Smelt de hoeveboter in een grote pot, voeg de ui en knoflook toe en laat 5 to 6 minuten zachtjes stoven.
Roer er de stukjes aardappel door en laat gedurende 1 minuut meestoven.
Giet de groentebouillon erbij en laat in 8 tot 10 minuten koken tot de aardappelstukjes gaar zijn.
Voeg de melk toe, breng opnieuw aan de kook en laat sudderen.
Roer er dan de helft van de spinazie en de geraspte citroenschil aan toe, dek af en laat 15 minuten sudderen.
Laat de soep 5 minuten afkoelen en werk dan verder in een blender. Of gebruik onmiddellijk een staafmixer: voeg de rest van de spinazie toe, en pureer tot een romige soep.
(Indien gewenst kan de soep nu worden ingevroren, en later weer ontdooit, opgewarmd en geserveerd zoals hieronder.)
Voor de garnering warm je, indien nodig, de soep terug op, proef en voeg naar smaak peper, zout en nootmuskaat toe. Als de soep te dik is, voeg je wat extra groentebouillon toe.
Serveer de spinaziesoep in een bord met een stuk knapperig (in wat olie gebakken) brood en indien gewenst een schep room.