Go Back

3x ongelooflijk lekkere vol au vent van Jeroen Meus, Piet Huysentruyt en 't recept op grootmoeders wijze

https://www.onskookboek.be
Geniet 3 x van deze overheerlijke klassieker! Een makkelijk en lekker vol au vent recept aangepast van Piet Huysentruyt uit SOS Piet. Het beste recept van Jeroen Meus en makkelijkst klassiek op grootmoeders wijze.
5 from 1 vote
Prep Tijd 15 mins
Kook Tijd 1 hr 45 mins
Totaal 2 hrs
Gerecht Voorgerecht
Keuken Klassiek
Servings 4

Ingrediƫnten
  

Voor de bouillon:

  • 1 volledige kip
  • 1 stengel prei in 2 of 3 stukken gesneden
  • 1 stengel selder in 2 of 3 stukken gesneden
  • 1 ui geschild en niet in stukken gesneden
  • enkele korrels zwarte peper
  • water
  • blokjes kippenbouillon afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid water

Voor de saus:

  • 250 gram gehakt
  • 250 gram champignons
  • sap van 1 halve citroen
  • bloem om de balletjes mee te rollen
  • indien gewenst: peterselie voor de garnering

Voor de roux:

  • 75 g boter
  • 75 g bloem
  • 250 ml melk
  • 500 ml kookvocht

Voor de 2de binding:

  • 2 eierdooiers
  • 2 dl melk

Bereiding
 

  • Neem een grote pot, doe er 1 liter water in en de groeten. Breng aan de kook.
  • Voeg de kip toe, enkele peperkorrels, extra kokend water tot de kip onder staat en 1 bouillonblokje per halve liter water. Laat 3 kwartieren doorkoken.
  • Maak ondertussen kleine gehaktballetjes en rol ze door de bloem.
  • Als de kip gekookt is, doe je het kookvocht in een nieuwe pot en kook hierin de gehaktballetjes gaar (ongeveer 10 minuten, tot de balletjes aan het oppervlakte drijven).
  • Verwijder de groenten uit de bouillon en trek het vlees van de kip.
  • Maak een roux van de boter en de bloem (smelt de boter op een laag vuur en roer er de bloem door) en roer er 500 ml bouillon en 250 ml melk onder (voeg meer melk of kookvocht toe indien je de saus dunner wil). Voeg het sap van 1/2 de citroen toe, alsook de kip, de balletjes en de rauwe champignons.
  • Klop de eierdooiers los in de 200ml melk en roer door de hete maar niet meer kokende saus net voor het serveren van de vol au vent met aardappels of brood, versierd met vers gehakte peterselie.