3 lekkere recepten om zelf Irish koffie te maken, zodat je ’t lekker warm krijgt op een koude winterdag met voorbeelden welke andere alcohol je kan gebruiken voor in je koffie.
Kies uit het snelste en makkelijkste recept zonder lagen.
SOS Piet laat zien hoe je de Irish coffee perfect in 3 lagen in een glas serveert.
In plaats van een drankje, tovert Jeroen er een heus schepklaar dessert mee. Een zalige mousse: letterlijk op een basis van whiskey en uiteraard ook met de klassieke ingrediënten koffie en room.
Inhoud
Wat is Irish coffee?

Irish koffie werd voor het eerst geserveerd in het west Ierse Shannon International op een ijskoude winteravond in 1940, aan een groep Amerikaanse vliegtuigreizigers. De chef voegde wat whiskey toe aan de koffie: om te reizigers wat op te beuren en extra te verwarmen.
Dit drankje is in essentie een sterke koffie met een scheut whiskey en wat suiker: zodat niet opgeklopte room toch bovenaan de koffie drijft. Dit werkt perfect als je koffie sterk en zoet is. Je drinkt dus je koffie doorheen het laagje ongezoete room.
Om makkelijker te werken: klop je de slagroom wat op alvorens over de koffie te scheppen. Dien op met chocoladesnippers of koekjes erover gestrooid en zet er een stokje kaneel in voor wie alles gewoon door elkaar wil roeren..
Elk land giet zo zijn eigen nationale alcoholische drank bij in de koffie, dus experimenteer zelf met de alcoholische dranken die je in huis hebt. Denk: Baileys Irish Cream, Grand Marnier, Cointreau, Amaretto, brandy, armagnac, cognac, Bénédictine, grappa, sambucca, vodka, schnapps, rum…
Makkelijk Irish koffie recept
4 lekkere recepten om konijn klaar te maken: met pruimen, bier, wijn of à la Jeroen Meus Maak een pot sterke koffie. Indien je geen espressomachine hebt, kan je eerst een pot koffie zetten en deze pot nogmaals door een verse portie koffiebonen laten trekken (dubbel sterke koffie dus).
- Neem een glas of kopje van minstens 180 ml en giet hierin 60 ml whiskey.
- Voeg 2 theelepels (bruine) suiker toe en roer goed.
- Voeg koffie toe tot 2 cm van de rand (100 ml koffie).
- Klop slagroom lichtjes op en giet over de bolle kant van een eetlepel
zachtjes over de koffie.
Klassieke Irish coffee van Piet Huysentruyt: mooi in 3 lagen

Volgens SOS Piet gieten ze in Ierland alles bij mekaar, roeren klaar.
De Vlaming wil eerst de room, dan de koffie en tenslotte de whiskey. Jammer genoeg is whiskey lichter dan water. Dus om de whiskey op de bodem te houden, maak je hem zwaarder met suiker. Daar waar Jeroen gelatine gebruikte om de whiskey onderaan te houden, maakt Piet Huysentruyt een whiskey-siroop.
Geen suiker in de bovenste laag room, zodat de room niet zwaarder wordt en toch naar beneden zou glijden.
Piet gaat de whiskey niet flamberen, wegens dan heb je minder alcohol. Mag wel zegt hij erbij, maar moet niet. Zonde van de whiskey.
Ingrediënten voor 4 personen
- 240 ml whiskey
- 4 eetlepels griessuiker
- zeer sterke espresso
- vette room (40%)
Hoe klaarmaken
- Zet de whiskey in een pannetje op het vuur. Voeg suiker toe en laat langzaam al roerend smelten.
- Vul de bodem van 4 glazen met de whiskey-siroop. (1/3 van het glas)
- Plooi een eetlepel in een rechte hoek (holle kant naar boven zoals bij gewoon eten met een lepel). Leg de lepel op de siroop en giet zo zachtjes de koffie in het glas. Trek de lepel naar boven, zodat deze altijd bovenop de drank ligt tijdens het gieten.
- Klop de room lichtjes op: net niet lopend, net niet te stijf. Schep deze er met een lepel zachtjes bovenop de koffie.

Dessert: Irish coffee mousse van Jeroen Meus
Ingrediënten
- 1 gelatineblaadje
- 100 ml whiskey
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 gelatineblaadjes
- 3 biologische eieren
- 90 gram griessuiker
- 150 ml sterke koude espresso
- 2 eetlepels oploskoffie
- 200 ml koude room
- nogmaals 200 ml koude slagroom
- naar smaak 1 eetlepel poedersuiker
Bereiding
- Week 1 gelatineblaadje in water.
- Breng de whiskey in een sauspannetje aan de kook. Jeroen wil er wat alcohol uitkoken en flambeert. Jammer zou je denken, maar gelatine en alcohol gaan nu eenmaal niet samen.
- Roer er dan 2 eetlepels bruine suiker door tot deze volledig is opgelost.
- Los er dan de uitgeknepen, slappe gelatine in op: goed roeren dus. Verdeel over 4 glaasjes. Laat afkoelen in de koelkast.
- Week 2 andere gelatineblaadjes in water.
- Scheidt de dooiers van het eiwit.
- Klop de dooiers even los.
- Voeg hier de griessuiker aan toe en klop zeer luchtig bleek op.
- Warm een beetje van de koude koffie op in een sauspannetje. Voeg er de uitgeknepen gelatineblaadjes aan toe en roer tot opgelost. Neem van het vuur en roer er de oploskoffie door. Voeg de rest van de koude espresso
- toe, zodat het mengsel al afkoelt.
- Meng heel voorzichtig deze koude koffiegelatine door de opgeklopte dooiers.
- Klop ondertussen de eiwitten in een andere kom stijf.
- Daarna klop je ook de room stijf: niet te hard opkloppen, want je moet hem vlot door de mousse kunnen spatelen.
- Spatel eerst het eiwit door de koffie-eierdooiers. Spatel er dan de room door.
- Als de whiskey-gelatine is opgesteven, giet je er deze mousse over: tot elk glaasje bijna vol is. (Laat nog plaats over voor de apart opgeklopte slagroom, want de bovenste laag room is essentieel in de Irish coffee!).
- Klop de laatste 200 ml koude room goed stijf op met 1 eetlepel poedersuiker.
- Werk hiermee de glaasjes af en wie wil kan er nog wat kruimels van je favoriete koekjes over strooien.
Een reactie achterlaten