Geniet van zeer lekkere zelf gebakken appelcake met dit makkelijk recept… Een appelcake die altijd lukt en ieder kan bakken: ook als je nooit hebt leren koken.
We maken eigenlijk snel een pannenkoekenbeslag dat te dik is om er makkelijk pannenkoeken van te bakken. Het is de bedoeling een dik beslag te maken dat stevig genoeg is om de appels te dragen.
Voor extra tips: bekijk ook de 4 bonus recepten onderaan!
Inhoud
Topklassieker! Recept voor Appelcake: dat ieder kan bakken
Geniet van zeer lekkere zelf gebakken appelcake met dit makkelijk recept. Een appelcake die altijd lukt en ieder kan bakken: ook als je nooit hebt leren koken.
Ingrediënten
Voorbereiden appels:
- 2 to t 4 appels bijvoorbeeld Granny Smith Jonathan, Jonagold, Pippin
- 60 gram kristalsuiker
- sap van 1 organisch geteelde citroen
Ingrediënten voor het cakebeslag:
- 250 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 125 gram ongezouten hoeveboter op kamertemperatuur
- 175 gram kristalsuiker
- ½ theelepel zout
- 3 biologische eieren
- 2 theelepels vanille extract of zaadjes van 1 vanille stokje
- fijn geraspte schil van ¼ organisch geteelde citroen
- 150 to t 180ml volle melk
- wat boter en wat bloem voor het invetten van de springvorm
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 190 graden.
- Schil de appels, snijd in 4 en verwijder het klokhuis.
- Snijdt de appel in dunne "halve maan" schijfjes en besprenkel onmiddellijk met het citroensap zodat de appels niet bruin worden (niet gaan oxideren).
- Voeg 60 gram suiker toe, roer zeer goed door mekaar, dek af en zet minimum 1 uur weg in de ijskast.
- Vet een 25cm springvorm in met boter en strooi er dan bloem over: bloem die niet aan de boter blijft plakken schud je weer uit de vorm.
- Begin aan het cakebeslag: meng de bloem met het bakpoeder en zift.
- Met de kloppers van de mixer, meng de boter, suiker, zout, vanille en schil van onbespoten citroen.
- Voeg de eieren toe en klop onder elkaar.
- Voeg de bloem toe en 120ml melk. Klop tot een glad maar stevig deeg en voeg alleen indien nodig meer melk toe.
- Giet het deeg in de springvorm.
- Duw de appelschijfjes in het deeg.
- Bak in de oven voor 45 tot 60 minuten.
- Laat appelcake afkoelen en verwijder de springvorm.
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!
Bonus: 4 Beproefde Appelcake Recepten – 2 op Grootmoeders wijze
- Hoe maakt grootmoeder het appelcake recept van de Boerinnenbond uit Ons Kookboek?
- 4x Makkelijke Appelcake Maken met Jeroen Meus + Vruchtencake recept dat altijd
lukt - 2 appelcake recepten van Piet Huysentruyt uit SOS Piet: met en zonder eieren…
- Oma’s Breugelcake: een ouderwetse appelcake uit Het Bakboek van het KVLV (‘KVLV’ was in de volksmond gekend als ‘Boerinnenbond’, maar noemt nu alweer ‘Ferm’)
Greet zegt
Ik gebruikte ook speltbloem en natriumbicarbonaat
Greet zegt
Goed gelukt. Ik maakte de cake met 120 a 150 ml halfvolle melk en 3 koffielepels Griekse yoghurt . Lekker luchtige cake in ronde cakevorm 17 cm.