Go Back
+ servings

Vol au vent met bloemkoolsaus van Sandra Bekkari: gegarandeerd gezond genieten

https://www.onskookboek.be
Sandra Bekkari's eigen recept om lekkere vol au vent te maken met bloemkoolsaus of het klassieke recept uit Ons kookboek, zodat ieder naar wens zijn favoriet recept zal klaarmaken.
4.80 from 5 votes
Prep Tijd 20 minutes
Kook Tijd 30 minutes
Totaal 50 minutes
Gerecht Bijgerecht
Keuken Sandra Bekkari
Servings 4

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 ui
  • olijfolie
  • 4 wortelen
  • 1 doosje verse champignons
  • 600 gram kiphaasjes
  • 1 liter kippenbouillon
  • indien gewenst: 2 laurlierblaadjes
  • peper en rotszout
  • een scheutje volle melk en indien gewenst Sandra doet dit niet: een klont hoeveboter
  • muskaatnoot
  • vers geperst citroensap of limoensap Sandra verkiest limoenen
  • diepvrieserwtjes Sandra gebruikt dit niet maar diepvrieserwtjes geven je alweer extra groenten erbij met extra eiwitten zonder extra werk noch tijd

Bereiding
 

  • Snijd de bloemkool in roosjes en stoom (een 20tal minuten) goed gaar. Voordeel van stomen over koken, is dat er niet te veel smaak van de bloemkool in het kookvocht verdwijnt. Uiteraard zou je dat kookvocht wel kunnen gebruiken als super simpele groentebouillon, dus wie geen stoompot of stoommandje heeft, die kookt de roosjes in een bodempje water.
  • Snijd de ui fijn en begin aan te stoven in een pot met wat olijfolie.
  • Breng ondertussen de bouillon aan de kook.
  • Snijd ondertussen de geschilde wortelen in blokjes of dunne schijfjes en de gekuiste (met een borsteltje of keukenpapier, niet met water wat paddestoelen zuigen water op, bijna als een spons) champignons - steeltjes niet mee gebruiken- in schijfjes.
  • Snijd ook de kiphaasjes in beetklare stukken.
  • Voeg dan de wortelen bij de glazig gestoofde uien en laat een paar minuten meestoven.
  • Als de bouillon kookt, zet je het vuur lager en pocheer je er de kiphaasjes in: een 5 tot 6 tal minuten zonder deksel en de bouillon net niet laten koken zodat je kippenstukjes perfect mals blijven.
  • Voeg tenslotte de champignons bij de wortelen en ui en laat even mee stoven. Kruid met peper van de molen en rotszout en voeg indien gewenst laurierblaadjes toe. Laat een 20tal minuten stoven. Voeg er op het laatst naar wens diepvrieserwtjes aan toe.
  • Wanneer de kip gaar is, haal je de stukjes uit de bouillon en zet even apart.
  • Alles is klaar om de bloemkoolsaus te maken: doe de goed gegaarde bloemkoolroosjes in je blender, voeg ongeveer 3 tot 4 pollepels bouillon toe (begin met 3 en is je saus te dik, mix er dan nog een extra pollepel bij), een scheutje melk, peper, rotszout, muskaatnoot en limoen- of citroensap. Mix smeuïg en wie een meer romige saus wil, die voegt een klontje hoeveboter toe en mixt opnieuw.
  • Giet de bloemkoolsaus bij de gestoofde groenten, roer er de kippenstukjes door, proef en geniet of... vul er eerst echte koniginnehapjes mee en geniet!
Keyword bloemkool, Bouillon, Champignons, Kip
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!