Go Back
+ servings
Beef rendang

Je lekkerste Rendang Recept uit Maleisië

https://www.onskookboek.be
Hoe maak je lekker en eenvoudig rendang? Met dit authentiek recept uit Maleisië maak je pittig 'Indisch' stoofvlees. Heerlijk bij friet maar klassiek met rijst.
5 from 1 vote
Prep Tijd 25 minutes
Kook Tijd 4 hours 30 minutes
Totaal 4 hours 55 minutes
Gerecht Stoofvlees
Keuken Maleisië
Servings 6

Ingrediënten

Kruidenpasta:

  • 5 knoflookteentjes
  • 5 kleine sjalotten
  • 2.5 cm verse gemberwortel
  • 2,5 cm verse galangal wortel ook wel "laos" genoemd
  • 3 witte stengels citroengras
  • 10 tal gedroogde rode chilipepers: eerst weken in warm water en dan de zaadjes verwijderen

Voor de stoofpot:

  • 5 tal eetlepels olie om te bakken
  • 1 kaneelstokje van ongeveer 5cm
  • 3 kardemoms zaad en omhulsel
  • 2 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 750 gram rundsstoofvlees zonder been in blokjes van gelijke grootte gesneden
  • 1 dikke stengel citroengras (in 10 cm stukken gesneden en gekneusd met bijvoorbeeld de stenen stamper van je vijzel
  • 250 ml dikke kokosmelk indien mogelijk vers
  • 250 ml water
  • 2 theelepels tamarinde pulp geweekt in wat warm water (de zaden wel weken maar niet gebruiken)
  • 6 kaffir limoen blaadjes zeer fijn gesneden
  • 6 eetlepels geroosterde kokos kan je zelf maken
  • naar smaak 1 eetlepel gula melaka of gula java : palmsuiker indien niet voorhanden, dan een andere donkere, smaakvolle suiker
  • naar smaak zout

Bereiding
 

  • Om snel te werken neem je een cuttertje en maal je de ingrediënten voor de kruidenpasta tot een pasta. Klassiek ga je alles met de stamper fijnpletten in de vijzel tot een pasta.
  • Neem een stoofpot met dikke bodem, giet er een scheut olie in, verwarm en voeg het kaneelstokje, de steranijs, kruidnagel en kardemom toe. Van zodra je het aroma ruikt voeg je de kruidenpasta toe en roerbak tot alle aroma’s vrijkomen.
  • Voeg dan de vleesblokjes en het citroengras toe en roerbak een minuutje verder tot al het vlees dichtgeschroeid is (en je dus geen rode kleur van het vlees meer ziet).
  • Blus met water, kokosmelk en de tamarinde, breng aan de kook en laat op een middelmatig vuurtje sudderen, zonder deksel, tot het vlees al wat gaar is, roer wel zo nu en dan om en zorg ervoor dat de pot niet droogkookt.
  • Ondertussen maak je geroosterde kokos (als je deze niet kan kopen): doe wat geraspte kokos in een Tefalpan en rooster onder voortdurend roeren tot de kokos goudbruin is. Verwijder de geroosterde kokos dan onmiddellijk uit de pan.
  • Voeg de fijngesneden limoenblaadjes, geroosterde kokos en suiker toe en roer goed om. Zet het vuur lager, doe een deksel op de pot en laat 1 tot anderhalf uur verder sudderen tot het vlees zeer supermals gekookt is.
  • Proef en voeg indien nodig meer zout of suiker toe naar smaak.
  • Serveer de rundvlees rendang met basmati rijst.
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!