Bonus 2: Hoe grootmoeder's snelle broccolisoep maken - in 20 minuten
Grootmoeder's keuken @ https://www.onskookboek.be
Ga nu moeder's meest makkelijke broccolisoep recept maken: zodat je in minder dan 20 minuten zal genieten van een lekkere, beproefde kom dampende soep.
Prep Tijd 5 minutes mins
Kook Tijd 15 minutes mins
Totaal 20 minutes mins
Gerecht Soep
Keuken Klassiek
- 500 gram broccoli
- 2 liter vleesbouillon of kippenbouillon wie makkelijk wil werken: water +genoeg biologische bouillonblokjes
- 30 gram hoeveboter
- 30 gram bloem dat zijn ongeveer 2 eetlepels
- vers gemalen peper
- rotszout
- vers geraspte nootmuskaat
- vers geraspte kaas
indien gewenst
- kleine stukjes geblancheerde worteltjes
Breng de bouillon aan de kook.
Ondertussen snijd je de broccoli in roosjes.
Kook de broccoliroosjes gaar in de bouillon: dit zal ongeveer 5 tot 7 minuten duren en kan je zelf met een vork voelen.
Neem enkele broccoliroosjes uit de bouillon voor de garnering.
Pureer de broccoli met een staafmixer.
Voeg er 30 gram bloem aan toe en mix opnieuw: voilà, geen bloemklonters in je soep!
Breng al roerend aan de kook en roer er ook de 30 gram hoeveboter door.
Voeg de apart gehouden broccoliroosjes toe. Kruid met peper,rotszout en nootmuskaat.
Serveer je broccolisoep met vers gemalen kaas en indien voorhanden kleine stukjes geblancheerde worteltjes.
Toen ik nog thuis woonde, was er steevast 1 gerecht dat bij elke maaltijd aanwezig was, en dat was soep. Vooral omdat moeder door had dat haar kinderen geen echte groenteneters waren, maar... Duidelijk wel haar soepen wisten te waarderen. Het hielp uiteraard zeker: wanneer er balletjes of kortjes mee in de soep gingen. Dus welke groente er ook maar voorhanden was: er werd steevast een soep mee gemaakt.
Ook nu nog vind ik broccolisoepen de lekkerste manier om broccoli te serveren. Gewoon gewokt of gestoomd is daarom niet slecht, maar... Dan wordt het eerder een gezondere aardappelsubstituut met meer smaak.
Gezond is broccoli zeker: het zit boordevol vezels, de beste detox in 1 groente die de natuur je kan bieden, het helpt bij de opbouw van Vitamine D, het helpt gal afscheiden tijdens de spijsvertering waardoor je cholesterol omlaag blijft, het werkt preventief op kanker en er zou ook meer onderzoek gedaan moeten worden op de positieve invloed van broccoli bij mensen met allergieën.
Hoe broccoli koken
Broccoli is, zoals alle andere groenten uit de koolfamilie, best rauw te eten (denk coleslaw voor wie dacht dat rauwe kool niet lekker kan zijn).
Gegaard helpt het de gal wel beter dan rauw.
Maar eens te lang gekookt, komen er onaangename smaken vrij (zoals beter gekend bij "platgekookte" spruitjes of bloemkool). Stomen of wokken zal ook beter smaken dan koken in water.
Broccoliroosjes zijn na 4 tot 5 minuten al gaar, 7 is de max en na 10 minuten kan je er zeker van zijn dat de smaak er fel op achteruit zal gaan. Dus houd steeds je klok bij de hand en gaar broccoli zo snel mogelijk1
(Geen!) roux maken
Moeder gebruikt dus bloem en boter om de soep te binden, maar wat moeder dus bewust niet doet, is een witte roux maken.
Niet dat ze dat niet zou kunnen, maar om te beginnen heb je een extra pot nodig - dus meer afwas -. Verder is het in theorie simpel: smelt de boter, voeg er bloem bij, goed samen roeren en dan langzamerhand de te dikken vloeistof door de roux mengen, langzaam aan de kook brengen en goed laten doorkoken.
Wat al eens mis kan haan met het maken van een roux is dat je pot te heet staat (de boter zal dan verbranden), of je gaat toch nog klontertjes in je saus of soep terugvinden door dat je te snel vocht doorheen de roux mengt. Tenslotte leert de ervaring dat het ideale moment om je roux te verdunnen: van zodra je keuken naar koekjes begint te ruiken.
Allemaal goed en wel, maar vermits je toch al een staafmixer bij de hand hebt om de soep te pureren, is het veel sneller en makkelijker om zowel de bloem gewoon door je soep te mixen: zeker geen klontertjes in je soep!
Smakelijk!
Keyword Broccoli, Oma, Snelle recepten