Tomaat garnaal of tomate crevette recept zoals het moet: makkelijk, snel en lekker. Geniet van deze ongelooflijk makkelijke klassieker in 5 minuten klaargemaakt.
We houden het puur klassiek, snel en makkelijk, maar wie iets origineels wil toevoegen, die kan avocado’s pletten en mengen met wat opgeklopte room, een beetje zout en wat vers geperst citroensap erbij en zo mee serveren.
Bonus: garnaalsalade maken in pompelmoes in plaats van tomaat.
Inhoud
Tomaat crevette of gevulde tomaten met garnalen
Wat hebben we nodig… tomaat en garnalen uiteraard… + mayonaise en voilà: voorgerechtje in zijn meest pure vorm = klaar!
Gebruik uiteraard zelf gemaakte verse mayonaise zoals ze dat in België goed kunnen:
- Niets makkelijker dan een hoge beker te vullen met 1 ei en 1 eetlepel mosterd (geen graanmosterd).
- Doe daarover 2 eetlepels azijn en 1 eetlepel citroensap.
- Overgiet met een halve liter olie en kruid met peper en zout.
- Zet een staafmixer in de beker op de bodem: dus boven de eierdooier en de mosterd.
- Zet de staafmixer aan en wacht tot je onderaan dikke mayonaise hebt,
- alvorens de staafmixer langzaam naar omhoog te bewegen zodat de rest van de olie door de mayonaise zal gemengd worden.
De beste smaak geef je aan je voorgerecht wanneer je ongepelde garnalen koopt. Wegens meestal worden gepelde garnalen in Noord Afrika gepeld, waardoor deze zeevruchten toch wel meer dan een week onderweg zijn, en dus zijn bewaarstoffen troef. Denk eraan dan je van 1 kilogram ongepelde garnalen ongeveer een halve kilogram gepelde garnalen overhoud. Van de koppen, pantsers en staarten maak je daarna een visbouillon (vries alles in als je dat op een andere dag wil doen)
Wie wat spaarzaam wil zijn op de garnalen, die kan wat hardgekookt ei mengen door de garnalen en de mayonaise.
Hoe tomaten pellen (emonderen) voor wie er tijd en zin in heeft
Vermits het recept terdege simpel is: alles bij mekaar roeren en in de tomaat serveren, is het minste extra dat je kan doen, de tomaat ontvellen. Mag wel maar moet zeer zekers niet! Vind je het serveren van garnalen in een tomaat te klassiek, probeer dan dit recept voor garnalencocktail waar je de garnalen simpelweg serveert in… een sinaasappel.
Tomaten pellen doe je als volgt:
- Snijd het groene steeltje bovenaan de tomaat weg met een aardappelschillertje (je snijd en draait de tomaat zodat je een kegeltje onder het groene steeltje
wegsnijd). - Onderaan de tomaat snijd je een kruisje (dus 1 a 2 cm in 1 richting en dan hetzelfde maar loodrecht op de eerste snede… Veel uitleg voor iets dat sneller zal gaan dan dat je het hier leest.
- Dompel dan de tomaten een 10tal seconden in kokend water zodat de vel er makkelijk afkomt (je zal de vel zien barsten in het water, dan moet de tomaat er zeker uit!).
- Afspoelen onder koud water en vel verwijderen met je vingers of met een aardappelmesje. Komt de vel er niet makkelijk af, dompel de tomaten dan opnieuw enkele seconden langer in het water. Opnieuw afspoelen onder koud water, kwestie dat je de buitenkant van de tomaat niet laat gaar koken!
Geen tijd noch zin om te emonderen: ga dan te werk zoals in het klassieke tomaat crevette recept hieronder: supersnel en minder afwas dus!
Smakelijk alweer.
Tomaat garnaal: Snel en Makkelijk eten op je tafel!
Ingrediënten
per persoon:
- 1 rijpe tomaat
- 30 tot 60tal gram gepelde Noordzeegarnalen (grijze garnalen)
- mayonaise naar wens 1 flinke eetlepel
- indien voorhanden voor een frissere toets: enkele druppels vers geperst citroensap
- wat fijngehakte peterselieblaadjes
- slablaadjes rucola, tuinkers... waarop je de tomaat zal serveren
Bereiding
- Snijd het hoedje van de tomaat.
- Neem een eetlepel of koffielepeltje (of aardappelmesje) en schep (of snijd) de zaadjes en het vruchtvlees uit de tomaat, zodat je een goede holte overhoudt om te vullen met de garnalen.
- Meng de garnalen met de mayonaise en eventueel enkele druppels citroensap. Vul hiermee de tomaat, tot over de top (hoe meer hoe liever).
- Zet de tomaat garnaal op een bedje van sla, zet het hoedje weer op de tomaat en overstrooi met peterselie.
- Onmiddellijk serveren en genieten!
Garnaalsalade maken: traditioneel hapje in een nieuw jasje
Zeer makkelijk recept om een zeer lekkere garnalensalade te maken… Zodat je op voorhand: met zeer weinig werk, zonder koken, een lekker voorgerecht zal klaarmaken. Dus geen stress en meer tijd voor gezellig samen te zijn met je gasten.
Een heerlijke variatie op het welbekende gevulde tomaten met garnalen recept. Maar nu met extra smaak.
Wist je dat het sap van pompelmoes – of grapefruit – heerlijk is om een vinaigrette mee te maken. Probeer het eens: naar eigen creativiteit.
Dit voorgerecht kan je enkele uren op voorhand reeds klaarmaken. Bewaar het in je koelkast. De dressing wordt apart geserveerd. De halve pompelmoezen serveren makkelijker in een breed cocktailglas op voet.
Garnalensalade recept voor 4 aperitiefhapjes
Ingrediënten naar wens. Gebruik je avocado, dan deze pas net voor het serveren in stukjes snijden en bij op de salades leggen.
Bijvoorbeeld
Voor de salade:
- 2 pompelmoezen
- 350 gram gepelde, roze garnalen
- 6tal kerstomaatjes
- enkele slablaadjes
Voor de dressing:
- 1 kopje (citroen)mayonaise
- 1/2 kopje platte (verse) kaas
- 1 eetlepel verse, fijngesneden bieslook
- peper en zout
Voor de garnering:
- 4 grote garnalen
Hoe garnaalsalade maken
Bijvoorbeeld:
- Snijd de kerstomaten in 4 of in 8 of zo klein mogelijk, naar wens.
- Snijd de pompelmoesvruchten halfdoor. Steek er dan een scherp dun mesje in en snijd het vruchtvlees los van de schil.
- Lepel dan al het vruchtvlees uit de pompelmoezen. Verwijder zo goed als dat gaat alle bittere, witte vellen uit het vruchtvlees en snijd het vruchtvlees in stukjes. De witte vel in de pompelmoesschil laat je voor wat het is… Want die ga je bedekken met blaadjes sla.
- In een kom roer je de garnalen met het vruchtvlees van de pompelmoes en de stukjes kerstomaat door elkaar.
- Bedek de lege pompelmoeshelften met een slablad.
- Vul de helften met de vulling uit je garnalenkom.
- Leg een slablad in de lege pompelmoeshelften en vul deze op met het garnaalmengsel. Zet in de ijskast tot je ze gaat serveren.
- Meng alle ingrediënten van de dressing in een kommetje en zet ook in de ijskast. Koel bewaren tot ze opgediend worden.
- Voor de saus: mayonaise, platte kaas, peper, zout en gehakte bieslook mengen. Koel bewaren.
- Leg op elke garnalensalade 1 grote garnaal en serveer.
Een reactie achterlaten