Go Back

Groentebouillon

http://www.OnsKookboek.be
Makkelijk recept om zelf groentebouillon te maken met je favoriete groenten zodat je goedkoop, lekker en gezond zal genieten van bouillon met brood of in soep.
Prep Tijd 15 mins
Kook Tijd 45 mins
Totaal 1 hr
Gerecht Soep
Keuken vegetarisch
Servings 12

Ingrediƫnten
  

  • ajuin en/of sjalot en/of prei
  • wortelen of pastinaak: het is logisch dat een wortelsoep veel meer wortelsmaak zal hebben wanneer je een groentebouillon trekt met extra veel wortelen
  • knoflookteentjes
  • selderstengels (eventueel ook een zeer klein beetje blaadjes van bleekselder: selderblaadjes maken een bouillon echter al snel te bitter teveel selder te lang
  • gekookt op hoge temperatuur geeft ook een bittere smaak)
  • paddestoelen
  • paprika's en pepers vooral lekker in Thaise soepen
  • koolraap en rapen indien je het groen gebruikt, niet te lang laten mee koken, dus pas op het einde toevoegen
  • pompoen courgette, aubergine
  • erwtenpeulen
  • tomaten en spinazie op het einde van de kooktijd toevoegen tot ze gaar zijn
  • verse kruiden naar eigen smaak en creativiteit
  • koud water

Bereiding
 

  • Begin met je grootste soeppot uit de kast te halen.
  • Voeg rauwe, gekarameliseerde of geroosterde groeten toe. Voeg ook kruiden toe.
  • Voeg voldoende water toe zodat de groenten goed onder staan (dat is al gauw 2 liter water)
  • Breng alles aan de kook.
  • Zet het vuur dan onmiddellijk lager en laat zachtjes pruttelen voor 3 tot 4 kwartieren. De soep hoeft niet meer te koken, maar gewoon goed heet blijven zodat de smaak uit de groenten getrokken zal worden.
  • Al wat je nu moet doen zo nu en dan even kijken of de groenten wel degelijk onder water blijven staan (dus niet teveel laten uitkoken). Ondertussen kan je leukweg iets anders doen.
  • Na 1 uurtje sudderen is je bouillon klaar. Denk je dat je het langer moet laten pruttelen, proef dan eerst, pruttel verder en proef opnieuw elk kwartier.
  • Zet het vuur uit en laat de pot afkoelen.
  • Giet je groentebouillon door een vergiet of zeef en druk met een pollepel meer kookvocht uit de groenten: klaar!
  • De gekookte groenten bevatten duidelijk vezels, dus niets belet je deze groenten te pureren en er een soep of saus mee in te dikken. De puree kan je ook door mayonaise roeren voor een extra dip... Niets hoeft verloren te gaan in je keuken wanneer je goedkoop wil eten.