begin bij in de pot meestoven.
Bereiding:
- Ui stoven in 50 gram boter of reuzel.
- Fijn gesneden kool toevoegen met wat azijn (1 eetlepel) en water (3 eetlepels) en zout. Nog geen suiker bijvoegen!
- Een half uur laten stoven en dan pas de in stukken gesneden appels bijvoegen. 1 tot 2 uur verder laten stoven (Ik herinner mij zo de pot rode kool: die lang op de kachel stond te garen bij moeder thuis… Moeder deed er wel laurierblaadjes bij.) Zelfde werkwijze met grootmoeders stoofvlees: zachtjes en lang pruttelen op de stoof!
- Na het garen voor extra kleur wat grenadine doorroeren. Verder naar wens op smaak brengen met suiker naar smaak.
- Zit er onderaan in je pot veel kookvocht? Afgieten in een sauspot, binden met aardappelbloem en terug bij de rode kool voegen.
Rode kool van Sandra Bekkari
Dit recept ligt zowat tussen de 2 recepten van Jeroen en Ons Kookboek hierboven:
Maak het lekkerste ontbijt van Sandra Bekkari: havermout pannenkoeken die zo goed vullen dat je er dus de ganse morgen gezond mee verder kan. In plaats van 1 kg appels, kiest Sandra voor ongeveer 800 gram (dat zijn 4 Goudreinetten). Dit is een stoofappel: dus hoe langer je hem kookt, hoe meer hij tot appelmoes zal uiteenvallen. Net zoals Jeroen gaat Sandra de appels dus ook raspen.
- Ui wordt vervangen door sjalot.
- In plaats van reuzel of boter, kiest Sandra voor olijfolie.
- Tenslotte slankt ze Jeroen’s kruidenmengeling af en kiest Sandra voor slechts 2 kruidnagels.
- Geen wijn maar water en azijn zoals in bovenstaand recept (Sandra kiest dan wel voor balsamico azijn: dat geeft ook een klein beetje extra kleur)
Gelijkaardige bereiding als in 2 vorige recepten:
- Fijngesneden sjalot aanstoven in olijfolie.
- Daar gaat de fijngesneden rode kool bij en een scheutje water.
- Geraspte appels en kruidnagel erbij, kruiden met peper en zeezout. Doe er zoals moeder hierboven ook wat laurierblaadjes bij.
- Nog een scheutje balsamico erbij, deksel op de pot en laat een 40tal minuten pruttelen.
Rode kool van Pascale Naessens

Pascale maakt geen klassieke rode kool klaar (al zou dat perfect kunnen in haar levenswijze), maar kiest voor: rode koolsoep.
Met gekende ingrediënten van Jeroen (rode wijn) en Sandra (kruidnagel, alhoewel: 10 zegt Pascale!). Afgewerkt met wat ricotta om de zoete smaak in evenwicht te brengen en wat eiwitten toe te voegen.
Pascale werkt vooral op kleur: rode ui, rode kool, rode wijn, balsamico azijn en geserveerd met rode biet…
Geen klassieker: dus voor de durvers!
Bereiding:
- Begin met een fijngesneden rode ui aan te stoven in olijfolie. De kruidnagels (10) gaan er nu al bij. 10 is wel echt veel vind ik…
- Snijd een preistengel in ringen en stoof mee aan.
- Voeg dan een gesneden halve rode kool toe, 1 glas rode wijn en 1 scheut balsamico azijn. Overgiet met water tot alles onder staat.
- Breng aan de kook en pruttel in minder dan een half uurtje gaar.
- Pureer met de staafmixer en serveer met een lepel ricotta per kom soep. Voor extra beet rooster je er war pompoenpitten of zonnebloempitten bij.
Dit en andere mooi geïllustreerde recepten, vind je terug in haar dubbel kookboek: Mijn Pure Keuken 1 & 2
Tips: hoe maak je rode kool in onderstaand recept nog lekkerder?
Zowel voor de rode kleur als de extra lekkere smaak: vervang in onderstaand recept de rode wijn door een goede, rode porto en voeg dan ook minder suiker toe.
In het begin niet teveel suiker toevoegen: op het einde van het garen proeven en dan meer suiker of zuur toevoegen (alles hangt af van de appels, porto of wijn en azijn plus je eigen smaak natuurlijk).
Piment is een kruid, dat ook bekend is onder de benamingen allspice, nagelpeper of Jamaicaanse peper. De smaak gaat richting peper en de geur gaat richting kruidnagel met een hint van muskaatnoot en kaneel. Deze 3 laatste kruiden doen dan weer een beetje denken aan het Chinese 5 spice powder wat wel een kruidenmengeling is van kruidnagel, peper, kaneel, steranijs en venkelzaadjes.
Geen piment te vinden? Probeer dan wat kaneel, zwarte peper en een tikkeljte nootmuskaat.

Hoe snel rode kool maken?
Ingrediënten
- 2 to t 4 eetlepels echte ongezouten hoeveboter
- 4 Granny Smith appeltjes
- 2 grote uien: gesnipperd
- 1 rode kool 1kg of wat meer in de winkel gewogen
- 50 gram bruine suiker
- 2 eetlepels ciderazijn of appelazijn of balsamicoazijn
- 1 eetlepel ja, eetlepel zeezout (dit lijkt veel zout, maar is de juiste hoeveelheid, gebruik minder als je je eigen kookkunst vertrouwen wil)
- 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/4 theelepel piment ook well allspice genoemd of wat kaneel, peper en snuifje nootmuskaat
- 80 ml droge rode wijn of porto gebruik je zoete porto, voeg dan wat minder dan 50 gram suiker toe
- 2 eetlepels zure rode bessen gelei
- zout en peper indien gewenst wat rode cayenne pepervlokken
Bereiding
- Smelt de boter in een pot met dikke bodem en roer er de in stukjes gesneden appel door.
- Hak ondertussen de ui fijn en doe bij de appels, roer opnieuw om.
- Verwijder de buitenste bladeren van de kool, snijd deze verticaal in 2, verwijder de harde kern en hak dan fijn.
- Voeg de fijngesneden rode kool toe en laat een 8 tal minuten koken tot de kool ietwat verwelkt.
- Doe in een apart kommetje de azijn met de suiker, zout en kruiden, roer goed om en roer dan door de rode kool.
- Dek af en laat de kool een 10 tal minuten sudderen tot ze zacht maar ook knapperig is.
- Roer er de rode wijn en rode bessen gelei door en laat 5 minuten verder sudderen zonder deksel.
- Breng verder op smaak met zout en peper.
Een reactie achterlaten