Week 1 gelatineblaadje in water.
Breng de whiskey in een sauspannetje aan de kook. Jeroen wil er wat alcohol uitkoken en flambeert. Jammer zou je denken, maar gelatine en alcohol gaan nu eenmaal niet samen.
Roer er dan 2 eetlepels bruine suiker door tot deze volledig is opgelost.
Los er dan de uitgeknepen, slappe gelatine in op: goed roeren dus. Verdeel over 4 glaasjes. Laat afkoelen in de koelkast.
Week 2 andere gelatineblaadjes in water.
Scheidt de dooiers van het eiwit.
Klop de dooiers even los.
Voeg hier de griessuiker aan toe en klop zeer luchtig bleek op.
Warm een beetje van de koude koffie op in een sauspannetje. Voeg er de uitgeknepen gelatineblaadjes aan toe en roer tot opgelost. Neem van het vuur en roer er de oploskoffie door. Voeg de rest van de koude espresso
toe, zodat het mengsel al afkoelt.
Meng heel voorzichtig deze koude koffiegelatine door de opgeklopte dooiers.
Klop ondertussen de eiwitten in een andere kom stijf.
Daarna klop je ook de room stijf: niet te hard opkloppen, want je moet hem vlot door de mousse kunnen spatelen.
Spatel eerst het eiwit door de koffie-eierdooiers. Spatel er dan de room door.
Als de whiskey-gelatine is opgesteven, giet je er deze mousse over: tot elk glaasje bijna vol is. (Laat nog plaats over voor de apart opgeklopte slagroom, want de bovenste laag room is essentieel in de Irish coffee!).
Klop de laatste 200 ml koude room goed stijf op met 1 eetlepel poedersuiker.
Werk hiermee de glaasjes af en wie wil kan er nog wat kruimels van je favoriete koekjes over strooien.