Recept 4: Makkelijke Aardappelsalade à la Jamie Oliver
https://www.onskookboek.be
Wil je in 30 minuten aardappelsalade maken? Kies 1 van 5 beproefde recepten van Jeroen Meus, Jamie Oliver of... Tips: hoe de perfecte aardappels kopen en koken.
Prep Tijd 10 minutes mins
Kook Tijd 20 minutes mins
Totaal 30 minutes mins
Gerecht Salade
Keuken Klassiek
Aardappelen
- 500 gram vastkokende nieuwe, roze aardappelen, bij voorkeur biologische, dan moet je ze zeker niet schillen en kan je sneller werken
- 500 gram krielaardappeltjes
Dressing
- 250 gram crème fraîche of platte kaas kwark of Griekse yoghurt (maar 10% vet in vergelijking met crème fraîche 30 tot 40%) of gewone natuur yoghurt (1 tot 3% vet)
- sap van 1 tot 2 citroenen naar smaak. Jamie knijpt gewoon het sap uit de vruchten met zijn handen, dus als je het citroensap perst met een vruchtenpers, voeg dan net zoveel toe naar eigen smaak en afhankelijk
- van je keuze van zure room platte kaas of yoghurt.
- 6 eetlepels olijfolie
- versgemalen zwarte peper
- rotszout of zeezout
Vers uit de tuin of een bloempot, wat je maar kan vinden
- een bos radijsjes in dunne plakjes gesneden
- hak een handvol verse bieslook fijn
- stengeltjes tuinkers
De aardappelen kookt je in flink wat kokend, gezouten water gaar (maximaal 20 minuten) , laat uitlekken en afkoelen.
Van zodra de aardappelen hanteerbaar zijn kan je ze pellen (indien gewenst) en snijd je ze in hapklare stukjes.
Meng de dressing door de aardappelen, voeg er de radijzen en de tuinkruiden aan toe, kruid naar smaak met peper en zout en je aardappelsalade is klaar.
- De dressing maak je snel en makkelijk door olijfolie te mengen met citroensap en platte kaas of crème fraîche of Griekse yoghurt. verder afgewerkt met bijvoorbeeld pittige radijsjes en groene takjes tuinkers.
- Probeer wat afwisseling in de aardappelen te brengen door nieuwe kookvaste aardappelen aan je salade toe te voegen. Zo gebruikt Jamie Oliver de paarse truffelaardappel of Vitelotte-Noir: een zeer oud ras dat nu als delicatesse verkocht wordt. Nochtans is de smaak niet veel beter dan een gewone aardappel, maar de kleur is natuurlijk wel een blikvanger in de salade. Een ander zeer oud purper ras is de Ratte Noir.
- Jamie's truffelaardappelen zijn erg duur in vergelijking met "gewone' aardappelen, dus als je prijsbewust koopt, vervang je het paarse ras best met roze, kookvaste, nieuwe aardappelen. Wil je toch extra geld uitgeven, koop dan een biologisch geteelde aardappel, dan kan je ook de schil opeten zodat je tijd wint door de appels niet te schillen.