• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

Geniet van 3 heerlijke Irish koffie recepten! Maak 't zalig als dessert van Jeroen Meus. Serveer mooi in 3 lagen à la Piet Huysentruyt. Of snel en makkelijk...

Onskookboek.be » Kerstrecepten » 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

Laat een Reactie achter

3 lekkere recepten om zelf Irish koffie te maken, zodat je ‘t lekker warm krijgt op een koude winterdag met voorbeelden welke andere alcohol je kan gebruiken voor in je koffie.

Kies uit het snelste en makkelijkste recept zonder lagen.

SOS Piet laat zien hoe je de Irish coffee perfect in 3 lagen in een glas serveert.

In plaats van een drankje, tovert Jeroen er een heus schepklaar dessert mee. Een zalige mousse: letterlijk op een basis van whiskey en uiteraard ook met de klassieke ingrediënten koffie en room.

Irish coffee Jeroen Meus

Inhoud

  • 1 Wat is Irish coffee?
  • 2 Makkelijk Irish koffie recept
  • 3 Klassieke Irish coffee van Piet Huysentruyt: mooi in 3 lagen
    • 3.1 Ingrediënten voor 4 personen
    • 3.2 Hoe klaarmaken
  • 4 Dessert: Irish coffee mousse van Jeroen Meus
    • 4.1 Ingrediënten
    • 4.2 Bereiding 

Wat is Irish coffee?

Eierpunch
Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!

Irish koffie werd voor het eerst geserveerd in het west Ierse Shannon International op een ijskoude winteravond in 1940, aan een groep Amerikaanse vliegtuigreizigers. De chef voegde wat whiskey toe aan de koffie: om te reizigers wat op te beuren en extra te verwarmen.

Dit drankje is in essentie een sterke koffie met een scheut whiskey en wat suiker: zodat niet opgeklopte room toch bovenaan de koffie drijft. Dit werkt perfect als je koffie sterk en zoet is. Je drinkt dus je koffie doorheen het laagje ongezoete room.

Om makkelijker te werken: klop je de slagroom wat op alvorens over de koffie te scheppen. Dien op met chocoladesnippers of koekjes erover gestrooid en zet er een stokje kaneel in voor wie alles gewoon door elkaar wil roeren..

Elk land giet zo zijn eigen nationale alcoholische drank bij in de koffie, dus experimenteer zelf met de alcoholische dranken die je in huis hebt. Denk: Baileys Irish Cream, Grand Marnier, Cointreau, Amaretto, brandy, armagnac, cognac, Bénédictine, grappa, sambucca, vodka, schnapps, rum…

Makkelijk Irish koffie recept

Irish Koffie

  1. Konijn klaarmaken
    4 lekkere recepten om konijn klaar te maken: met pruimen, bier, wijn of à la Jeroen Meus

    Maak een pot sterke koffie. Indien je geen espressomachine hebt, kan je eerst een pot koffie zetten en deze pot nogmaals door een verse portie koffiebonen laten trekken (dubbel sterke koffie dus).

  2. Neem een glas of kopje van minstens 180 ml en giet hierin 60 ml whiskey.
  3. Voeg 2 theelepels (bruine) suiker toe en roer goed.
  4. Voeg koffie toe tot 2 cm van de rand (100 ml koffie).
  5. Klop slagroom lichtjes op en giet over de bolle kant van een eetlepel
    zachtjes over de koffie.

Klassieke Irish coffee van Piet Huysentruyt: mooi in 3 lagen

Irish coffee Piet Huysentruyt

Vol au vent recept
3x ongelooflijk lekkere vol au vent van Jeroen Meus, Piet Huysentruyt en ‘t recept op grootmoeders wijze

Volgens SOS Piet gieten ze in Ierland alles bij mekaar, roeren klaar.

De Vlaming wil eerst de room, dan de koffie en tenslotte de whiskey. Jammer genoeg is whiskey lichter dan water. Dus om de whiskey op de bodem te houden, maak je hem zwaarder met suiker. Daar waar Jeroen gelatine gebruikte om de whiskey onderaan te houden, maakt Piet Huysentruyt een whiskey-siroop.

