Begin met je grootste soeppot uit de kast te halen.
Voeg rauwe, gekarameliseerde of geroosterde groeten toe. Voeg ook kruiden toe.
Voeg voldoende water toe zodat de groenten goed onder staan (dat is al gauw 2 liter water)
Breng alles aan de kook.
Zet het vuur dan onmiddellijk lager en laat zachtjes pruttelen voor 3 tot 4 kwartieren. De soep hoeft niet meer te koken, maar gewoon goed heet blijven zodat de smaak uit de groenten getrokken zal worden.
Al wat je nu moet doen zo nu en dan even kijken of de groenten wel degelijk onder water blijven staan (dus niet teveel laten uitkoken). Ondertussen kan je leukweg iets anders doen.
Na 1 uurtje sudderen is je bouillon klaar. Denk je dat je het langer moet laten pruttelen, proef dan eerst, pruttel verder en proef opnieuw elk kwartier.
Zet het vuur uit en laat de pot afkoelen.
Giet je groentebouillon door een vergiet of zeef en druk met een pollepel meer kookvocht uit de groenten: klaar!
De gekookte groenten bevatten duidelijk vezels, dus niets belet je deze groenten te pureren en er een soep of saus mee in te dikken. De puree kan je ook door mayonaise roeren voor een extra dip... Niets hoeft verloren te gaan in je keuken wanneer je goedkoop wil eten.