Oven voorverwarmen op 190 graden.
Schil de appels, snijd in 4 en verwijder het klokhuis.
Snijdt de appel in dunne "halve maan" schijfjes en besprenkel onmiddellijk met het citroensap zodat de appels niet bruin worden (niet gaan oxideren).
Voeg 60 gram suiker toe, roer zeer goed door mekaar, dek af en zet minimum 1 uur weg in de ijskast.
Vet een 25cm springvorm in met boter en strooi er dan bloem over: bloem die niet aan de boter blijft plakken schud je weer uit de vorm.
Begin aan het cakebeslag: meng de bloem met het bakpoeder en zift.
Met de kloppers van de mixer, meng de boter, suiker, zout, vanille en schil van onbespoten citroen.
Voeg de eieren toe en klop onder elkaar.
Voeg de bloem toe en 120ml melk. Klop tot een glad maar stevig deeg en voeg alleen indien nodig meer melk toe.
Giet het deeg in de springvorm.
Duw de appelschijfjes in het deeg.
Bak in de oven voor 45 tot 60 minuten.
Laat appelcake afkoelen en verwijder de springvorm.