Geen suiker in de bovenste laag room, zodat de room niet zwaarder wordt en toch naar beneden zou glijden.

Piet gaat de whiskey niet flamberen, wegens dan heb je minder alcohol. Mag wel zegt hij erbij, maar moet niet. Zonde van de whiskey.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 240 ml whiskey
  • 4 eetlepels griessuiker
  • zeer sterke espresso
  • vette room (40%)

Hoe klaarmaken

  1. Zet de whiskey in een pannetje op het vuur. Voeg suiker toe en laat langzaam al roerend smelten.
  2. Vul de bodem van 4 glazen met de whiskey-siroop. (1/3 van het glas)
  3. Plooi een eetlepel in een rechte hoek (holle kant naar boven zoals bij gewoon eten met een lepel). Leg de lepel op de siroop en giet zo zachtjes de koffie in het glas. Trek de lepel naar boven, zodat deze altijd bovenop de drank ligt tijdens het gieten.
  4. Klop de room lichtjes op: net niet lopend, net niet te stijf. Schep deze er met een lepel zachtjes bovenop de koffie.

Dessert: Irish coffee mousse van Jeroen Meus

https://www.onskookboek.be
Geniet van 3 heerlijke Irish koffie recepten! Maak 't zalig als dessert van Jeroen Meus. Serveer mooi in 3 lagen à la Piet Huysentruyt. Of snel en makkelijk...
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 40 mins
Kook Tijd 5 mins
Totaal 45 mins
Gerecht Dessert
Keuken Ierland
Servings 4

Ingrediënten

  • 1 gelatineblaadje
  • 100 ml whiskey
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 gelatineblaadjes
  • 3 biologische eieren
  • 90 gram griessuiker
  • 150 ml sterke koude espresso
  • 2 eetlepels oploskoffie
  • 200 ml koude room
  • nogmaals 200 ml koude slagroom
  • naar smaak 1 eetlepel poedersuiker

Bereiding
 

  • Week 1 gelatineblaadje in water.
  • Breng de whiskey in een sauspannetje aan de kook. Jeroen wil er wat alcohol uitkoken en flambeert. Jammer zou je denken, maar gelatine en alcohol gaan nu eenmaal niet samen.
  • Roer er dan 2 eetlepels bruine suiker door tot deze volledig is opgelost.
  • Los er dan de uitgeknepen, slappe gelatine in op: goed roeren dus. Verdeel over 4 glaasjes. Laat afkoelen in de koelkast.
  • Week 2 andere gelatineblaadjes in water.
  • Scheidt de dooiers van het eiwit.
  • Klop de dooiers even los.
  • Voeg hier de griessuiker aan toe en klop zeer luchtig bleek op.
  • Warm een beetje van de koude koffie op in een sauspannetje. Voeg er de uitgeknepen gelatineblaadjes aan toe en roer tot opgelost. Neem van het vuur en roer er de oploskoffie door. Voeg de rest van de koude espresso
  • toe, zodat het mengsel al afkoelt.
  • Meng heel voorzichtig deze koude koffiegelatine door de opgeklopte dooiers.
  • Klop ondertussen de eiwitten in een andere kom stijf.
  • Daarna klop je ook de room stijf: niet te hard opkloppen, want je moet hem vlot door de mousse kunnen spatelen.
  • Spatel eerst het eiwit door de koffie-eierdooiers. Spatel er dan de room door.
  • Als de whiskey-gelatine is opgesteven, giet je er deze mousse over: tot elk glaasje bijna vol is. (Laat nog plaats over voor de apart opgeklopte slagroom, want de bovenste laag room is essentieel in de Irish coffee!).
  • Klop de laatste 200 ml koude room goed stijf op met 1 eetlepel poedersuiker.
  • Werk hiermee de glaasjes af en wie wil kan er nog wat kruimels van je favoriete koekjes over strooien.
Keyword Kerst
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!