Zet een kom in een grotere kom gevuld met water en ijs en laat afkoelen.
Zet een sauspannetje op een vuur, giet er de helft van de room in en breng aan de kook. Wie oploskoffie wil toevoegen, doet dat nu.
Van zodra de room kookt, neem je de pot van het vuur. Roer er de chocoladestukjes door tot ze volledig gesmolten zijn.
Giet je chocoladeroom in de koude au bain marie ijswater kom.
Voeg de rest van de room toe en indien gewenst de Amaretto. Neem een elektrische handmixer met kloppers en klop het mengsel op (room klopt alleen op als deze ijskoud is, vandaar het ijsbad!) tot er zachte pieken vormen.
Zelfverzekerde eiwitkloppers kunnen nu alle suiker bij het eiwit voegen en stijf kloppen. Wie het rustiger aan wil doen, die klopt het eiwit op met een handmixer tot er stijve pieken vormen en voegen er dan lepel per lepel de suiker bij: blijf kloppen tot je een zachte meringue krijgt.
Spatel de meringue door de chocoladeroom.
Lepel alles in gekoelde glazen.
Serveer je chocolademousse met chocoladeschaafsels, extra slagroom of een (verkruimeld) koekje en laat indien gewenst verder afkoelen in de ijskast.