Go Back

Hoe maak je Zandkoekjes? - Nog Lekkerder dan Petite Beurre!

https://www.onskookboek.be
Op zoek naar het makkelijkste zandkoekjes recept? Dit is het! Geniet van deze ongelooflijk lekkere koekjes die brokkelen in je mond. Ideaal om je kinderen mee te laten bakken!
Prep Tijd 1 hr
Kook Tijd 25 mins
Totaal 1 hr 25 mins
Gerecht Gebak
Keuken Klassiek
Servings 4

Ingrediƫnten
  

  • 125 gram bloem in kom of op een werkblad
  • 80 gram hoeveboter op kamertemperatuur!
  • 50 gram poedersuiker
  • 2 snuifjes zout
  • 10 gram vanillesuiker

Voor de afwerking:

  • 1 eierdooier losgeslagen in een kommetje
  • kristalsuiker om over de koekjes te strooien of uitstrooien op een bord om de koekjesranden te paneren

Bereiding
 

  • Meng de bloem met het zout, de poedersuiker en de vanillesuiker.
  • Doe er de in kleine stukjes gesneden boter bij. Kneed. Kneed... En we herhalen: kneed lang en goed tot een stevig, homogeen deeg. Blijf kneden tot een niet te droog en niet te plakkerig deeg: dus tot de bloem al de boter
  • heeft opgenomen. Is alle boter opgenomen maar blijkt je deeg toch te droog (afhankelijk van de bloem): voeg dan 10 gram meer boter toe en probeer opnieuw.
  • Wikkel het zandkoekjesdeeg in een plastiekfolie en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
  • Verwarm dan de oven op 180 graden C.
  • Haal het deeg uit de koelkast.

Voor de koekjes met gepaneerde suikerrand:

  • Rol het deeg uit tot een worst van ongeveer 2 vingers dikte. Snijd de worst in stukken zodat deze in het kommetje met eierdooier passen.
  • Rol de worst door de losgeklopte eierdooier en rol dan door de kristalsuiker.
  • Snijd de worst in schijfjes van 0.5 tot 1 cm dikte en leg op een met boterpapier bedekte bakplaat.

Voor zandkoekjes volledig met suiker bestrooid:

  • Rol het deeg met een deegrol - zo goed en zo kwaad als dat gaat - zo dun mogelijk uit (5 tot 10 mm).
  • Steek er met een uitsteekvormpjes koekjes uit en schik op een met boterpapier bedekte bakplaat.
  • Neem een borsteltje en bestrijk de bovenkant van de koekjes met losgeklopte eierdooier.
  • Strooi er naar wens kristalsuiker over.

Koekjes Bakken

  • Bak de zandkoekjes een 20 tot 25tal minuten gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen.